Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte ich vedľa paradajok. Ochránia úrodu pred škodcami

Zelenina potrebuje nielen slnko, vodu a hnojivo, ale aj… dobrú spoločnosť, aby zdravo rástla a prinášala bohatú úrodu. Každý druh má v tomto ohľade svoje vlastné preferencie. Čo majú rady paradajky? Dobre zvolené susedstvo na zeleninovom záhone môže prospieť množstvu a kvalite úrody. Paradajkám prospieva najmä blízkosť byliniek. Ktoré druhy sa oplatí vysadiť vedľa zeleninového […]
2 min.

Zelenina potrebuje nielen slnko, vodu a hnojivo, ale aj… dobrú spoločnosť, aby zdravo rástla a prinášala bohatú úrodu. Každý druh má v tomto ohľade svoje vlastné preferencie. Čo majú rady paradajky?

Dobre zvolené susedstvo na zeleninovom záhone môže prospieť množstvu a kvalite úrody. Paradajkám prospieva najmä blízkosť byliniek. Ktoré druhy sa oplatí vysadiť vedľa zeleninového záhonu?

Tieto bylinky ochránia vaše paradajky

Bylinky sa už pevne usadili v našich záhradách, na terasách a balkónoch. Chutia vynikajúco, sú zdravé, voňajú aromaticky a vyzerajú atraktívne. Ukázalo sa tiež, že podporujú pestovanie paradajok a chránia ich pred napadnutím škodcami.

Na tento účel sa oplatí vysádzať bazalku v blízkosti paradajok. Ako sa ukazuje, paradajky a bazalka tvoria nerozlučnú dvojicu nielen v kuchyni – táto kombinácia sa výborne hodí do šalátu caprese alebo omáčky na cestoviny – ale sú aj dobre zladenou dvojicou na záhradnom záhone.

Bazalka pôsobí ako prírodný prostriedok proti muchám a komárom, ako aj moliciam. Podobný účinok má aj oregano a cesnak, ktorý odpudzuje roztoče a kliešte.

Ako prilákať užitočný hmyz?

Niektoré bylinky majú opačný účinok ako vyššie uvedené – namiesto odpudzovania priťahujú hmyz, ale tie druhy hmyzu, ktoré môžu byť prospešné pre našu úrodu. Akým spôsobom?

Po prvé tým, že napomáha opeľovaniu. Medzi takéto bylinky patrí predovšetkým krásne kvitnúci tymián, ale kôpor alebo petržlenová vňať tiež prilákajú opeľovače.

Po druhé, z hľadiska pestovania paradajok je užitočný hmyz, ktorý sa živí prirodzenými škodcami tejto zeleniny. Príklad? Koriander priláka hmyz, ktorý sa živí mšicami, a petržlen priláka muchy nazývané bzučivky, ktoré majú tiež chuť na škodcov.

Ako vysádzať bylinky?

Mnohé z uvedených druhov byliniek nielen chránia a stimulujú rast paradajok, ale majú aj priaznivý vplyv na chuť a vôňu tejto zeleniny. Pri pestovaní byliniek však musíme dodržiavať niekoľko pravidiel.

Bylinky vysádzajte na slnečné a teplé miesto, čím sa nielen urýchli rast rastlín, ale ich listy budú aj mimoriadne aromatické. Pôda by mala byť kyprá a úrodná.

Treba si uvedomiť, že väčšina uvedených druhov, napríklad bazalka, neznáša dobre nízke teploty, preto sa odporúča pripraviť sadenice v kvetináčoch a do zeme ich vysadiť až po zmiznutí mrazov, teda po 15. máji.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie