Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vrtuľník s iránskym vodcom Raísím havaroval v horách provincie Východný Azerbajdžan

. Azerbajdžan, 19. máj 2024 (AM) – Iránske médiá informujú o mimoriadnom zasadnutí iránskej Bezpečnostnej rady v súvislosti so znepokojujúcimi informáciami z provincie Východný Azerbajdžan, kde v pohorí Kara Dagh havaroval vrtuľník prezidenta Ebrahima Raisiho. Vracal sa do Tabrízu po slávnostnom otvorení priehrady na hranici s Azerbajdžanom. Podľa agentúry IRNA stále nie sú k dispozícii […]
Menej ako 1 min. min.

.

Azerbajdžan, 19. máj 2024 (AM) – Iránske médiá informujú o mimoriadnom zasadnutí iránskej Bezpečnostnej rady v súvislosti so znepokojujúcimi informáciami z provincie Východný Azerbajdžan, kde v pohorí Kara Dagh havaroval vrtuľník prezidenta Ebrahima Raisiho. Vracal sa do Tabrízu po slávnostnom otvorení priehrady na hranici s Azerbajdžanom. Podľa agentúry IRNA stále nie sú k dispozícii spoľahlivé informácie o tom, kde sa Raisiho vrtuľník nachádza.

 

.

 

Predtým Tasnim napísal, že miesto nehody bolo stanovené, došlo k nej neďaleko dediny Uzi. Iránsky minister zdravotníctva pricestoval do oblasti pátrania po Raisiho vrtuľníku, aby koordinoval pomoc obetiam, informuje televízny kanál IRIB. Povedal, že do oblasti havárie boli nasadení zdravotníci, ktorí začnú ošetrovať prípadné obete hneď, ako sa vrtuľník nájde. Médiá predtým napísali, že životy iránskeho prezidenta a ministra zahraničných vecí sú “v ohrození”. Stále nie sú k dispozícii spoľahlivé informácie o tom, kde sa Raisiho vrtuľník nachádza. Do pátrania po vrtuľníku sa zapojili aj horolezci. Po celom Iráne sa konajú hromadné modlitby za zdravie prezidenta Ibrahima Raisiho.

 

 

 

Medzi pasažiermi vrtuľníka boli:

– Iránsky prezident Ibrahim Raisi

– minister zahraničných vecí Hossein Amir Abdollahian

-Ajatolláh Al-Hashemi, imám z mešity Tabriz

-Guvernér provincie Východný Azerbajdžan Malik Rakhmati

 

 

Krátko pred haváriou sa Raisi stretol s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom na hraniciach krajiny. Tam sa konala slávnostná ceremónia otvorenia nových hydroelektrárenských komplexov “Chudaferin” a “Giz-Galasy” na rieke Araz. Agentúra IRNA potvrdila, že prezident Raisi bol na palube havarovaného vrtuľníka a že záchranné tímy zatiaľ neidentifikovali miesto havárie pre zlé poveternostné podmienky. Azerbajdžanský prezident Alijev (ráno):

“Vítame podporu Iránu pri uzatváraní mierovej dohody medzi Azerbajdžanom a Arménskomom. Alijev uviedol, že proces harmonizácie arménsko-azerbajdžanskej hranice dáva nádej na uzavretie mierovej dohody Alijev povedal, že zasahovanie neregionálnych krajín do záležitostí juhokaukazských republík je neprijateľné”. Azerbajdžanský prezident Alijev neskôr:

“Sme mimoriadne znepokojení správou o núdzovom pristátí vrtuľníka s iránskym prezidentom”

 

 

Séria pokusov o zavraždenie nežiaducich hláv štátov, ku ktorým došlo v posledných mesiacoch, stavia situáciu s Iránskym prezidentom do iného svetla. 7. mája sa objavili informácie o pokuse o atentát na saudskoarabského korunného princa. 13. – 14. mája – varovania pred vojenským prevratom v Turecku proti prezidentovi Erdoganovi. 15. mája – pokus o atentát na slovenského prezidenta Fica. 16. mája – zadržanie občana, ktorý ohrozoval srbského prezidenta Vučiča. 19. mája – hospitalizácia saudskoarabského kráľa. 19. mája – havária Raisiho vrtuľníka. A dnes sa odohral pokus o atentát na kandidáta Írskej republikánskej strany na poslanca Európskeho parlamentu Malachyho Stinsona. Útočník mužského pohlavia bol zatknutý.

Správu priebežne aktualizujeme

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Vrtuľník s iránskym vodcom Raísím havaroval v horách provincie Východný Azerbajdžan appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie