Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vučič navrhol za kandidáta na premiéra Miloša Vučeviča, svojho spojenca

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu navrhol svojho blízkeho spojenca Miloša Vučeviča za kandidáta na nového premiéra. Vučevič má viesť túto balkánsku krajinu v čase napätia medzi Belehradom a Kosovom, ako aj v čase rusko-ukrajinského vojnového konfliktu, informujeme o tom podľa tlačovej agentúry Reuters. Nominácia prichádza viac ako tri mesiace po tom, ako ich Srbská […]
Menej ako 1 min. min.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu navrhol svojho blízkeho spojenca Miloša Vučeviča za kandidáta na nového premiéra. Vučevič má viesť túto balkánsku krajinu v čase napätia medzi Belehradom a Kosovom, ako aj v čase rusko-ukrajinského vojnového konfliktu, informujeme o tom podľa tlačovej agentúry Reuters.

Nominácia prichádza viac ako tri mesiace po tom, ako ich Srbská pokroková strana získala 17. decembra v celoštátnych voľbách najviac hlasov. Vučevič prevzal vedenie strany po tom, ako Vučič vlani odstúpil z postu jej lídra. “Navrhujem parlamentu Miloša Vučeviča za kandidáta na predsedu vlády Srbska,” napísal Vučič na sociálnych sieťach.

Vučevič (49) je povolaním právnik, v predchádzajúcej vláde premiérky Any Brnabičovej bol podpredsedom vlády a ministrom obrany. Vládnuca strana má v 250-člennom parlamente 113 kresiel a na zostavenie vlády bude musieť hľadať partnerov, všíma si Reuters. Socialisti a Aliancia vojvodinských Maďarov, tradiční partneri SNS, majú 13, resp. šesť poslancov.

Očakáva sa, že Vučevič zostaví vládu v najbližších týždňoch. Vláda bude stáť pred ťažkou úlohou – vyvážiť väzby Srbska s Ruskom a Čínou so snahou krajiny o vstup do Európskej únie. Hoci Srbsko so štatútom kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ na pôde OSN odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, k sankciám voči Moskve sa už odmietlo pripojiť.

Nová vláda bude musieť vyriešiť aj problémy so svojou bývalou provinciou Kosovo, čo sa považuje za kľúčové pre pokrok v rokovaniach o budúcom členstve Srbska v Európskej únii.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie