Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte tieto rastliny na balkón. Poskytnú potravu včelám a motýľom

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/O de R). Včely sú zodpovedné za opeľovanie mnohých plodín, čím významne ovplyvňujú aj produkciu potravín. Bohužiaľ, odborníci varujú, že včelí hmyz je na ústupe. Preto sa oplatí prispieť k zvýšeniu ich počtu tým, že si na balkóne vytvoríte priestor vhodný pre včely – plný rastlín, ktoré dávajú med. […]
Menej ako 1 min. min.

2.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/O de R).

Včely sú zodpovedné za opeľovanie mnohých plodín, čím významne ovplyvňujú aj produkciu potravín. Bohužiaľ, odborníci varujú, že včelí hmyz je na ústupe. Preto sa oplatí prispieť k zvýšeniu ich počtu tým, že si na balkóne vytvoríte priestor vhodný pre včely – plný rastlín, ktoré dávajú med. Čo si vybrať?

Pri zariaďovaní balkóna sa oplatí myslieť na opeľujúci hmyz. Pomôžte im výberom medonosných rastlín. Čo si vybrať?
Foto: shutterstock/O de R

Či už žijete na vidieku alebo v meste, váš balkón môže vyzerať krásne a potešiť domácich aj hostí. V mestách je však obzvlášť dôležité pomáhať včelám a inému opeľujúcemu hmyzu. Sú to veľmi užitočné tvory, ale ich život je čoraz ťažší. Preto má zmysel spoliehať sa na rastliny ako ich prirodzenú potravu a úkryt. Čo si vybrať a prečo?

Pomôžte včelám. Je ich čoraz menej

Slovensko je domovom 470 druhov hmyzu, ktoré patria do čeľade včelovitých. Patria sem nielen včely medonosné, ale napríklad aj čmeliaky. Tento hmyz nie je voči človeku agresívny, napriek tomu zohráva v prírode kľúčovú úlohu. Bez nich by bol životný cyklus v prírode narušený. Musia opeľovať rastliny, aby mohli produkovať semená alebo plody.

Znižujúci sa stav včelieho hmyzu môže dokonca nepriaznivo ovplyvniť počet vtákov. V mestách je čoraz menej rozmanitých stromov, trvaliek a kríkov, ktoré im poskytujú úkryty a potravu.

Žiaľ, pokles populácie včiel a iného opeľujúceho hmyzu sa pozoruje už niekoľko rokov. Deje sa to na celom svete – vrátane Slovenska. Po zime klesá počet včiel v našej krajine v priemere o 20 % a v niektorých regiónoch o viac ako 30 %. Preto je také dôležité pomáhať včelám a inému opeľujúcemu hmyzu všetkými možnými spôsobmi – aj tým, že im na balkóne vytvoríte krásne zákutie.

Pokles populácie včiel a iného opeľujúceho hmyzu sa pozoruje už niekoľko rokov.
Foto: shutterstock/Jack Hong

Mestský balkón – priestor vhodný pre hmyz

Pri zariaďovaní balkóna je dobré zvoliť medonosné rastliny, ktoré kvitnú v rôznych obdobiach, ale nezabudnite používať chemické látky. Vyberajte si len prípravky bezpečné pre včely so IV. triedou toxicity a vždy ich aplikujte podľa návodu. Najlepšie fungujú aj prírodné hnojivá.

Okrem muškátov a ihličnanov, ktoré sa často objavujú na našich balkónoch, si vyberte rastliny, ako sú aksamietnice, astry, cibuľoviny, budleje, cínie, georgíny, kocúrniky, krokusy, levandule, medovky, mäty, kapucínky, nechtíky a prvosienky. Dobre sa uplatnia aj ruže, slnečnice, šalvia, železník, vres, vresovec, veternica, zemolez a pavinič.

Na balkóne je tiež dobré vybudovať úkryt pre opeľujúci hmyz, t. j. malý domček, v ktorom nájdu úkryt pred dažďom a chladom. Svoju cestu si tam nájdu aj lienky a zlatoočky, ktoré odradia škodcov od vašich plodín.

Špeciálne domy pre hmyz sa objavujú v čoraz väčšom počte miest. Malý úkryt sa oplatí vytvoriť aj na vašom balkóne.
Foto: shutterstock/dies-irae

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Medonosné rastliny majú mnoho výhod. Nezabudnite na svojom pozemku vysiať tieto druhy

Včely v záhrade. Ako vytvoriť priestor vhodný pre opeľovače?

The post Vysaďte tieto rastliny na balkón. Poskytnú potravu včelám a motýľom appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie