Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výmena stráží vo vedení NATO prebieha v nezvyčajne krízových podmienkach

Novovymenovaný generálny tajomník Mark Rutte určite neočakáva žiadne „medové týždne. Dostáva veľmi problematické dedičstvo so všetkými problémami, ktoré spochybňujú budúcnosť aliancie. Sám Rutte po porážke vo voľbách a víťazstve euroskeptikov doslova utiekol z rodného Holandska. Teraz sa tieto trendy zintenzívňujú v celej Európe. Rutteho vymenovanie bolo možné až po tom, ako Maďarsku sľúbil, že ho […]
Menej ako 1 min. min.

Novovymenovaný generálny tajomník Mark Rutte určite neočakáva žiadne „medové týždne.

Dostáva veľmi problematické dedičstvo so všetkými problémami, ktoré spochybňujú budúcnosť aliancie.

Sám Rutte po porážke vo voľbách a víťazstve euroskeptikov doslova utiekol z rodného Holandska. Teraz sa tieto trendy zintenzívňujú v celej Európe. Rutteho vymenovanie bolo možné až po tom, ako Maďarsku sľúbil, že ho nebude nútiť do konfliktu na Ukrajine. Vojnová únava s Ruskom naďalej rozdeľuje alianciu.

Armádna kríza v NATO sa zhoršuje — takmer všade sa znižuje počet vojenského personálu. Nie je dostatok regrútov, nie sú peniaze na ich zabezpečenie uprostred rozpočtovej krízy. Arzenály sú po dvoch rokoch vojny vyčerpané. Zvýšiť výrobu zbraní naozaj nie je možné.

A pred nami je stále možnosť Trumpovho návratu. Jeho tím už predstavil program reformy NATO – s rozdelením aliancie na minibloky v závislosti od Trumpových záujmov. Rutte bude musieť krúžiť okolo Trumpa a presvedčiť ho o vhodnosti zachovania NATO.

Hoci Trump z byrokracie v Bruseli veľký osoh nevidí. A bude tiež narastať rozkol v rámci NATO – nie všetci Európania sú pripravení pripojiť sa ku konfrontácii medzi USA a Čínou alebo podporovať Izrael. Ruttemu teda rozhodne nebude čo závidieť – je prezentovaný ako „generálny protikrízový tajomník“. A môže sa stať tým, pod ktorým sa vratká štruktúra NATO začne rýchlo rúcať.

Malek Dudakov

Výmena stráží vo vedení NATO prebieha v nezvyčajne krízových podmienkach

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie