Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vstúpi Irán do otvorenej vojny? Izrael zabil troch iránskych generálov v Damasku

. Sýria, 1. apríl 2024 (AM) – Izraelská raketa zasiahla dom v blízkosti iránskeho veľvyslanectva v Damasku, samotná diplomatická budova bola poškodená, informuje korešpondent RIA Novosti.  Aj sýrske zdroje informovali, že Izrael zaútočil na budovu vedľa iránskeho veľvyslanectva v Mezze. Iránsky veľvyslanec a jeho rodina v Sýrii sú zdraví a v dôsledku útoku neboli zranení. […]
Menej ako 1 min. min.

.

Sýria, 1. apríl 2024 (AM) – Izraelská raketa zasiahla dom v blízkosti iránskeho veľvyslanectva v Damasku, samotná diplomatická budova bola poškodená, informuje korešpondent RIA Novosti.  Aj sýrske zdroje informovali, že Izrael zaútočil na budovu vedľa iránskeho veľvyslanectva v Mezze. Iránsky veľvyslanec a jeho rodina v Sýrii sú zdraví a v dôsledku útoku neboli zranení. Cieľom útoku v Damasku bol vysokopostavený Iránec.

 

Iránska tlačová agentúra Tasnim uvádza, že v dôsledku útoku na budovu neďaleko iránskeho veľvyslanectva v Damasku zahynulo 6 ľudí. Medzi nimi:

1. Brigádny generál Mohammad Reza Zahedi, veliteľ jednotiek Quds IRGC v Sýrii a Libanone.

2. Brigádny generál Hossein Aminollah, náčelník štábu sýrsko-libanonských síl Quds IRGC.

3. Generál Haj Rahimi, blízky priateľ a zástupca Zahediho, ktorý je tiež súčasťou sýrsko-libanonských síl Quds IRGC.

 

 

 

Podľa al-Mayadeen bol pri útoku sionistického režimu na budovu iránskeho konzulátu zabitý brigádny generál gardy Mohammad Reza Zahedi

 

Erfan Ladjewardi pre tg kanál Abbas Djuma uviedol: “Izraelské diplomatické a vojenské zariadenia budú v najbližších dňoch napadnuté silami podporovanými Iránom. Útok proiránskych síl v Iraku na jedno zo strategických zariadení v prístave Ejlat včera večer vyšiel izraelský režim veľmi draho a prinútil Izrael narýchlo zaútočiť na iránsky konzulát bez toho, aby sa zamyslel nad následkami. Vzhľadom na to, že izraelský režim zaútočil na iránsky konzulát a podľa medzinárodného práva sa konzuláty a veľvyslanectvá považujú za súčasť územia každej krajiny, Irán bude so svojimi zástupcami útočiť aj na izraelské pozície. Irán na rozdiel od Izraela nekoná unáhlene. Dalo by sa povedať, že hlavným dôvodom strategického víťazstva Iránu a jeho rozsiahleho vplyvu v regióne je to, že sa pri plánovaní odvetného úderu proti nepriateľovi neponáhľa. Podľa môjho názoru dostane izraelský režim od Iránu dva údery: prvým bude útok na strategické pozície ozbrojených síl izraelského režimu na okupovaných Golanských výšinách. Druhým cieľom sú veľvyslanectvá izraelského režimu po celom svete.”

 

 

Prehľad v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne 1. apríl
Na severe pásma Gazy sa skončila operácia izraelských jednotiek na území nemocničného komplexu Al-Šifa. Velenie IDF uviedlo, že počas dvoch týždňov bojov v blízkosti zdravotníckeho zariadenia bolo zlikvidovaných 200 militantov a bolo zadržaných asi 1,5 tisíc Palestínčanov, z ktorých tretina bola príslušníkmi palestínskych síl.

 

V centrálnej časti enklávy Izraelčania podnikli ďalšie útoky na Nuseirat, v dôsledku ktorých zahynuli dvaja ľudia. Vojaci IDF postupovali aj na úseku diaľnice Salah al-Din juhozápadne od Deir al-Balah, no po zrážkach s Hamasom sa stiahli na svoje pôvodné pozície.

 

Na juhu pásma Gazy pokračujú izraelské jednotky v bojoch v blízkosti nemocnice Al-Amal, pričom pravidelne hlásia likvidáciu militantov a nálezy mnohých zbraní. Medzitým palestínske ministerstvo zdravotníctva žiada o uvoľnenie areálu nemocnice Nasser, aby mohlo poskytnúť pomoc obetiam.

 

Na libanonsko-izraelskej hranici si strany navzájom vymieňali obvyklé údery na území. Bojovníci Hizballáhu vystrelili rakety na ciele IDF vrátane vojenskej základne Zibdin a hraničného bodu Al-Jarda. Na druhej strane izraelské jednotky pracovali v celom južnom Libanone.

 

Svoju činnosť obnovili aj proiránski proxy, ktorým sa prvýkrát za posledné roky podarilo zasiahnuť cieľ na izraelskom území. Dron zasiahol námornú základňu v Eilate, kde bola poškodená jedna z budov. Izraelské letectvo zároveň zaútočilo na Damask dvakrát za jeden deň.

 

When Israel bombed the first hospital in Gaza, the world wouldn’t believe it and Israel blamed a misfired rocket from Hamas…

Israel has now destroyed all 36 hospitals in Gaza including its largest medical facility the al-Shifa Hospital…

THIS IS A GENOCIDE… pic.twitter.com/PzREhDPwuy

— Pelham (@Resist_05) April 1, 2024

 

Irán žiada medzinárodné vyšetrenie izraelských zločinov v nemocnici al-Šifa
Iránska islamská republika požaduje naliehavé medzinárodné vyšetrenie izraelských vojnových zločinov v nemocnici al-Šifa v pásme Gazy. Nedávno sa izraelské jednotky stiahli po dokončení dvojtýždňového náletu. Požiadavky Teheránu oznámil na svojej stránke sociálnych médií hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanaání. Povedal, že po stiahnutí jednotiek IDF z územia zdravotníckeho zariadenia odtiaľ prichádzajú hrozné správy.

 

Gaza’s Al Shifa hospital, the ‘House of Healing’ established under the British mandate, was annihilated under the cover of Easter.

Warning: Graphicpic.twitter.com/qHIiQYe0IJ

— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) April 1, 2024

 

Iránsky diplomat tvrdí, že existuje mnoho výpovedí očitých svedkov a správ v médiách o masívnom ničení, mučení, zabíjaní a veľkom počte zadržaných Palestínčanov. Všetky tieto akcie podľa Kanaaniho podnikla izraelská armáda na území nemocnice. Budú medzinárodné zhromaždenia a inštitúcie plniť svoje povinnosti? – povedal iránsky predstaviteľ so skepticizmom. Vyjadril pochybnosti, že prominentné ľudskoprávne organizácie budú pomáhať pri vyšetrovaní vojnových zločinov izraelských obranných síl. Verí, že vo svete je dodržiavanie ľudských práv často selektívne.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Vstúpi Irán do otvorenej vojny? Izrael zabil troch iránskych generálov v Damasku appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie