Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vykrádajú špajze a čerpajú Vaše zásoby. Zoznam vôní, ktoré mole neznášajú

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tomasz Klejdysz). Netreba veľa, aby potravinové mole napadli naše domovy. Keď raz vtrhnú do našej špajze, nemajú zľutovanie. Hltajú naše uskladnené zásoby a nevadí im, ak sú uzavreté v papierových obaloch. Potravinové mole sa môžu objaviť tam, kde je trochu neporiadku, ale aj na čistých miestach. Ak zbadáte potravinové […]
Menej ako 1 min. min.

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Tomasz Klejdysz).

Netreba veľa, aby potravinové mole napadli naše domovy. Keď raz vtrhnú do našej špajze, nemajú zľutovanie. Hltajú naše uskladnené zásoby a nevadí im, ak sú uzavreté v papierových obaloch. Potravinové mole sa môžu objaviť tam, kde je trochu neporiadku, ale aj na čistých miestach. Ak zbadáte potravinové mole, nemusíte panikáriť, ale svedomito využite niekoľko trikov a rýchlo sa odsťahujú.

Ako spoznať potravinové mole?
Foto: shutterstock.com/Tomasz Klejdysz

Ako spoznať potravinové mole

Potravinové mole, podobne ako tie, ktoré sa nachádzajú v skriniach, sa zaraďujú medzi mole a sú si dosť podobné. Keď poletujú po dome, nevenujeme im osobitnú pozornosť. Keď však hromadne vyletia z kuchynskej skrinky po jej otvorení, až vtedy sa pustíme do ich odstraňovania. Vtedy je potrebné prijať drastické opatrenia, pretože prítomnosť dospelých jedincov poukazuje na skutočnosť, že v našej špajze sa nachádzajú larvy. Stačí sa pozrieť do obalov múky, krúp, ryže, cestovín a iných sypkých výrobkov. Ak sme larvy nezaznamenali, dobre sa pozrite na vnútro obalov. Ak vidíte pavučinu, na ktorú sa obsah pripevňuje, je to znamenie, že naše potraviny už boli kontaminované potravinovými moľami.

Ako sa zbaviť potravinových molí

Ak máte problém s potravinovými moľami, musíte sa s nimi vysporiadať radikálne a vyčistiť skrinky, v ktorých sa mole nachádzajú. V prvom rade vyhoďte všetky potraviny, ktoré sú napadnuté moľami a zlikvidujte všetky potraviny, ktoré nie sú vo vzduchotesných alebo sklenených nádobách. Teraz je čas na generálne upratovanie, inými slovami, kuchynské skrinky by sa mali dôkladne vyčistiť, zvnútra aj zvonku. Na odradenie potravinových molí a odstránenie prípadných zvyškov vajíčok sa oplatí siahnuť po liehovom octe.

Hmyz nemá rád vôňu citrusov, mäty, klinčekov, vanilky, levandule a anízu.
Foto: shutterstock.com/PosiNote

Nemáte radi ostrý zápach octu? Aby sme sa zbavili potravinových molí, môžeme ho pokojne nahradiť inými silnými vôňami. Hmyz nemá rád vôňu citrusov, mäty, klinčekov, vanilky, levandule a anízu. Keď domáce metódy zlyhajú, možno použiť feromónové pasce na prilákanie dospelých jedincov, ktorí nebudú klásť vajíčka do vašich potravín.

Upozornenie: Skôr ako potraviny uložíte späť do skríň, musíte do nádob vložiť po jednom bobkovom liste. Korenie nezmení chuť vašich potravín, ale môže odpudiť potravinové mole.

Odkiaľ sa v domácnosti berú potravinové mole

Keď už vieme, ako sa zbaviť potravinových molí, stojí za to zistiť, ako sa dostávajú do našich domovov. Bohužiaľ, väčšinou si ich domov prinesieme s nákupom a preto sú mole častým problémom v našich domácnostiach. Niekedy sa potravinové mole dostanú dnu cez vetracie otvory, alebo vletia cez otvorené kuchynské okno. Žiaľ, namontovanie sietí proti komárom na okná nie vždy funguje, pretože potravinové mole sa dokážu pretlačiť cez veľmi úzke medzery.

Ukázalo sa, že samy o sebe potravinové mole nespôsobujú ochorenia, ani nie sú ich prenášačmi. Larvy však kontaminujú potraviny, čo vedie k ich rýchlejšiemu kazeniu a vzniku plesní alebo húb.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to horšie ako mole. Požiera všetko, čo stretne na ceste. Toto je jediný spôsob, ako sa ho zbaviť

Ako sa zbaviť ovocných mušiek vo vašej domácnosti? Použite 2 lacné výrobky z vašej kuchyne a hmyz nadobro zmizne.

The post Vykrádajú špajze a čerpajú Vaše zásoby. Zoznam vôní, ktoré mole neznášajú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie