Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Všimli ste si na čokoláde biele zvyšky? Málokto vie, čo to znamená a či je to bezpečné

Môže sa čokoláda pokaziť? A je jej príznakom charakteristický biely povlak na povrchu? Odpovede na obe tieto otázky vás možno prekvapia. Jedno je však isté. Sme absolútne presvedčení, že po tomto článku si tieto otázky už nikdy nebudete klásť. V spoločnosti prevláda presvedčenie, že niektoré potraviny sa nikdy nepokazia. Príkladom je med, ktorého táto údajná […]
Menej ako 1 min. min.

Môže sa čokoláda pokaziť? A je jej príznakom charakteristický biely povlak na povrchu? Odpovede na obe tieto otázky vás možno prekvapia. Jedno je však isté. Sme absolútne presvedčení, že po tomto článku si tieto otázky už nikdy nebudete klásť.

V spoločnosti prevláda presvedčenie, že niektoré potraviny sa nikdy nepokazia. Príkladom je med, ktorého táto údajná vlastnosť sa stala jedným z mnohých prívlastkov pripisovaných tekutému zlatu. A zdanlivo by malo byť všetko jasné, ale tu treba pripomenúť, že takáto „nezničiteľnosť“ musí byť ešte spojená so správnym skladovaním. Táto zásada platí aj pre med. A platí to aj pre čokoládu?

Môže sa čokoláda pokaziť?

Už sme zistili, že med je pri správnom skladovaní potravina s takmer neuveriteľnou trvanlivosťou. Malo by sa s čokoládou zaobchádzať rovnako? Žiaľ, nie. Táto položka sa môže pokaziť a v maximálnej možnej miere vám môže spôsobiť nepríjemné gastrointestinálne následky. Najlepšie je dodržiavať oficiálne dátumy spotreby. Majte na pamäti, že rozklad tuku môže spôsobiť bakteriálnu infekciu a osobitnú pozornosť treba venovať čokoláde s prísadami.

Biele zvyšky na čokoláde

Keď už vieme, že čokoláda sa môže pokaziť, je teraz potrebné odpovedať na otázku: je charakteristický biely povlak na povrchu jej príznakom? No nie, je to niečo úplne iné. Ide o kryštalizáciu kakaového tuku, ku ktorej došlo v dôsledku skladovania čokolády pri kolísavých teplotných podmienkach. Práve tieto teplotné výkyvy spôsobujú, že tuk začína získavať bielu patinu.

Je matný povlak na čokoláde pre nás nebezpečný? Rozhodne nie, aj keď treba poznamenať, že čokoláda pokrytá touto vrstvou môže mať výrazne horšiu chuť. Ak si však takýto efekt na čokoláde všimnete, nehnevajte sa na výrobcu. V skutočnosti je to znak kvalitného výrobku. Lacné a nezdravé transmastné tuky by totiž neposkytli rovnaký účinok ako skutočný kakaový tuk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie