Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Všetcy ho používajú a chudnú! Mali by ste aj vy?

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mapo_japan). Na otázku, aké je tajomstvo ich peknej postavy, mnohé celebrity odpovedajú… prerušovaný pôst! Nemožno poprieť, že tento spôsob chudnutia funguje, pretože vďaka nemu môžeme obdivovať nádherné postavy celebrít. Znamená to, že tento spôsob chudnutia je revolúciou v boji za vysnívanú postavu? Na otázku, aké je tajomstvo ich peknej […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/mapo_japan).

Na otázku, aké je tajomstvo ich peknej postavy, mnohé celebrity odpovedajú… prerušovaný pôst! Nemožno poprieť, že tento spôsob chudnutia funguje, pretože vďaka nemu môžeme obdivovať nádherné postavy celebrít. Znamená to, že tento spôsob chudnutia je revolúciou v boji za vysnívanú postavu?

Na otázku, aké je tajomstvo ich peknej postavy, mnohé celebrity odpovedajú… prerušovaný pôst!
Foto: shutterstock/mapo_japan

Prerušovaný pôst sa v poslednom čase stal veľmi populárnym spôsobom stravovania medzi celebritami aj ostatnými. Všetko preto, že bez pocitu hladu a so slobodou výberu toho, čo jete, si môžete udržať štíhlu postavu. Tento spôsob stravovania sa považuje aj za účinný spôsob zlepšenia zdravia, napríklad zníženia hladiny cukru v krvi, zlepšenia kvality spánku alebo kognitívnych funkcií.

Čo je prerušovaný pôst?

Prerušovaný pôst je známy aj pod názvom intermittent fasting (IF) a na rozdiel od základov stravovania, pri ktorých musíte jesť 5 jedál denne v rovnakých intervaloch, tento spôsob stravovania nepredpokladá špeciálne pravidlá. Môžete jesť čokoľvek (z hľadiska kalórií), na čo máte chuť, pokiaľ sa zmestíte do stravovacieho okna, počas ktorého môžete jesť.

Keďže prerušovaný pôst nie je diéta, ale nástroj na dosiahnutie požadovaného cieľa, možno ho kombinovať s akoukoľvek diétou – vegetariánskou, bežnou alebo bezlepkovou.

Prerušovaný pôst je známy aj pod názvom intermittent fasting (IF) a na rozdiel od základov stravovania, pri ktorých musíte jesť 5 jedál denne v rovnakých intervaloch, tento spôsob stravovania nepredpokladá špeciálne pravidlá.
Foto: freepik/KamranAydinov

Typy prerušovaného pôstu

Existujú tri varianty prerušovaného pôstu, ktoré môžete prispôsobiť svojim potrebám a životnému štýlu:

Prerušovaný pôst 16/8 – 16 hodín sa postíte a osem hodín jete. Ide o jeden z najpopulárnejších variantov prerušovaného pôstu, ktorý je veľmi podobný bežnej diéte. Táto metóda je známa aj ako protokol Leangains.

Prerušovaný pôst 18/6 – pôst trvá 18 hodín a jedenie 6 hodín. V porovnaní s predchádzajúcim variantom je tento prísnejší, pretože sa postíte o dve hodiny dlhšie.

Prerušovaný pôst 20/4 – tu je doba pôstu až 20 hodín a doba jedenia len 4. Preto sa tento variant nazýva bojovnícka diéta a má pripomínať spôsob stravovania pravekých bojovníkov, ktorí si k jedlu sadali až po skončení celodennej práce.

Aké sú výhody prerušovaného pôstu?

Prerušovaný pôst začal byť veľmi populárny, pretože pri jeho používaní môžete rýchlo spozorovať pozitívne účinky. Medzi najdôležitejšie patria:

Úbytok hmotnosti a tuku. Prerušovaný pôst môže pomôcť znížiť príjem kalórií, čo podporuje chudnutie a redukciu tuku. Treba tiež vedieť, že počas obdobia pôstu telo spaľuje tukové zásoby na energiu.

Zlepšenie metabolického zdravia. IF môže zlepšiť citlivosť na inzulín a hladinu cukru v krvi, čo môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou 2. typu alebo inzulínovou rezistenciou.

Zlepšenie zdravia srdca. Prerušovaný pôst môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, triglyceridov a krvný tlak, čo znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Zlepšenie funkcie mozgu. Výskum naznačuje, že prerušovaný pôst môže zvýšiť aj produkciu neurotrofického faktora odvodeného od mozgu (BDNF), ktorý podporuje zdravie mozgu a môže znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení.

Lepšia kontrola zápalu. IF môže pomôcť znížiť zápal v tele, čo je prospešné pre celkové zdravie a môže chrániť pred chronickými ochoreniami. Mnohí ľudia uvádzajú, že počas obdobia pôstu pociťujú vyššiu úroveň energie a lepšiu koncentráciu.

Je prerušovaný pôst vhodný pre každého?

Keďže mnoho celebrít využíva výhody prerušovaného pôstu, mnohí ľudia sa pravdepodobne pýtajú, či ho môže začať používať každý a tiež bojovať o svoje zdravie a štíhlu postavu.

Hoci sa často hovorí, že prerušovaný pôst je liekom nielen na nadbytočné kilá, ale aj na zdravé telo a zdravého ducha, nie každý sa môže tejto metóde venovať. Existuje totiž skupina ľudí, ktorým by tento typ stravovania mohol uškodiť. Patrí medzi ne napr:

deti a dospievajúci,

starší ľudia

tehotné a dojčiace ženy,

osoby s cukrovkou a inými poruchami metabolizmu sacharidov,

ľudia užívajúci určité lieky,

ľudia s poruchami príjmu potravy v anamnéze.

Ak neexistujú žiadne kontraindikácie na to, aby ste začali s prerušovaným pôstom, a chceli by ste zistiť, či vám funguje rovnako dobre, tu je niekoľko pravidiel
Foto: shutterstock/Magdanatka

Prerušovaný pôst. Ako začať

Ak neexistujú žiadne kontraindikácie na to, aby ste začali s prerušovaným pôstom, a chceli by ste zistiť, či vám funguje rovnako dobre, tu je niekoľko pravidiel, ktoré vám môžu pomôcť:

Získajte vedomosti. Predtým, ako začnete, je užitočné presne pochopiť, čo je prerušovaný pôst, aké sú jeho typy a potenciálne výhody a riziká. Prečítajte si dostupné informácie o tejto téme a v prípade pochybností sa poraďte s odborníkmi.

Vyberte si metódu prerušovaného pôstu. Existuje mnoho rôznych metód prerušovaného pôstu, napríklad 16/8, 5:2 alebo pôst jeden deň v týždni. Vyberte si tú, ktorá najlepšie vyhovuje vášmu životnému štýlu a zdravotným cieľom.

Naplánujte si svoj harmonogram. Skôr ako začnete, naplánujte si, kedy budete prerušovaný pôst používať a aké budú vaše stravovacie okná. Možno budete chcieť začať s malým oknom pôstu a postupne ho predlžovať, aby ste sa prispôsobili svojej novej praxi.

Pripravte sa psychicky. Prerušovaný pôst môže byť pre vaše telo a myseľ náročný, najmä na začiatku. Psychicky sa pripravte na to, že to môže byť náročné, ale zároveň buďte otvorení možnosti, že zažijete pozitívne zmeny vo svojom zdraví a pohode.

Sledujte svoju pohodu. Všímajte si svoje telo a to, ako reaguje na prerušovaný pôst. Ak pociťujete akékoľvek nepríjemné príznaky, neváhajte pôst ukončiť a poraďte sa so svojím lekárom.

Buďte flexibilní. Pamätajte, že prerušovaný pôst nemusíte praktizovať každý deň. Môžete ho prispôsobiť svojim potrebám a životným okolnostiam, aby bol pre vás uskutočniteľný a dlhodobo udržateľný.

Keď začínate s prerušovaným pôstom, je dôležité byť trpezlivý a dať si čas na prispôsobenie sa novej praxi. Treba si tiež uvedomiť, že každé telo je iné, takže to, čo funguje pre jedného človeka, nemusí byť nutne vhodné pre iného.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je knäckebrot na chudnutie lepší ako tradičný chlieb? Odpoveď nie je taká jednoduchá

Bruško zmizne za chvíľu, stačí zaradiť tento nápoj na chudnutie do svojho jedálnička

The post Všetcy ho používajú a chudnú! Mali by ste aj vy? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie