Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vstávajú vám z toho vlasy dupkom, keď sa objavia v kuchyni. Rozložte tieto koreniny a utečú, ako keby neboli chutné

15.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/imagenist). Aj keď sú potravinové mole malé, dokážu narobiť veľa škody. Preto by nebolo prehnané povedať, že keď ich vidíme v kuchyni, padajú nám ruky. Nikto nechce bojovať s týmito škodcami. Čo však robiť, ak máme potravinové mole? Ako sa ich zbaviť? Dáme vám tip. Foto: shutterstock/imagenist Potravinové mole […]
Menej ako 1 min. min.

15.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/imagenist).

Aj keď sú potravinové mole malé, dokážu narobiť veľa škody. Preto by nebolo prehnané povedať, že keď ich vidíme v kuchyni, padajú nám ruky. Nikto nechce bojovať s týmito škodcami. Čo však robiť, ak máme potravinové mole? Ako sa ich zbaviť? Dáme vám tip.

Foto: shutterstock/imagenist

Potravinové mole sú bežné názvy pre vijačku múčnu a vijačku papriková. Tento hmyz je dlhý jeden centimeter a vyzerá ako malé mory. Zvyčajne sa kŕmia sypkými produktmi ako múka, cukor, krúpy, ryža atď. Znášajú tam aj vajcia. Prítomnosť potravinových molí v potravinách sa dá rozpoznať nielen podľa samotného hmyzu, ale aj podľa ich lariev a okrúhlych vajíčok. Pavučiny sa objavujú aj vo výrobkoch, v ktorých hniezdia. Potraviny s ich výskytom už nie sú vhodné na konzumáciu.

Problém potravinových molí môže byť znepokojujúci, pretože nemáme žiadnu kontrolu nad ich vzhľadom. Často si ich nosíme domov z obchodu vo výrobkoch tam zakúpených. Potravinové mole sa dostávajú aj do bytov, napríklad cez okná. Zabrániť ich vzniku však nie je úplne nemožné. Aké sú účinné spôsoby, ako sa zbaviť potravinových molí?

Spôsoby, ako sa zbaviť potravinových molí. Čo robiť, aby sa nevyskytovali u vás doma?

Hovorí sa, že prevencia je lepšia ako liečba. To je pravda, pretože vysporiadať sa s rôznymi druhmi škodcov môže byť skutočne problematické, časovo náročné a často aj drahé. Preto je najlepšie podniknúť nejaké kroky, aby ste sa pred potravinovými molami ochránili, alebo aspoň znížili riziko ich nasťahovania.

Základom je správne skladovanie produktov. Netesný obal je pozvánkou pre mole. Suché výrobky, t. j. múka, krúpy, ryža, cestoviny a cukor, sa preto najlepšie skladujú v starostlivo uzavretých nádobách: pohároch alebo boxoch. Treba pamätať aj na to, aby ste skrinky a zásuvky udržiavali čisté a pravidelne ich kontrolovali, či sa vám nič nerozsypalo.

Potravinové mole môžete odpudiť aj niekoľkými vôňami. Tento hmyz nemá rád vône ako:

mäta,

klinčeky,

bobkové listy,

citrusové ovocie,

vanilka,

levanduľa,

ocot.

Tieto koreniny môžete umiestniť do svojich skriniek alebo ich postriekať olejmi s týmito vôňami. Dobre poslúžia aj látkové vankúšiky namočené v kuchynskom extrakte, napr. vanilka alebo pomaranč alebo vrecká s klinčekmi alebo bobkovými listami vo vnútri.

Suché výrobky, t. j. múka, krúpy, ryža, cestoviny a cukor, sa preto najlepšie skladujú v starostlivo uzavretých nádobách.
Foto: shutterstock/smile23

Potravinové mole. Ako sa ich zbaviť?

Akonáhle sa v skrinkách uhniezdia potravinové mole, môžete ich skúsiť odpudzovať aj vyššie spomínanými vôňami. Predajne ponúkajú aj špeciálne pasce pokryté lepidlom s feromónmi, ktoré lákajú hmyz. Je to tiež dobrá metóda, ako zistiť, či tam už mole sú, či ich nevidíme voľným okom, alebo možno patríme k tým šťastlivcom, kde sa neusadili.

Medzi ďalšie prípravky, ktoré pomáhajú zbaviť sa potravinových molí, patria spreje a tekutiny. Budú dobre fungovať, keď vieme, že hmyz si za svoje prostredie vyberá ťažko dostupné štrbiny a zákutia. Pri miernej invázii potravinových molí stačí dôkladné čistenie, správne skladovanie potravín a voda s prostriedkom na umývanie riadu.

Ako by sme však mali reagovať, keď potravinové mole nadobro ovládli našu kuchyňu? Ako sa ich zbaviť? Je potrebné starostlivo skontrolovať skrinky a zásuvky. Skontrolujte všetky produkty a skontrolujte výskyt molí alebo lariev. Ak nejaké existujú, rozhodne ich vyhoďte. Vrecko s jedlom obsahujúcim mole treba ihneď vyhodiť, aby sa hmyz nemal šancu dostať späť von. Balíky, v ktorých ste si mole nevšimli, môžete na nejaký čas vložiť do mrazničky. Nízka teplota by mala zničiť larvy, ktoré uniknú našim očiam.

Potom už ostáva len poriadne vydrhnúť skrinky a zásuvky prípravkom na riad. Do vnútra môžete vložiť aj misku s horúcou vodou a octom alebo lístkami mäty. Oplatí sa tiež zavesiť alebo umiestniť vrecúško s napr. s bobkovými listami. Potravinové mole nenávidia tento zápach a odplaší tie, ktoré sa ešte niekde skrývajú.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Trik s fľašou na upchatý drez. Funguje rýchlo

Čo robiť, aby vášmu psovi nesmrdelo z úst? Vyberte niekoľko listov a posypte nimi jedlo. Pomôže aj pri tvorbe kameňov

The post Vstávajú vám z toho vlasy dupkom, keď sa objavia v kuchyni. Rozložte tieto koreniny a utečú, ako keby neboli chutné appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie