Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysaďte túto rastlinu vedľa paradajok. Je zárukou dobre vyzerajúcej zeleniny. Škodcovia sa jej boja ako ohňa

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Čo sadiť popri paradajkách? Hoci pestovanie paradajok v záhrade nie je zložité, nezriedka sa stretávame s útokom škodcov. Ak hľadáte prirodzený spôsob, ako odradiť votrelcov, vysadte vedľa zeleniny túto rastlinu. Odradí hmyz od vašej záhrady. Čo sadiť popri paradajkách? Hoci pestovanie paradajok v záhrade nie je zložité, nezriedka […]
Menej ako 1 min. min.

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/HiTecherZ).

Čo sadiť popri paradajkách? Hoci pestovanie paradajok v záhrade nie je zložité, nezriedka sa stretávame s útokom škodcov. Ak hľadáte prirodzený spôsob, ako odradiť votrelcov, vysadte vedľa zeleniny túto rastlinu. Odradí hmyz od vašej záhrady.

Čo sadiť popri paradajkách? Hoci pestovanie paradajok v záhrade nie je zložité, nezriedka sa stretávame s útokom škodcov.
Foto: shutterstock/HiTecherZ

V lete nie je nič lepšie ako chutná zelenina z vlastnej záhrady. Jedným z najobľúbenejších druhov sú samozrejme paradajky. Lákajú nielen svojou chuťou, ale aj cenou a jednoduchosťou pestovania. Hoci si nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, často sú vystavené rôznym chorobám a útokom škodcov. Tomu sa však dá predísť bez použitia chemických prípravkov. Stačí, ak v blízkosti paradajok vysadíte rastlinu, ktorá im pomôže rásť. O čom presne hovoríme?

Komu sa páči paradajka? Majte to na pamäti pri výsadbe

Jedným z tajomstiev úspešného pestovania zeleniny je alelopatia, t. j. spolupráca medzi druhmi a vzájomné pôsobenie rastlín. Dobré susedské vzťahy sú kľúčom k dobrému rastu a bohatej úrode, na čom nám v našej záhrade veľmi záleží. Pred vysadením jednotlivých druhov sa oplatí overiť, ktoré druhy si budú navzájom prospievať a ktoré je lepšie držať oddelene. Rastliny by si nemali navzájom konkurovať v boji o vodu, slnko a živiny v pôde, pretože jedna začne časom slabnúť a chradnúť na úkor druhej. Toto pravidlo platí aj pre paradajky. Ak chcete mať v lete šťavnatú a chutnú zeleninu, zasaďte vedľa nej niečo, čo jej nielen pomôže rásť, ale aj odradí škodcov. Bazalka má okrem iného práve takýto účinok.

Už dlho je známe, že paradajky a bazalka sú dokonalou kombináciou. Je to cítiť najmä v talianskej kuchyni
Foto: freepik/vecstock

Môže sa bazalka vysádzať spolu s paradajkami? Je to najlepší sused tejto rastliny

Už dlho je známe, že paradajky a bazalka sú dokonalou kombináciou. Je to cítiť najmä v talianskej kuchyni, kde sa tieto dva produkty objavujú spolu takmer v každom jedle. Aromatické korenie zvýrazňuje chuť zeleniny a naopak, ale ukazuje sa, že tieto rastliny sa dobre dopĺňajú aj v záhrade. Koniec koncov, intenzívna aróma bazalky poskytuje paradajkám dokonalú ochranu. Hoci ľudia vôňu tejto bylinky milujú, škodcovia ju považujú za neznesiteľnú a následne sa vyhnú našim plodinám. Medzi ďalších dobrých susedov paradajok patrí napr:

cesnak a cibuľa – podobne ako bazalka odradia škodcov;

strukoviny – majú pozitívny vplyv na štruktúru pôdy;

mrkva,

šalát,

špenát.

Naopak, medzi rastliny, ktoré je lepšie nevysádzať v blízkosti paradajok, patria zemiaky. Táto zelenina často trpí takzvanou plesňou zemiakov, ktorá sa môže ľahko rozšíriť na inú zeleninu. Papriky tiež nebudú dobrým nápadom, pretože ich napádajú rovnaké choroby ako paradajky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pôda pre paradajky. Do akej pôdy zasiať a zasadiť paradajky?

Prečo paradajky nedozrievajú? Odstráňte 5 chýb. Zelenina hneď sčervená

The post Vysaďte túto rastlinu vedľa paradajok. Je zárukou dobre vyzerajúcej zeleniny. Škodcovia sa jej boja ako ohňa appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie