Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vplyv zníženia úrokových sadzieb na ceny medi a hliníka

Zníženie úrokových sadzieb má významný dopad na trhy s priemyselnými kovmi, ako sú meď a hliník. Tieto kovy sú neoddeliteľnou súčasťou globálnej ekonomiky, nakoľko sa používajú vo veľkom množstve priemyselných aplikácií, od výroby elektroniky po stavebníctvo. Zmeny v úrokových sadzbách, ktoré určuje Federálny rezervný systém (Fed), môžu mať preto priamy vplyv na ceny týchto kovov. […]
Menej ako 1 min. min.

Zníženie úrokových sadzieb má významný dopad na trhy s priemyselnými kovmi, ako sú meď a hliník. Tieto kovy sú neoddeliteľnou súčasťou globálnej ekonomiky, nakoľko sa používajú vo veľkom množstve priemyselných aplikácií, od výroby elektroniky po stavebníctvo. Zmeny v úrokových sadzbách, ktoré určuje Federálny rezervný systém (Fed), môžu mať preto priamy vplyv na ceny týchto kovov.

Keď Fed znižuje úrokové sadzby, obvykle to signalizuje snahu o stimuláciu ekonomického rastu. Nižšie sadzby môžu znížiť náklady na požičiavanie peňazí, čo môže podporiť investície a spotrebu. To môže viesť k zvýšenému dopytu po priemyselných kovoch, ako sú meď a hliník, a teda aj k ich vyšším cenám.

Podľa analýzy Oxford Economics, zníženie úrokových sadzieb podporuje ceny kovov prostredníctvom niekoľkých kanálov, vrátane zvýšeného dopytu, nižších nákladov na držanie a skladovanie, a zlepšenej kúpnej sily dovozu prostredníctvom výhodných výmenných kurzov voči americkému doláru. Čína, ako najväčší dovozca komodít, najmä kovov, môže profitovať zo silnejšieho jüanu, ktorý znižuje náklady na jej dovoz komodít denominovaných v amerických dolároch, čo podporuje dopyt po kovoch a ich ceny.

V scenári, ktorý predpokladá „mäkké pristátie“ americkej ekonomiky, kde sa vyhne recesii a Fed postupne znižuje sadzby, by sme mohli očakávať, že trh s priemyselnými kovmi bude nasledovať podobný vzorec ako v roku 2019. V tomto roku boli zníženia sadzieb zavedené ako súčasť úpravy v polovici cyklu, aby sa zabránilo spomaleniu ekonomiky. Ceny medi a hliníka zostali do značnej miery ohraničené, pretože trh už pred znížením počítal s hospodárskym spomalením.

V prípade, že Fed zavedie podobné opatrenia ako v roku 2019, môžeme očakávať, že ceny medi a hliníka sa budú správať podobne. Po prvom znížení sadzieb by mohlo dôjsť k oslabeniu dopytu a trvalo by približne dva mesiace, kým by sa ceny týchto kovov stabilizovali a začali postupne rásť.

Zníženie úrokových sadzieb však nie je jediným faktorom ovplyvňujúcim ceny kovov. Existujú aj iné základné hnacie sily, ako sú geopolitické napätia, zmeny v ponuke a dopyte, a technologický pokrok, ktoré môžu mať významný vplyv na trhové ceny. Preto je dôležité sledovať širší ekonomický kontext a ostatné faktory, ktoré môžu ovplyvniť ceny medi a hliníka.

Príspevok Vplyv zníženia úrokových sadzieb na ceny medi a hliníka je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie