Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyhnite sa tomuto programu v práčke. Spotrebuje najviac energie

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/brizmaker). Pranie je jednou z najčastejších domácich prác. Preto sa oplatí vedieť, ako na ňom ušetriť a ktorým programom sa vyhnúť, aby sme neplatili vysoké účty za elektrinu. To však nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje náklady na pranie. Poradíme vám, na čo si dať pozor pri nastavovaní práčky […]
Menej ako 1 min. min.

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/brizmaker).

Pranie je jednou z najčastejších domácich prác. Preto sa oplatí vedieť, ako na ňom ušetriť a ktorým programom sa vyhnúť, aby sme neplatili vysoké účty za elektrinu. To však nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje náklady na pranie. Poradíme vám, na čo si dať pozor pri nastavovaní práčky a aké programy zvoliť, aby ste prali lacno a efektívne.

Pranie je jednou z najčastejších domácich prác. Preto sa oplatí vedieť, ako na ňom ušetriť a ktorým programom sa vyhnúť
Foto: shutterstock.com/brizmaker

Pri nastavovaní práčky by ste mali venovať pozornosť niekoľkým veciam, ktoré znížia vaše účty za elektrinu a vodu. Ukázalo sa, že vďaka jednoduchým zmenám môže byť pranie nielen lacnejšie, ale aj ekologickejšie. Pozor si treba dať najmä na jeden program, ktorý je podľa odborníkov nákladný a nešetrný k životnému prostrediu. Zistite, ako prať efektívne a úsporne.

Koľko elektrickej energie spotrebuje práčka?

Samozrejme, nie je možné presne vypočítať, koľko elektrickej energie spotrebuje práčka, pretože každý model spotrebiča funguje inak. Pri snahe odhadnúť spotrebu však musíme brať do úvahy výkon práčky, ktorý je zvyčajne 650 wattov.

Vzhľadom na to, ak priemerné pranie trvá približne 1 hodinu, spotreba elektrickej energie počas tohto prania bude 0,65 kWh. Ak však vezmeme do úvahy, že každá práčka má inú úroveň spotreby energie, môžeme len odhadnúť, že jednoduché štandardné pranie spotrebuje d 0,6 až 1 kWh elektrickej energie.

Čo ovplyvňuje spotrebu elektrickej energie?

Spotrebu elektrickej energie môže ovplyvniť aj to, aký program prania si zvolíme. Ak si to uvedomujeme, mali by sme vedieť, že sa máme vyhnúť výberu šetrného programu, pretože spotrebuje oveľa viac vody. Okrem toho je tento spôsob prania škodlivý pre životné prostredie a uvoľňuje najviac mikrovlákien.

Podľa vedcov z Newcastle University vo Veľkej Británii sa pri jemnom programe uvoľní až 1,4 milióna mikrovlákien. Naproti tomu pri štandardnom programe pre bavlnu je to približne 800 000.

Okrem toho, ak chcete ušetriť na spotrebe elektrickej energie, vyhnite sa praniu pri 40 stupňoch Celzia. Veľmi často sa volí táto možnosť, ktorá sa zdá byť optimálna, pretože voda je teplá, ale nie horúca. Ukazuje sa však, že môžeme trochu ušetriť, pretože rovnaký výsledok dosiahneme praním pri 30 stupňoch Celzia.

Vzhľadom na to nemá zmysel preplácať, pretože podľa odborníkov na ohriatie vody na 40 stupňov Celzia bude musieť práčka spotrebovať takmer dvakrát viac energie ako v prípade prania pri 30 stupňoch Celzia.

Existujú aj iné spôsoby, ako ušetriť pri praní. Predovšetkým sa odporúča nepoužívať práčku na pranie len niekoľkých kusov oblečenia,
Foto: súkromný archív

Čo ešte môžete urobiť, aby ste znížili svoje účty za elektrinu a postarali sa o životné prostredie?

Existujú aj iné spôsoby, ako ušetriť pri praní. Predovšetkým sa odporúča nepoužívať práčku na pranie len niekoľkých kusov oblečenia, ale počkať, kým sa bubon takmer naplní. Nezabudnite ho však nepreplniť.

Šetriť sa odporúča aj pri dávkovaní pracích prostriedkov. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, viac prípravku neznamená lepšie výsledky. Okrem toho by sa funkcia predpierania mala používať len vtedy, keď je vaše oblečenie silne znečistené, pretože počas predpierania sa náklady na vodu, elektrinu a pracie prostriedky môžu zvýšiť až o 20 %.

Ak má vaša práčka ekologický program, nezabudnite ho tiež používať. Hoci takýto prací cyklus zvyčajne trvá najdlhšie, spotrebuje menej energie a vody. Tento typ programu môže znížiť spotrebu energie až o 40 percent.

Dôležité je aj pravidelné odstraňovanie vodného kameňa z práčky. Usadeniny vodného kameňa na vykurovacom telese totiž sťažujú ohrev vody, čím práčka spotrebuje viac energie. Okrem toho príliš veľké množstvo vodného kameňa môže práčku znehodnotiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto tlačidlo má každá práčka. Uľahčuje čistenie a odstraňuje nepríjemné pachy

Prečo práčka pri odstreďovaní skáče? Pravdepodobne ste neurobili jednu vec

The post Vyhnite sa tomuto programu v práčke. Spotrebuje najviac energie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie