Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte si túto zeleninu do záhrady. Krtkovia začnú rýchlo utekať k susedom

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kubais). Nie je tajomstvom, že krtkovia sú postrachom ľudí, ktorí snívajú o krásnej záhrade. Zaujímavé je, že za jediný deň dokážu vyhĺbiť tunel dlhý až 15 metrov, vytvoriť charakteristické kopy a zničiť tak koreňový systém rastlín. Ako sa môžete s týmto problémom vysporiadať? Tu sú účinné spôsoby, ktoré sa […]
2 min.

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kubais).

Nie je tajomstvom, že krtkovia sú postrachom ľudí, ktorí snívajú o krásnej záhrade. Zaujímavé je, že za jediný deň dokážu vyhĺbiť tunel dlhý až 15 metrov, vytvoriť charakteristické kopy a zničiť tak koreňový systém rastlín. Ako sa môžete s týmto problémom vysporiadať? Tu sú účinné spôsoby, ktoré sa oplatí poznať.

Ako sa vysporiadať s krtkom v záhrade?
Foto: shutterstock/kubais

Nevzhľadné kopčeky a poškodenie koreňov rastlín sú len niektoré z prejavov aktivity krtka v záhrade. Je to malý cicavec, ktorý napriek svojim malým telesným proporciám dokáže vďaka silným labkám s pazúrmi zahnutými dozadu vyhrabať tunel dlhý až 15 metrov za jeden deň! Nie je prekvapením, že je postrachom všetkých záhradkárov.

Krtkovia tieto rastliny nenávidia. Vysaďte si ich do záhrady

Krásna a udržiavaná záhrada je snom mnohých ľudí. Žiaľ, veľmi často sa stáva, že výsledky vašej práce zničia krtkovia. Čo môžete urobiť, aby ste riziko takýchto nepríjemných situácií čo najviac minimalizovali? Máme pre vás niekoľko tipov. Pri odstraňovaní krtkov zo záhrady však používajte odstrašujúce metódy a neubližujte im.

Ak sa krtkovia objavujú vo vašej okrasnej alebo zeleninovej záhrade každú sezónu, oplatí sa podniknúť preventívne kroky. Ukazuje sa, že skvelým spôsobom je vysadenie určitých rastlín. Ako sa presvedčili skúsení záhradníci, tieto drobné cicavce neznášajú ich pach. Čo je na tomto zozname? Patria medzi nich napr:

cesnak;

chren;

bazalka;

quinoa;

narcis;

aksamietnice;

baza čierna.

Cesnak odpudzuje krtkov z vašej záhrady.
Foto: shutterstock/sdrug07

Ako sa zbaviť krtka v záhrade? Pomôžu vám tieto obľúbené produkty

Na odplašenie krtkov je dobré použiť aj obyčajné cmar. Prvým krokom je urobiť do krtčích kopčekov malé otvory pomocou starej drevenej lyžice. Potom do nich nalejte malé množstvo cmaru. A to je všetko. Zaujímavé je, že krtkovia neznášajú vôňu tohto výrobku. Preto sa budú vyhýbať oblastiam, kde ho cítia. Ďalším produktom, ktorý vám môže pomôcť, je ocot. Ak chcete použiť túto metódu, zrieďte ho s vodou v kanvici na zalievanie. Potom roztok nalejte priamo do kopčeka a otvor zakryte. Tento postup opakujte každý deň počas niekoľkých dní. Nezaplavujte však všetky kopy naraz. Musíte dať krtkom šancu na únik.

Krtkovia neznášajú vôňu cmaru.
Foto: pexels/Markus Winkler

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Krtkovia a hraboše už nebudú ničiť vašu záhradu. Vysaďte túto rastlinu. Je to ich najväčší nepriateľ

Vysaďte tieto rastliny do záhrady a škodcovia a hraboše už nebudú problémom

The post Vysaďte si túto zeleninu do záhrady. Krtkovia začnú rýchlo utekať k susedom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie