Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

„Vypadnite z Jadaru“. V srbskom meste ľudia demonštrovali proti chystanej ťažbe lítia

Stovky demonštrantov sa dnes zišli v meste Loznica na západe Srbska, aby protestovali proti ťažbe lítia v regióne Jadar, ktorú plánuje britsko-austrálska ťažobná spoločnosť Rio Tinto. Tisíce ľudí protestovali v Srbsku proti projektu lítiovej bane Demonštranti mávali srbskými vlajkami a držali transparenty s heslami „Nebudete ťažiť“ a „Vypadnite z Jadaru“, zatiaľ čo z reproduktorov zneli […]
Menej ako 1 min. min.

Stovky demonštrantov sa dnes zišli v meste Loznica na západe Srbska, aby protestovali proti ťažbe lítia v regióne Jadar, ktorú plánuje britsko-austrálska ťažobná spoločnosť Rio Tinto.

Tisíce ľudí protestovali v Srbsku proti projektu lítiovej bane

Demonštranti mávali srbskými vlajkami a držali transparenty s heslami „Nebudete ťažiť“ a „Vypadnite z Jadaru“, zatiaľ čo z reproduktorov zneli vlastenecké a ľudové piesne, vylíčila agentúra Reuters.

Ťažba lítia

Protest nasledoval po tom, ako vládna koalícia, ktorá má v srbskom parlamente drvivú prevahu, zamietla návrh zákona, ktorý predložila opozícia a ktorý by zakázal ťažbu lítia a boritanov.

Demonštranti požadovali ukončiť celý projekt a ohlásili, že v sobotu na hodinu zablokujú dve cesty v regióne.

„Chystáme cez víkend výstražné cestné blokády na viacerých miestach v okrese,“ povedal líder protestov Zlatko Kokanović. „Uvidíme, ako budeme ďalej pokračovať,“ dodal.

Zelenskyj predstavil plán víťazstva. Prvým bodom je pozvanie do NATO

Lítium, ktoré je v Európskej únii a Spojených štátoch považované za kriticky dôležitý materiál, sa používa v batériách elektrických áut a tiež mobilných telefónov.

Srbsko v júli obnovilo ťažobnému gigantu Rio Tinto licenciu na rozvoj bane v regióne Jadar, ktorý má byť najväčším lithiovým baňou v Európe. Stalo sa tak dva roky po tom, čo predchádzajúca vláda proces zastavila pre odpor obyvateľov a obavy ekológov.

Znečistenie pôdy

Ak by sa projekt v hodnote 2,4 miliardy dolárov uskutočnil, mohol by pokryť 90 percent súčasného dopytu po lítiu v Európe. Ochrancovia životného prostredia a väčšina opozičných strán tvrdia, že baňa by mohla znečistiť pôdu a vodu v okolí, čo by malo vplyv na poľnohospodárstvo, predstavujúce hlavný zdroj príjmov mnohých obyvateľov.

„Neexistuje žiadny ústup ani kapitulácia. Nebudú pustošiť našu krajinu ani životy, „vyhlásila sedemdesiatštyriročná Branka Petrovičová, ktorá na demonštráciu prišla z Belehradu.

Vládni predstavitelia argumentujú prínosom ťažby pre srbskú ekonomiku. V júni prezident Aleksandar Vučić uviedol, že ťažiť by sa mohlo začať už v roku 2028.

Rio Tinto v júli ubezpečilo, že bude dodržiavať prísne požiadavky na ochranu životného prostredia, ako aj všetky právne a povoľovacie postupy a usporiada aj verejné konzultácie, kým začne ťažbu.

Asi 136 miliónov ton zásob tunajšieho jedinečného minerálu jadarit sa nachádza v údolí rieky Jadaru, čo je jeden z prítokov Driny v západnom Srbsku. Jadarit obsahuje boritan používaný na výrobu keramiky, umelých hnojív a ďalších chemických zlúčenín, a práve lítium.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie