Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vstúpia Orbánovi europoslanci do frakcie Sasky? Poliaci sú za, Česi proti

Sloboda a solidarita je proti vstupu Fideszu do Európskych konzervatívcov a reformistov. Spojenca nachádza v českej ODS, ktorá má problém s ich proruskými postojmi. Poľskej strane Právo a spravodlivosť až tak neprekážajú. Po tom, čo maďarská vládnuca strana Fidesz musela v roku 2021 opustiť skupinu Európskej ľudovej strany (EPP), sa v médiách často objavovala myšlienka, […]
Menej ako 1 min. min.

Sloboda a solidarita je proti vstupu Fideszu do Európskych konzervatívcov a reformistov. Spojenca nachádza v českej ODS, ktorá má problém s ich proruskými postojmi. Poľskej strane Právo a spravodlivosť až tak neprekážajú.

Po tom, čo maďarská vládnuca strana Fidesz musela v roku 2021 opustiť skupinu Európskej ľudovej strany (EPP), sa v médiách často objavovala myšlienka, že by Fidesz mohol vstúpiť do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), v ktorej je dnes aj slovenská strana SaS.

Strana Viktora Orbána sa najprv pokúšala vytvoriť spoločnú krajne-pravicovú frakciu. Tento ambiciózny cieľ sa však neuskutočnil, čiastočne aj kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, a to ani po tom, čo Fidesz roky budoval svoje vzťahy a vplyv so stranami ECR, ako aj s krajne pravicovou skupinou Identita a demokracia (ID).

Po neúspechu tohto pokusu, ktorý vedenie strany skonštatovalo na jeseň minulého roka, Viktor Orbán vo februári 2024 verejne oznámil zámer Fideszu vstúpiť do ECR.

Sulík: Ak Orbán vstúpi do našej frakcie, vystúpime z nej

Bývalý predseda a líder kandidátky strany SaS v stanovisku hovorí, že budú vystupovať proti vstupu europoslancov do frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov. Ak sa tak stane, z europarlamentnej skupiny vystúpia.

Maďarská liberálna strana Momentum (Obnovme Európu) v súvislosti s našimi otázkami poznamenala, že „po tom, čo sa Fidesz vyšachoval z rodiny najväčších strán EÚ, je teraz politická sirota, ktorá sa snaží predať svoje ubúdajúce kreslá radikálnym pravicovým silám“.

Podľa ich názoru by však „identickým politickým domovom Fideszu bola skôr proputinovská krajne pravicová frakcia ID“ než ECR, a to na základe ich odlišných názorov na zahraničnopolitické otázky.

Momentum vyzdvihlo rozdiel medzi „rozhodným postojom ECR voči Putinovej agresii a propagandou Fideszu, ktorá ju rafinovane ospravedlňuje“, a že ECR má negatívny názor na „blokovanie rozširovania NATO a rozvratnú balkánsku politiku Viktora Orbána“, hoci majú podobné názory na sociálnu politiku.

Ak frakcia Fidesz nakoniec prijme, strana by sa mohla stať treťou najväčšou delegáciou v skupine po Bratoch Talianska (FdI) Giorgie Meloni a poľskej strane Právo a spravodlivosť (PiS).

Saska je rozhodne proti

Nie všetky strany by však Fidesz s jeho hlasnými prokremeľskými a protiukrajinskými názormi prijali. Jednou z nich je SaS (Sloboda a Solidarita), jediná slovenská strana v skupine ECR v Európskom parlamente,

„Budeme proti tomu, aby sa po voľbách do frakcie ECR dostali zvolení europoslanci zo strany Fidesz. Ak sa tak stane, túto frakciu opustíme,“ hovorí Richard Sulík, líder volebnej kandidátky SaS. Podľa SaS Fidesz do ECR nepatrí pre viaceré navzájom nezlučiteľné postoje.

SaS prízvukuje, že je odhodlaná zabrániť vstupu Fideszu do frakcie a tvrdí, že v tejto otázke nachádza „čoraz väčšiu zhodu s podobne zmýšľajúcimi liberálnymi kolegami naprieč členskými štátmi ECR“.

Zatiaľ nie je jasné, k akej inej skupine by sa mohli pripojiť v prípade odchodu z ECR a poukazujú na možnosť vzniku nových frakcií po voľbách.

SaS si všíma osobitný záujem ECR o užšiu spoluprácu s EPP, pričom zaznamenala „zhodu v dlhodobých postojoch, ako sú racionálna hospodárska a energetická politika, prehodnotenie zákazov spaľovacích motorov a zabezpečenie hraníc EÚ proti nelegálnej migrácii“.

Vyšehradskej štvorke vládne klimatická skepsa

Vo februári tohto roku Európska komisia predstavila nové ciele EÚ v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Portál EURACTIV prináša prehľad reakcií od všetkých veľkých politických strán vo V4.

Špekuluje sa, že Česi vstúpia do EPP

Potenciálny vstup Fideszu do ECR naráža aj na odpor českých občianskych demokratov (ODS), jednej zo zakladajúcich strán ECR a jedinej českej politickej strany zastúpenej v tejto skupine.

„Fidesz do skupiny ECR nepatrí a pre mňa a mnohých z nás v skupine je to úplne vylúčené,“ tvrdila europoslankyňa Veronika Vrecionová (ODS, ECR) na sieti X. vo februári 2024.

Vrecionová, ktorá v Európskom parlamente pôsobí ako koordinátorka ODS, v ďalšej kritike zdôraznila: „Naozaj nepotrebujeme v skupine manipulátora, ktorý posledné dva roky vydiera zvyšok EÚ v súvislosti s Ukrajinou. Orbán nemá s hodnotami skupiny ECR nič spoločné.“

Hlavný spor medzi ODS a Fideszom pramení z ich rozdielnych postojov k Rusku a Ukrajine. Českí konzervatívci zastávajú rozhodný odpor voči Rusku a aktívne podporujú Ukrajinu v rôznych formách – vojensky, finančne a politicky. Naproti tomu členovia Fideszu pokračujú v spolupráci s Moskvou a snažia sa podkopať podporu Ukrajiny.

Česká strana ODS je naklonená spolupráci s ostatnými stranami, najmä s EPP. ODS dokonca kandiduje do Európskeho parlamentu v koalícii s dvoma stranami z EPP (TOP 09 a KDU-ČSL). Objavili sa aj špekulácie, že by ODS mohla prejsť do EPP, ale nikto z významných členov takúto možnosť verejne nepodporil.

Česko vo V4 nenašlo podporu. K jeho iniciatíve na nákup munície sa nepridá Slovensko ani Maďarsko

K českej iniciatíve na dodávky munície pre Kyjev sa tak spomedzi členov Vyšehradskej štvorky pripojilo len Poľsko. Dosiaľ 18 krajinám sa vďaka nej podarilo vyzbierať 800-tisíc kusov munície, ktorá k ukrajinským vojakom dorazí v mimoriadne kritickom čase.

Poliaci sú za

Strana Právo a spravodlivosť (PiS) je dlhoročným spojencom Fideszu, pričom lídri oboch strán, Jarosław Kaczyński a Viktor Orbán, sú dobrí priatelia a často sa navštevujú. Preto by bolo zvláštne, keby PiS bola proti vstupu Fideszu do skupiny ECR.

Napriek tomu je tu jedna vec, ktorá možno v posledných rokoch obe strany rozdeľovala, ale v posledných dvoch rokoch začala jasný predstavovať problém: odlišný prístup k Rusku.

Napriek odlišnému vnímaniu Ruska ale PiS podporuje vstup Fideszu do ECR, uviedol europoslanec Zdzisław Krasnodębski, ktorého poľský Euractiv oslovil.

„Ako PiS sme otvorení vstupu Fideszu do Európskych konzervatívcov a reformistov. Hoci nesúhlasíme s politikou Fideszu voči Rusku, v iných otázkach máme podobné názory,“ povedal.

Navyše v meniacom sa politickom kontexte, pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, „strácajú na dôležitosti aj tieto rozdiely medzi našimi stranami v tejto otázke,“ zdôraznil.

Krasnodębski sa navyše domnieva, že postoj iných, viac centristických strán, vrátane nemeckej SPD, je voči Rusku oveľa chápavejší ako postoj Fideszu. „Osobne si nemyslím, že postoj k Rusku je prekážkou, ktorá by nám bránila uvažovať o prijatí Fideszu do skupiny ECR,“ povedal europoslanec.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie