Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte ich hojne do záhonu vedľa uhoriek. O úrodu neprídete

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86). Aké je najlepšie susedstvo pre uhorky? Ukazuje sa, že výsadba konkrétnych rastlín alebo zeleniny môže podporiť ich rast a mimochodom odradiť škodcov. Čo zasadiť vedľa uhoriek? Čo zasadiť vedľa uhoriek?Foto: shutterstock/PhotoJuli86 Uhorky poľné sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných u nás. Sú cenené pre svoje početné využitie […]
3 min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86).

Aké je najlepšie susedstvo pre uhorky? Ukazuje sa, že výsadba konkrétnych rastlín alebo zeleniny môže podporiť ich rast a mimochodom odradiť škodcov. Čo zasadiť vedľa uhoriek?

Čo zasadiť vedľa uhoriek?
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Uhorky poľné sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných u nás. Sú cenené pre svoje početné využitie v kuchyni, ako aj pre svoju chuť. Uhorky nie sú veľmi bohaté na vitamíny a živiny. Majú však nízky obsah kalórií a pomáhajú odstraňovať prebytočnú vodu z tela. Vďaka tomu sa pravidelne zaraďujú do jedálneho lístka pri redukčných diétach.

Uhorky najlepšie rastú na chránenom a dobre oslnenom mieste. Optimálna teplota pre rast je 18-25 °C. Uhorky sú citlivé na mráz, preto s ich výsevom do pôdy počkajte na priaznivé počasie. Zelenina najlepšie rastie na teplých, priepustných pôdach bohatých na humus – najlepšie je pH 6,5 – 7,0.

Ak snívate o stonkách tejto zelenej zeleniny, oplatí sa zaujímať aj o to, v akom susedstve uhorky najlepšie rastú.

Čo je najlepšie vysádzať vedľa uhoriek? Ukazuje sa, že rozhodujúci sú susedia v záhone. Prináša to úžitok tak im, ako aj susedným rastlinám, bylinkám alebo zelenine.

Výhody dobrého susedstva v záhone

Správna zelenina, bylinky alebo kvety podporia rast uhoriek, prilákajú užitočný hmyz a odradia škodcov. Navyše budú rastliny oveľa menej „súperiť“ o miesto na záhone, vodu a živiny. Okrem toho ideálni susedia obohatia pôdu o prospešné živiny a vyššie rastliny poskytnú tieň.

Ideálni susedia obohatia pôdu o prospešné živiny a vyššie rastliny poskytnú tieň.
Foto: Pixabay/munki

Vysaďte ich vedľa uhoriek. O úrodu neprídete

Uhorky najlepšie rastú v spoločnosti strukovín. Fazuľa a hrach sú najlepšou voľbou, pretože poskytujú veľkú časť dusíka, ktorý potrebujú. Zelenina popínavá na podperách sa navyše môže stať akousi zástenou pre uhorky a chrániť ich tak pred nepriaznivým počasím.

Okrem týchto druhov zeleniny sú ideálnymi susedmi aj šalát, červená repa, špenát, zeler alebo cesnak. Na druhej strane sa vyhnite zemiakom, reďkovkám alebo paradajkám – uhorky nemajú takýchto susedov na záhone veľmi rady.

Uhorky majú rady aj spoločnosť niektorých byliniek. Do zoznamu patrí koriander, oregano, bazalka a rasca. Pôsobia ako repelenty proti mravcom, voškám alebo chrobákom. Spomínaná bazalka zasa znižuje výskyt múčnatky na uhorkách. Pri pestovaní byliniek je však vhodné postupovať opatrne – majú silný zápach, ktorý môže ovplyvniť chuť uhoriek. Preto je v tomto prípade najlepšia striedmosť.

V blízkosti uhoriek možno vysádzať aj kvety. Nielenže budú zdobiť záhon, ale aj odháňať škodcov. Na túto úlohu sa najlepšie hodia kapucínka, aksamietnice a nechtík. Sú spojencami v boji proti múčnatke, voškám a háďatkám. Tieto kvety zasa pôsobia ako magnet pre včely alebo motýle, ktoré budú nápomocné najmä proti voškám.

Uhorky sa často vysádzajú spolu so slnečnicou a kukuricou, ktoré ich chránia pred nadmerným slnkom a vetrom. Okrem toho poskytujú uhorkám prirodzenú oporu pri šplhaní. Keďže sú potom vyššie nad zemou, znižuje sa riziko hubových chorôb. Tým však zoznam výhod nekončí – hlboký koreňový systém kukurice a slnečnice znamená, že uhorkám nekonkurujú pri získavaní vody a živín.

Hlboký koreňový systém kukurice a slnečnice znamená, že uhorkám nekonkurujú pri získavaní vody a živín.
Foto: shutterstock.com/Skrypnykov Dmytro

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalievajte tým uhorky. Kríky zavalí úroda

Takto ľahko zasejte uhorky. Jednoduchý trik a sadenice vyrastú ako bláznivé

The post Vysaďte ich hojne do záhonu vedľa uhoriek. O úrodu neprídete appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie