Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vymeňte vyprážanie na slnečnicovom oleji za tieto alternatívy. Neriskujte rakovinu

Slnečnicový olej je jedným z najobľúbenejších olejov na Slovensku. Používa sa na vyprážanie, dusenie a dokonca aj ako šalátová zálievka. Žiaľ, mnohí ľudia si neuvedomujú, že pri zahrievaní sa tento olej môže stať škodlivým a dokonca karcinogénnym. Slnečnicový olej, ktorý sa často používa pri varení, má svoje tajomstvá, ktoré mnohí z nás nepoznajú. Hoci je […]
Menej ako 1 min. min.

Slnečnicový olej je jedným z najobľúbenejších olejov na Slovensku. Používa sa na vyprážanie, dusenie a dokonca aj ako šalátová zálievka. Žiaľ, mnohí ľudia si neuvedomujú, že pri zahrievaní sa tento olej môže stať škodlivým a dokonca karcinogénnym.

Slnečnicový olej, ktorý sa často používa pri varení, má svoje tajomstvá, ktoré mnohí z nás nepoznajú. Hoci je bežne dostupný a relatívne lacný, jeho vlastnosti sa pri zahrievaní môžu ukázať ako nebezpečné pre vaše zdravie. Zistite, prečo by ste mali obmedziť jeho používanie a ako ho môžete používať zdravším spôsobom.

Smaženie so slnečnicovým olejom, to je neskorá bomba

Slnečnicový olej obsahuje vysoké množstvo polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sú citlivé na teplo. Pri zahrievaní sa rozkladajú za vzniku škodlivých zlúčenín, ako sú akroleín a akroleín aldehyd. Tieto zlúčeniny majú karcinogénny účinok, t. j. môžu prispieť k vzniku rakoviny.

Bod zadymenia slnečnicového oleja je približne 100 °C. To znamená, že aj pri vyprážaní pri teplote 120 °C sa olej začína rozkladať a stáva sa nebezpečným pre zdravie.

Čo namiesto slnečnicového oleja na vyprážanie?

Na vyprážanie pri vysokých teplotách je lepšie zvoliť oleje s vyšším bodom zadymenia. Medzi ne patria napr.

repkový olej (bod zadymenia: 240 °C),
kokosový olej (bod zadymenia: 230 °C),
olivový olej (bod zadymenia: 190 °C),
bravčová masť (bod zadymenia: 200 °C).

Pamätajte, že ani oleje s vysokým bodom dymivosti by sa nemali prehrievať. Pri vyprážaní kontrolujte teplotu a zabráňte spáleniu tuku.

Slnečnicový olej a zdravie

Hoci slnečnicový olej nie je vhodný na vyprážanie, môže byť cennou súčasťou zdravej stravy. Obsahuje vitamín E, ktorý je silným antioxidantom a má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Slnečnicový olej je tiež bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému a znižujú hladinu cholesterolu.

Slnečnicový olej sa najlepšie používa za studena, napr. ako prísada do šalátov, omáčok alebo polievok. Môže sa použiť aj na marinovanie mäsa a rýb.

Slnečnicový olej a zdravie pokožky

Slnečnicový olej sa môže používať aj na kozmetické účely. Pôsobí ako zmäkčovadlo, upokojuje podráždenie a zápaly, regeneruje a omladzuje pokožku. Slnečnicový olej sa dá kúpiť v špeciálnych fľaštičkách s dávkovačom na starostlivosť o pleť.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie