Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte paradajky inak ako zvyčajne a nebudete ľutovať. Toto je metóda, ktorú odporúčajú záhradkári

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro). Pestovanie paradajok sa v našej krajine stalo veľmi populárnym. Každý rok sa mnohé záhrady zaplnia touto šťavnatou červenou zeleninou, ktorá je základom alebo prílohou chutných jedál. Avšak predtým, ako sa nimi stanú, je potrebné sa o nich starať. Zistite, čo môžete urobiť, aby ste zvýšili svoju úrodu. Ako […]
2 min.

23.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/encierro).

Pestovanie paradajok sa v našej krajine stalo veľmi populárnym. Každý rok sa mnohé záhrady zaplnia touto šťavnatou červenou zeleninou, ktorá je základom alebo prílohou chutných jedál. Avšak predtým, ako sa nimi stanú, je potrebné sa o nich starať. Zistite, čo môžete urobiť, aby ste zvýšili svoju úrodu.

Ako zasadiť paradajky?
Foto: shutterstock/encierro

Paradajky sú v mnohých našich záhradách jednou z najčastejšie pestovaných druhov zeleniny. Dôvodom sú ich chuťové vlastnosti, ktoré oceňuje pomerne veľa krajanov, ale aj jednoduchosť a rozmanitosť možností ich pestovania. V poslednom čase sa medzi záhradkármi stal populárnym ležiaci spôsob výsadby, ktorý v sebe skrýva mnoho výhod. Chcete vedieť, ktoré to sú?

Aká je výhoda sadenia paradajok na ležato? To je dôvod, prečo záhradkári odporúčajú túto metódu

Obdobie mrazov sa skončilo, takže je čas zasadiť sadenice do zeme. To im umožní dosiahnuť väčší rastový potenciál a prinesie skutočnú radosť z ich pestovania. Tento rok pre zmenu odporúčame použiť metódu, ktorá je čoraz známejšia a obľúbenejšia u skúsených záhradkárov – sadenie na ležato. Použitím tejto metódy sa posilní kondícia kríkov a plodiny budú plodiť rýchlejšie a bohatšie. Stane sa tak preto, lebo zasadená časť stonky stimuláciou rastu v kontakte so zemou ovplyvňuje tvorbu nových koreňových spojení. Rastlina sa tak stáva odolnejšou voči rôznym chorobám a nepriaznivým poveternostným podmienkam. Úroveň sklonu tiež znamená, že príjem vody a živín, ktoré sú nevyhnutné pre rast plodov, prebieha oveľa rýchlejšie ako v prípade paradajok vysadených vertikálne a opretých o podpery. Ak sa rozhodnete sadiť paradajky na ležato, nielenže získate väčšiu úrodu, ale ušetríte aj čas potrebný na ich umiestnenie do zeme. Pozrite sa, čo musíte urobiť.

Zasadením paradajok na ležato získate väčšiu úrodu.
Foto: freepik/vecstock

Výsadba paradajok na ležato. Pozrite sa, aké je to jednoduché

Ďalšou výhodou používania tejto techniky je zjednodušenie procesu výsadby. To je spôsobené tým, že nie je potrebné kopať veľké diery, do ktorých sa sadenice musia umiestniť. Paradajky ležiace nabok je potrebné zasadiť do hĺbky 15 cm. Umiestnite rastlinu do jamky a naaranžujte ju pod miernym uhlom tak, aby horné vetvy spočívali na povrchu pôdy. Pôda pod paradajkami by mala byť kyprá a priepustná a mala by byť vo vhodnom čase obohatená o živiny. Ďalšou výhodou tohto typu výsadby je, že plody budú priaznivo rásť aj na kamenistej alebo ílovitej pôde. Pred výsadbou do pôdy musíte zabezpečiť rastlinám vhodné podmienky na rast, a to tak, že ich podrobíte otužovaniu. Približne na týždeň vystavte sadenice vonkajšiemu prostrediu, aby si zvykli na tamojšiu atmosféru. A nezabudnite, že paradajky majú rady slnečné a chránené miesto.

Paradajky milujú slnečné a chránené miesto.
Foto: shutterstock/HiTecherZ

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Raz ročne pridám niekoľko kvapiek do vody a zalievam paradajky. Na kríky to pôsobí ako vitamín C

Paradajky ako sen? Zakopte ich do zeme a tešte sa z úrody

The post Vysaďte paradajky inak ako zvyčajne a nebudete ľutovať. Toto je metóda, ktorú odporúčajú záhradkári appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie