Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vonkajší bazén – ako ho pripraviť na letnú sezónu?

Letné mesiace sľubujú dlhé teplé dni, ktoré je najlepšie stráviť pri vode. Pokiaľ máte doma bazén, nastáva ideálna doba na jeho prípravu na hlavnú letnú sezónu. Čím začať, aké kroky nevynechať a prečo bazén pravidelne čistiť? Ako vyčistiť bazén Prvým krokom je vyčistenie bazéna – začnite odstránením všetkých nečistôt z dna a stien bazéna. Pokiaľ je zanesené […]
Menej ako 1 min. min.

Letné mesiace sľubujú dlhé teplé dni, ktoré je najlepšie stráviť pri vode. Pokiaľ máte doma bazén, nastáva ideálna doba na jeho prípravu na hlavnú letnú sezónu. Čím začať, aké kroky nevynechať a prečo 
bazén pravidelne čistiť?

Ako vyčistiť bazén

Prvým krokom je vyčistenie bazéna – začnite odstránením všetkých nečistôt z dna a stien bazéna.

Pokiaľ je zanesené dno, vyčistite ho s pomocou vysávača do bazéna.

Na steny použite špeciálne prípravky na bazény, ktoré naneste s pomocou hubky a zbavte sa všetkých prípadných rias a ďalšej špiny.

Pokiaľ voda v bazéne svojím sfarbením pripomína močiar, zvoľte šokovú terapiu chlórom (najčastejšie v podobe chlórových tabliet do bazéna). Tá spočíva jednoducho v tom, že namiesto obvyklého odporúčaného množstva chlóru do vody použijete trojnásobok až šesťnásobok. Tým sa voda očistí od mikróbov a biologického znečistenia.

Dôležitou súčasťou čistenia sú aj schodíky do bazéna, na ktoré sa však často zabúda. Nečistoty a riasy sa na schodíkoch ľahko hromadia. Na čistenie môžete použiť kefu alebo handričku. Schodíky vyčistite z každej strany, vrátane spodnej a bokov.

Úprava obsahu minerálov

Niekedy sa môže voda po prevedení chlórového šoku zafarbiť dohneda či dozelena. Toto sfarbenie je spôsobené nadbytočným množstvom niektorých minerálov a je nutné vykonať úpravu ich obsahu vo vode. Na to existujú špeciálne prípravky, ktoré nasajú nadbytočné minerály z vody. Po ich aplikácii bude voda priezračná a zastúpenie všetkých minerálov bude predpisové.

Meranie hladiny pH

Keď bude farba vody v bazéne priehľadná, zmerajte kontrolne pH vody a množstvo chlóru. Obe merania sa odporúčajú vykonávať približne týždeň po vykonaní chlórového šoku. Hodnota pH vody je 7, voda v bazéne by sa teda mala pohybovať v jej rozmedzí. 

Ak by ale prekročila hranicu 7,8, mohlo by začať dochádzať k sedimentácii. A naopak, hodnota pH pod 7 by mohla viesť ku korózii kovových častí a podráždeniu kože a očí.

Zdroj foto: Luis Viegas / Adobestock.com

Údržba filtračného zariadenia

Hneď ako budú hodnoty pH zodpovedať požiadavkám, vrhnite sa na kontrolu a údržbu filtračného zariadenia. U tejto položky si dajte načas , pretože správne nastavená a fungujúca filtrácia bazéna vám uľahčí prácu počas letnej sezóny a ušetríte vďaka nej za prípadné chemické prostriedky. Typ a frekvencia čistenia filtra sa líšia v závislosti od typu filtračného systému, ktorý máte.

Pravidelná údržba bazéna

Po dôkladnom chemickom ošetrení a porovnaní hodnoty minerálov a pH vody bude váš bazén pripravený na novú sezónu. Aj napriek tomu, že voda prešla starostlivým a účinným ošetrením, je dôležité venovať jej starostlivosť počas celého leta. 

To zahŕňa pravidelné čistenie bazénovej vody a zbavovanie nečistôt, baktérií a ďalších vecí, ktoré môžu byť vedľajšími a nechcenými účinkami niektorých chemických produktov.

Tip: Pokiaľ bazén dlhšiu dobu nevyužívate, prikryte ho krycou plachtou na bazén. Tá zabraňuje padaniu listov, hmyzu, prachu a iných nečistôt dnu a pomáha tiež udržiavať teplotu vody, najmä v noci a počas chladnejších dní. Zvážiť môžete aj trvalejšie riešenie, teda zastrešenie bazéna.

Pokiaľ sa budete o bazén starostlivo starať, pred každým kúpaním pomocou sieťky zbavovať vodu hmyzu, lístia a ďalších drobných nečistôt, pravidelne merať hodnotu pH vody a poprípade ju upravovať s pomocou špeciálnych prípravkov, budete si môcť následne užívať kúpanie v čistej vode bez rias a baktérií po celé leto.

Prajeme vám príjemné leto strávené pri bazéne a množstvo slnečných teplých dní ideálnych na kúpanie. Ale nezabúdajte na pravidelnú údržbu!

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie