Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vykonajte toto ošetrenie a čučoriedka sa vám odvďačí skvelým ovocím

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius). Čučoriedka je jedným z najobľúbenejších kríkov na Slovensku, a to vďaka tomu, že jej plody sú skutočnou vitamínovou bombou. Avšak predtým, ako si budete môcť vychutnať vynikajúcu chuť a výživovú hodnotu čučoriedky, musíte zabezpečiť správne podmienky na jej kvitnutie. Čučoriedky vyžadujú dostatočne kyslú pôdu.Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius Na […]
Menej ako 1 min. min.

22.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius).

Čučoriedka je jedným z najobľúbenejších kríkov na Slovensku, a to vďaka tomu, že jej plody sú skutočnou vitamínovou bombou. Avšak predtým, ako si budete môcť vychutnať vynikajúcu chuť a výživovú hodnotu čučoriedky, musíte zabezpečiť správne podmienky na jej kvitnutie.

Čučoriedky vyžadujú dostatočne kyslú pôdu.
Foto: shutterstock/Algirdas Gelazius

Na čo by ste mali myslieť, ak chcete pestovať čučoriedky?

Výber správneho miesta na vysadenie čučoriedkového kríka zabezpečí, že bude bohato rodiť, preto je dôležité zabezpečiť mu v záhrade miesto, ktoré je dobre oslnené a chránené pred vetrom.

Pri pestovaní čučoriedok je obzvlášť dôležitá kyslosť pôdy, ktorá zabezpečí, že rastlina bude dobre prosperovať. Ak je pH pôdy príliš vysoké, čučoriedka nebude z pôdy prijímať dostatok fosforu, takže jej kvitnutie bude narušené a zvýši sa riziko ochorenia.

Ideálne pH pôdy pre čučoriedky by sa malo pohybovať v rozmedzí 3,5 až 4,5. Musíte zabezpečiť, aby pôda mierne zadržiavala vlhkosť a mala vysoký obsah humusu. Ak sa vrátime ku kyslosti pôdy, pred výsadbou čučoriedok je dobré skontrolovať pH pôdy. Ak sa zistí, že kyslosť je nedostatočná, mali by ste vykonať okyslenie pôdy.

Kde vysadiť čučoriedky? Miluje špecifickú polohu.
Foto: pexels.com/Burst

Domáce prostriedky na okyslenie čučoriedkovej pôdy

Pôdu pre čučoriedky môžete okysliť dostupnými prípravkami, ktoré dostanete v každom záhradníctve, ale nič vám nebráni pripraviť si takýto ekologický odvar v pohodlí domova, najmä preto, že to nie je náročné.

Najjednoduchším spôsobom okyslenia pôdy je zaliať ju octom zmiešaným s vodou v pomere 1:8. Nezabudnite zaliať pôdu touto zmesou približne 3 týždne pred výsadbou čučoriedok. Odborníci tiež upozorňujú, že takéto riešenie je však krátkodobé a nezaručuje udržanie správnej kyslosti pôdy na dlhšie obdobie.

Ďalším domácim riešením je prekysliť zem s chlebom pripraveným na kvásku. Do nádoby vložíte bochník ražného chleba a zalejete ho vodou. Celé to odstavíte až do kvasenia, pričom zabezpečíte, aby malo izbovú teplotu. Skvasený chlieb a vodu potom nanesiete na substrát, čím účinne znížite pH pôdy.

Ak chcete udržať kyslosť pôdy dlhšie, mulčujte pôdu okolo čučoriedkových kríkov okrem iného záhradnou kôrou, rašelinou alebo štiepkou.

Pôda by sa mala okysľovať každý rok, pričom sa predtým skontroluje jej pH. Prvé okyslenie pôdy po výsadbe čučoriedok by sa malo uskutočniť na jar alebo na jeseň.

Pôda musíte okysľovať každý rok, pričom predtým skontrolujte jej pH.
Foto: shutterstock/Maryna Pleshkun

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nesmelo vstupuje na pozemky. Jedzte ho a odbremení vaše obličky, črevá, mozog a pečeň

Zmiešajte s vodou a každé dva týždne čučoriedky zalievajte. Získate kilogramy plodov

The post Vykonajte toto ošetrenie a čučoriedka sa vám odvďačí skvelým ovocím appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie