Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výbušniny v pagerech? Stačí gram a urvou obličej, tvrdí experti. Popsali možný průběh operace

Úterní exploze pagerů v Libanonu si vyžádala nejméně 12 mrtvých, včetně dvou dětí ve věku osm a jedenáct let. Na 2 800 osob bylo navíc zraněno, z toho několik stovek vážně.  Další útok přišel ve středu, tentokrát šlo o vysílačky. Zemřelo při něm nejméně 20 lidí a dalších 450 utrpělo zranění. Jak útoky probíhaly? První […]
Menej ako 1 min. min.

Úterní exploze pagerů v Libanonu si vyžádala nejméně 12 mrtvých, včetně dvou dětí ve věku osm a jedenáct let. Na 2 800 osob bylo navíc zraněno, z toho několik stovek vážně.  Další útok přišel ve středu, tentokrát šlo o vysílačky. Zemřelo při něm nejméně 20 lidí a dalších 450 utrpělo zranění.

Jak útoky probíhaly?

První série výbuchů začala v libanonském hlavním městě Bejrútu a několika dalších oblastech země v úterý kolem 15:30 místního času (13:30 SELČ). Svědci hlásili, že viděli kouř vycházející z kapes lidí, a poté spatřili malé exploze, které zněly jako ohňostroj a výstřely, uvedl web BBC. Výbuchy pokračovaly ještě další hodinu po prvních explozích. Krátce poté zaplavily nemocnice v celé zemi zranění a na odděleních pohotovostí zavládl zmatek.

Podobné scény se odehrály po celé zemi při další sérii výbuchů ve středu kolem 17:00 místního času (15:00 SELČ). Podle bezpečnostního zdroje, který hovořil s tiskovou agenturou Reuters, byly odpáleny vysílačky, které Hizballáh zakoupil před pěti měsíci.

O jakou výbušninu šlo?

O jaký typ výbušniny šlo, stále není jasné. „Gram nebo dva stačí na to, aby někomu explodovala ruka nebo obličej,“ uvedl pro web Sky News Eyal Pinko, bývalý pracovník izraelského námořnictva a zpravodajské služby.

Objevily se neověřené zprávy, že byl použit tetranitrát pentaerytritolu neboli PETN. Mohlo jít ale také o TNT nebo jiný ekvivalent. „Jde o to, že je můžete účinně smíchat s jinou složkou a vytvořit tak plastickou trhavinu,“ popsal profesor chemie na University College London Andrea Sella. Výbušnina mohla být v baterii, uvnitř detonačního zařízení nebo ukryta na jiném místě pageru, dodal Pinko.

Jak byly pagery odpáleny?

„Do pageru byl pravděpodobně přidán detonátor,“ uvedl Carl Robson, který býval pyrotechnikem britské armády a nyní je projektovým manažerem pro likvidaci bomb ve společnosti Igne UXO. Jde o „malou válcovitou hlaveň“, která i bez přidané výbušniny snadno způsobí zranění, jakmile je aktivována. K iniciaci rozbušky je ale potřeba zdroj energie. V tomto případě to byla baterie pageru.

Spouštěč Robson přirovnává k vypínači světla – v tomto případě je cvaknutí vypínače konkrétní zpráva odeslaná na pager. „Mohlo jít o určitý řetězec písmen nebo symbolů, který začne vytvářet výbušný řetězec, vysvětlil Pinko. Dodal, že k výbuchu stačí zlomek sekundy zahřívání.

Kdo zařízení vyrobil?

Po internetu kolují obrázky, které ukazují zničené pagery, jejichž rysy odpovídají těm, které vyrábí tchajwanská společnost Gold Apollo. Zakladatel a prezident společnosti Hsu Ching-kuang však uvedl, že pagery byly vyrobeny jinou společností, která má licenci na používání její značky. „V Evropě máme agenta, se kterým spolupracujeme již tři roky, stará se o všechny naše výrobky,“ řekl Hsu webu NBC News.

Společnost Gold Apollo ve svém prohlášení identifikovala druhou společnost jako maďarskou BAC Consulting. Ta je oprávněna používat logo společnosti Gold Apollo pro prodej výrobků v určitých regionech. Podle záznamů maďarského ministerstva spravedlnosti byla firma s názvem BAC Consulting zaregistrována jako nová společnost 21. května 2022. Jako hlavní činnosti uvedla maloobchodní prodej telekomunikačních produktů, dále poradenství v oblasti managementu, výrobu šperků a pěstování ovoce, uvádí NBC News.

Deník New York Times (NYT) ale s odvoláním na trojici zpravodajců informovaných o operaci napsal, že ve skutečnosti pagery vyráběli pracovníci izraelských tajných služeb. Hizballáh byl podle NYT pro BAC Consulting jediným klientem, na kterém ve skutečnosti záleželo. Pagery pro něj byly vyráběny odděleně od ostatních „obyčejných“ zakázek a obsahovaly malé množství trhaviny. První dodávky zamířily do Libanonu v létě roku 2022, letos v létě pak do země dorazily tisíce zařízení, které byly rozděleny mezi členy Hizballáhu a jejich spojence, řekli dva američtí činitelé. Úřady ale přesný původ pagerů stále vyšetřují.

V případě vysílaček mělo jít o zařízení se značkou japonské společnosti Icom. Prohlášení firmy popisuje model IC-V82 jako ruční vysílačku, která se na Blízký východ vyvážela v letech 2004 až 2014 a od té doby nebyla dodávána.

Jak dlouho se operace připravovala?

Plánování útoku takového rozsahu zřejmě trvalo dlouho. Přesné podrobnosti zatím nejsou známy, ale odborníci mluví o rozmezí několika měsíců až dvou let. „Sofistikovanost útoku naznačuje, že pachatel shromažďoval zpravodajské informace po dlouhou dobu,“ vysvětlil podle agentury AP Nicholas Reese, odborný asistent Centra pro globální záležitosti na Škole odborných studií Newyorské univerzity.

Útok takového kalibru totiž vyžaduje navázání vztahů potřebných k získání fyzického přístupu k pagerům před jejich prodejem, vývoj technologie, která by byla v zařízeních zabudována, a získání zdrojů, které mohou potvrdit, že cíle měly pagery u sebe.

Proč Hizballáh používá pagery?

Hizballáh se ve velké míře spoléhá na pagery jako na nízkonákladový komunikační prostředek, kterým se snaží vyhnout sledování polohy ze strany Izraele. Jde o bezdrátové telekomunikační zařízení, které přijímá a zobrazuje alfanumerické nebo hlasové zprávy.

Jejich sledování je mnohem obtížnější než sledování mobilních telefonů. V únoru nařídil lídr Hizballáhu Hassan Nasralláh bojovníkům, aby se zbavili svých telefonů s tím, že byly infiltrovány izraelskou rozvědkou. Svým jednotkám řekl, aby telefony rozbily, zakopaly nebo zamkly do železné schránky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Svržení vlády a atentát? Češi nic z toho ve Venezuele nechystají, ohradilo se ministerstvo

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie