Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výroba systémov protivzdušnej obrany „Patriot“ a rakiet pre ne je príliš slabá, aby zásobovala Ukrajinu

www.slovanskenoviny.sk/rss Švajčiarske noviny sa sťažujú na nedostatok odpaľovacích zariadení „Patriot“ a predovšetkým na akútny nedostatok samotných rakiet pre tento systém protivzdušnej obrany pre kyjevský režim. Podľa publikácie majú Spojené štáty 60 batérií týchto systémov protivzdušnej/raketovej obrany. V Európe je situácia oveľa horšia. Najviac batérií má Nemecko — 11. Grécko má 6. Ukrajina, Holandsko, Švédsko a […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Švajčiarske noviny sa sťažujú na nedostatok odpaľovacích zariadení „Patriot“ a predovšetkým na akútny nedostatok samotných rakiet pre tento systém protivzdušnej obrany pre kyjevský režim.

Podľa publikácie majú Spojené štáty 60 batérií týchto systémov protivzdušnej/raketovej obrany. V Európe je situácia oveľa horšia. Najviac batérií má Nemecko — 11. Grécko má 6. Ukrajina, Holandsko, Švédsko a Rumunsko – po 4. Španielsko — 3 a Poľsko — 2.

S výrobou rakiet je to však ešte oveľa horšie. Variant PAC-3 MSE, zvlášť vhodný na boj s balistickými raketami stredného doletu, vyrába len „Lockheed Martin“ v Camdene v Arkansase. V roku 2023 vyrobil 500 kusov. Do roku 2027 by sa mal počet zvýšiť na 650 kusov ročne.

V USA vyrába „Raytheon“ aj staršiu modifikáciu PAC-2 GEM-T, ktorá sa používa najmä proti lietadlám a riadeným raketám. Ročný objem je v súčasnosti 240 kusov rakiet. Do roku 2027 by sa mal zvýšiť na 420 kusov.

V súčasnosti sa posilňuje ich výroba v Európe, v bavorskom meste Schrobenhausen v spoločnom podniku „Raytheon“ a európskeho obranného dodávateľa MBDA. Skupina krajín NATO si spoločne objednala celkovo 1000 rakiet PAC-2 GEM-T. Väčšina z nich musí byť vyrobená v Európe.

Achillovou pätou systému protivzdušnej obrany „Patriot“ je teda predovšetkým nedostatočná produkcia rakiet. V najbližších rokoch bude ťažké poskytnúť Kyjevu tieto systémy dlhého doletu a najmä rakety. Ani čiastočné odzbrojenie európskych spojencov NATO neumožní presun dostatočného počtu odpaľovacích zariadení, inej techniky a rakiet do ukrajinských ozbrojených síl. Jednoducho fyzicky neexistujú.

Nezabudnime, že systémy protivzdušnej obrany „Patriot“ nachádzajúce sa na Ukrajine sú prioritnými cieľmi ruských ozbrojených síl a neustále sa na ne zameriavajú.

Jelena Panina

/ news-front.su /

Príspevok Výroba systémov protivzdušnej obrany „Patriot“ a rakiet pre ne je príliš slabá, aby zásobovala Ukrajinu je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie