Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vychádza v noci a devastuje našu úrodu. Takto spoznáte tohto votrelca. Myslí si, že je lepšie ho nezabiť

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver). Hryzec vodný je ničivý hlodavec, ktorý ničí naše záhony. Ako rozoznať hryzca vodného? Vyzerá to ako krtko, ale v skutočnosti sa v mnohých aspektoch líšia. Ak chcete ochrániť zeleninu pred neželaným hosťom – pozrite sa, ako sa efektívne zbaviť hryzca. Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver Miznú z vašej záhrady […]
Menej ako 1 min. min.

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver).

Hryzec vodný je ničivý hlodavec, ktorý ničí naše záhony. Ako rozoznať hryzca vodného? Vyzerá to ako krtko, ale v skutočnosti sa v mnohých aspektoch líšia. Ak chcete ochrániť zeleninu pred neželaným hosťom – pozrite sa, ako sa efektívne zbaviť hryzca.

Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver

Miznú z vašej záhrady plodiny alebo sa ich stav výrazne zhoršil? Tento typ situácie môže byť ovplyvnený škodcom nazývaným hryzec vodný. Hryzce sa kŕmia v noci, takže ste si to pravdepodobne nemohli všimnúť. Ako si teda môžeme byť istí, že nedostatok vývoja rastlín je jeho chyba?

Na pozemku budú viditeľné kopčeky, o ktorých ste si pravdepodobne mysleli, že sú dielom krtkov. Zvieratá, aj keď sú si podobné, v skutočnosti sa od seba veľmi líšia. Uvádzame charakteristiku škodcu a humánne spôsoby jeho vyhnania z pozemku.

Kopčeky hryzca vodného. Ako ich rozpoznať?

Hryzec vodný je malý tvor merajúci od 12 do 25 centimetrov, s dlhým 15-centimetrovým chvostom. Zviera má tmavohnedú srsť, preto je často zamieňané s už spomínaným krtkom. Ďalším spoločným znakom je ich bydlisko. Oba druhy žijú pod zemou v tuneloch, ktoré kopú. Hryzce vodné sú hlodavce, ktorých strava je prevažne rastlinná. Živí sa koreňmi, hľuzami a podzemkami. Svoju stravu si občas spestrí hmyzom, napríklad roztočom.

Pre kontrolu, či sa na vašom pozemku nevyskytuje hryzec vodný sa oplatí venovať pozornosť stavbe kôp, ktoré sa často podpisujú na ich prítomnosti. Na rozdiel od krtkov vytvárajú oveľa menšie a ploché hrudky zeme. Navyše v nich nenájdeme žiadne korene, pretože ich konzumuje škodca. Ak sa chceme zbaviť nepozvaného hosťa, musíme pamätať na to, že ide o chránený druh. Preto naše konanie musí byť humánne. Ako ho máme dostať zo záhrady? Dáme vám tip.

Ako sa zbaviť hryzca? Toto zviera je chránené

Jedným zo spôsobov, ako urobiť vašu záhradu nielen bez škodcov, ale aj ako doplnok do vašej kuchyne, je vysadiť bylinky so špecifickou vôňou. Hryzec sa vyhne priestorom s levanduľou, mätou a bazou. Druhou možnosťou, ktorá hryzcovi vodnému nijako neublíži, je použitie pasce. Stačí do vnútra vložiť kúsok mrkvy a o zvyšok sa postará mechanizmus za vás. Keď chytíme jedinca, mali by sme ho vziať do lesa, ďaleko od nášho domova. To zabezpečí, že hlodavec sa na pozemku tak skoro neobjaví.

Tretie riešenie je najinvazívnejšie, pokiaľ ide o pohodlie zvieraťa. V záhradkárskej predajni sa môžeme vybaviť zariadením, ktoré vydáva zvuky, ktoré môžu počuť konkrétne skupiny zvierat. Hryzec sa okamžite rozhodne utiecť, keď začuje nepríjemné vibrácie vychádzajúce zo zariadenia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Záhradnícky „guru“ radí, ako sa zbaviť slimákov v záhrade. Vezmite dva a zmiešajte ich s vodou. Vyhubíte ich nadobro

Prefíkané a nenásytné. Aplikujte tieto triky a prestanú pripravovať náš pozemok o ovocie

The post Vychádza v noci a devastuje našu úrodu. Takto spoznáte tohto votrelca. Myslí si, že je lepšie ho nezabiť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie