Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vošky a plesne z čučoriedok zmiznú. Stačí ich postriekať „cesnakovou vodou“

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Čučoriedky sa často pestujú v domácich záhradách. Ich malé, tmavomodré bobule sú ideálne do mnohých koláčov a dezertov. Nie sú náročné na pestovanie, ale musíme pravidelne kontrolovať kríky, či v nich nie sú nežiaduci obyvatelia. Ako bojovať proti voškám na čučoriedkach? Vyrobte si domáci postrek. Ako bojovať […]
Menej ako 1 min. min.

20.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Čučoriedky sa často pestujú v domácich záhradách. Ich malé, tmavomodré bobule sú ideálne do mnohých koláčov a dezertov. Nie sú náročné na pestovanie, ale musíme pravidelne kontrolovať kríky, či v nich nie sú nežiaduci obyvatelia. Ako bojovať proti voškám na čučoriedkach? Vyrobte si domáci postrek.

Ako bojovať proti voškám na čučoriedkach?
Foto: shutterstock/New Africa

Prevádzka záhrady si niekedy vyžaduje radikálne kroky. Keď zistíme, že naše rastliny ochoreli, musíme zaviesť vhodné opatrenia, aby sme im pomohli. Aby sme pri starostlivosti o ovocie a zeleninu nemuseli používať chemikálie, najlepším riešením sú účinné domáce metódy, ktoré si s problémom škodcov, plesní alebo húb poradia v krátkom čase.

Ako bojovať proti voškám na čučoriedkach? Môžete to urobiť po domácky

Vošky sú malí škodcovia, ktorí môžu oslabiť každú rastlinu. Živia sa ich tekutinami a tým poškodzujú plody, listy a kvety. Rýchlo sa množia, takže hneď ako spozorujete, že sa vo vašej záhrade udomácnili, nezabudnite si pripraviť tento postrek. Do litrovej fľaše s rozprašovačom nalejte vodu a pridajte 1,5 čajovej lyžičky jedlej sódy. Poriadne premiešajte a postriekajte miesta, kde sa objavili vošky. Najlepšie je to urobiť večer, pretož v kombinácii so slnkom by ste mohli rastlinu spáliť.

Čím postriekať čučoriedky proti plesniam? Použite cesnakovú vodu

Plesňou sivou môže byť napadnutá aj tá najupravenejšia úroda. Keď sa usadí vo vašej záhrade, môže sa rozšíriť na všetko ovocie a zeleninu. Rozpoznať túto chorobu nie je ťažké. Keď napadne rastlinu, môžete si všimnúť žltohnedé škvrny na listoch a stonkách. Potom si všimnete sivý povlak, ktorý sa môže ďalej šíriť prostredníctvom peľu. V tejto situácii je najlepšie použiť cibuľový postrek, ktorý aplikujete na postihnuté miesta. Do hrnca vložte približne 300 g cibuľových šupín, zalejte 2 šálkami vody a varte 35 minút. Prelejte do fľaše s rozprašovačom a aplikujte raz denne, kým si nevšimnete, že pleseň zmizla.

Cesnakovú vodu používajte raz týždenne na celé rastliny, kým pleseň v záhrade nezmizne.
Foto: shutterstock/Potanna

Môžete si tiež preventívne pripraviť „koktail“ z cesnaku. Asi 100 g cesnaku pretlačte cez lis do 5-litrovej fľaše a nechajte pôsobiť 5 dní. Počas tejto doby fľašu 2x denne pretrepte. Cesnakovú vodu používajte raz týždenne na celé rastliny, kým pleseň v záhrade nezmizne, potom preventívne raz za dva týždne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V lekárni stojí menej ako 5 eur. Posypte ním pôdu a zbavíte sa plesní a dážďoviek

Prečo zemina v kvetináčoch plesnivie? V tomto ročnom období sa rozmáhajú huby

The post Vošky a plesne z čučoriedok zmiznú. Stačí ich postriekať „cesnakovou vodou“ appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie