Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vykazuje silné antidiabetické účinky. „Balzam“ na žalúdok a pečeň

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eladstudio). Mnohí ľudia si púpavu mýlia s veľmi rozšíreným mliečom roľným , čo je dosť veľký omyl, pretože púpava sa vyznačuje liečivými vlastnosťami, zatiaľ čo mlieč je burina. Ako sa dá púpava využiť v prírodnej medicíne? Púpava je veľmi cenená v prírodnej medicíneFoto: shutterstock/Eladstudio Púpava – vlastnosti Púpava je […]
Menej ako 1 min. min.

21.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Eladstudio).

Mnohí ľudia si púpavu mýlia s veľmi rozšíreným mliečom roľným , čo je dosť veľký omyl, pretože púpava sa vyznačuje liečivými vlastnosťami, zatiaľ čo mlieč je burina. Ako sa dá púpava využiť v prírodnej medicíne?

Púpava je veľmi cenená v prírodnej medicíne
Foto: shutterstock/Eladstudio

Púpava – vlastnosti

Púpava je rastlina dobre známa medzi tými, ktorí oceňujú prírodnú medicínu. Púpava je známa aj pod názvami púpava obyčajná a púpava lekárska a rastlina sa vyskytuje takmer v celej Európe, Severnej Amerike, Južnej Amerike a Ázii.

Treba poznamenať, že púpava sa veľmi často zamieňa s všade rastúcim mliečom a považuje sa za jednu a tú istú rastlinu, čo je veľký omyl. Spoločné majú to, že obe rastliny pochádzajú z čeľade asteraceae. Púpava lekárska je jedlá rastlina, zatiaľ čo mlieč nie.

Púpava sa veľmi často zamieňa s všade rastúcim mliečom a považuje sa za jednu a tú istú rastlinu, čo je veľký omyl
Foto: shutterstock/Doikanoy

Púpava má niekoľko stoniek bez listov, ktoré vyrastajú z jedného bodu veľmi blízko zeme a sú zakončené jedným kvetom.

Púpava je cenená pre vitamíny, minerály a riboflavín, ktoré obsahuje. Medzi spotrebiteľmi sú púpavová šťava, sirup a čaj veľmi obľúbené na posilnenie imunity organizmu a podporu jeho správneho fungovania.

Púpava – liečivé vlastnosti

Púpava má na organizmus zdraviu prospešné účinky a medzi jej najlepšie vlastnosti patrí jej antidiabetický účinok. Štúdie preukázali, že vďaka inulínu, ktorý obsahuje, predlžuje a spomaľuje vstrebávanie cukru a prispieva aj k zníženiu glykemického indexu požitých jedál. Preto sa púpava odporúča v strave pre diabetikov.

Púpava má tiež močopudné, čistiace, detoxikačné a tráviace účinky, takže môže podporovať chudnutie. Prispieva k správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a zlepšuje činnosť pečene a žalúdka.

Púpava sa odporúča aj ľuďom, ktorí sa zotavujú z dlhej a vyčerpávajúcej choroby, posilňuje imunitu organizmu a pôsobí antivírusovo.

Medzi spotrebiteľmi sú púpavová šťava, sirup a čaj veľmi obľúbené na posilnenie imunity organizmu a podporu jeho správneho fungovania
Foto: shutterstock/Lost Mountain Studio

Púpava je jedlá rastlina – jej korene, mladé listy a kvety sa môžu konzumovať. Žlté kvety sa zvyčajne používajú na výrobu sirupu a listy sa po sparení vo vriacej vode často pridávajú do rôznych šalátov.

Púpava sa používa aj v kozmetike. Okrem iného sa pridáva do prípravkov proti bradaviciam a ekzémom. Rastlina sa používa aj v rôznych prípravkoch na liečbu dermatologických problémov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to jedna z najnebezpečnejších rastlín na Slovensku. Jed účinkuje po určitom čase

Nevyťahujte ich z trávnika. Táto burina dokáže veľa

The post Vykazuje silné antidiabetické účinky. „Balzam“ na žalúdok a pečeň appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie