Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výhrůžky jadernou válkou? Moskva blafuje. Dejte Ukrajině více zbraní, vyzývají experti Bidena

Spojení „třetí světová válka“ se po vypuknutí konfliktu na Ukrajině začalo používat častěji než kdy dřív. Ve chvíli, kdy se nějaký spojenec Kyjeva odváží poskytnout bránící se zemi vojenské prostředky, začne Rusko okamžitě vyhrožovat eskalací konfliktu, překročením červené linie nebo jadernou válkou s NATO. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, jak se […]
Menej ako 1 min. min.

Spojení „třetí světová válka“ se po vypuknutí konfliktu na Ukrajině začalo používat častěji než kdy dřív. Ve chvíli, kdy se nějaký spojenec Kyjeva odváží poskytnout bránící se zemi vojenské prostředky, začne Rusko okamžitě vyhrožovat eskalací konfliktu, překročením červené linie nebo jadernou válkou s NATO.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, jak se mu zachce. A to se špatně zastavuje, říká expert

Trvá to už od prvních výstřelů války, od chvíle, kdy začaly na Ukrajinu proudit britské zbraně Javelin a americké střely Stinger. Západ nejprve otálel s dodáním arzenálu, protože se bál reakce Ruska. Se zpožděním nakonec Ukrajina obdržela větší množství těchto zbraní, které efektivně využila. A žádná jaderná válka nepřišla.

Po vyhrané bitvě o Kyjev Ukrajina požádala o letouny MiG-29, které Polsko souhlasilo zaslat výměnou za západní stíhačky. Bidenova administrativa to zpočátku blokovala, ale později ustoupila. Ani tentokrát k jaderné válce nedošlo.

Stejný scénář se opakoval při schvalování dodávek stíhaček F-16, raketového systému Patriot, systému HIMARS, střel ATACMS, tanků Abrams nebo vozidel Bradley. „Americká administrativa nejprve řekla ne, pak svůj postoj změnila a k jaderné válce nedošlo,“ uvedli pro CNN komentátoři Adam Kinzinger a Ben Hodges, někdejší šéf americké armády v Evropě.

„Téměř ve všech těchto případech hrozilo Rusko eskalací, útokem na NATO nebo použitím jaderných zbraní. Pokaždé to byl blaf a Ukrajina byla nakonec schopna lépe bránit své území. Ačkoli by ruské hrozby neměly být brány na lehkou váhu, historie nám ukazuje, že tyto hrozby jsou často plané. Během studené války nebyly jaderné hrozby ničím neobvyklým,“ stojí v komentáři.

Limituje Západ Ukrajinu?

Odborníci proto vyzvali administrativu Spojených států, aby se nebála pomáhat Ukrajině více a především rychleji. Kdyby Ukrajina hned na začátku dostala všechny zbraně a systémy, které později stejně obdržela, mohla podle nich zastavit Rusko již tenkrát. Aktuálně Kyjev čelí problému, že se nedokáže efektivně bránit ruským útokům přicházejícím zpoza hranic.

„Ukrajině se nedovolovalo útočit na legitimní vojenské cíle kvůli ochromujícímu strachu z eskalace, přestože zákon o ozbrojeném konfliktu dává Ukrajině právo se takto bránit. Bidenova administrativa si za své kroky na Ukrajině zaslouží uznání, zejména vzhledem k alternativě v podobě exprezidenta Donalda Trumpa, u kterého hrozí, že zemi nechá na holičkách. Nicméně strach z eskalace, ačkoli je ušlechtilý, ve skutečnosti snižuje pravděpodobnost vítězství Ukrajiny,“ míní komentátoři.

VIDEO: Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny. Štáb CNN přihlížel noční akci

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie