Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyšetřování exploze v Chorvatsku: Co mohlo usmrtit dítě z Česka? Policie upřesnila první stopy

K výbuchu mělo dojít ve středu večer kolem šesté hodiny na méně frekventované okresní silnici. Skupina sedmi Čechů, čtyř dospělých a tří dětí, ve dvou vozech SUV zabrzdila kvůli poruše auta na odpočívadle. Následně podle policie explodovalo blíže nespecifikované zařízení, které si Češi měli přivézt s sebou. ČTĚTE TAKÉ: Dítě leželo vedle vozu. Svědek popsal […]
Menej ako 1 min. min.

K výbuchu mělo dojít ve středu večer kolem šesté hodiny na méně frekventované okresní silnici. Skupina sedmi Čechů, čtyř dospělých a tří dětí, ve dvou vozech SUV zabrzdila kvůli poruše auta na odpočívadle. Následně podle policie explodovalo blíže nespecifikované zařízení, které si Češi měli přivézt s sebou.

ČTĚTE TAKÉ: Dítě leželo vedle vozu. Svědek popsal chvíle po tragickém výbuchu auta s Čechy v Chorvatsku

Na místě zemřel devítiletý chlapec. Jeho tělo bylo podle informací webu 24sata převezeno k pitvě do města Zadar. Výbuch zasáhl ještě dvě ženy a jednoho muže. Všichni tři byli převezeni do nemocnice. Muž byl po poskytnutí pomoci propuštěn do domácího ošetřování, uvádějí místní média. Ženy utrpěly vážná zranění.

Informaci potvrdilo také české ministerstvo zahraničních věcí. „Bohužel můžeme potvrdit, že ve středu došlo k zatím blíže neupřesněnému výbuchu, při kterém zemřel český občan a další dva byli zraněni. Náš zastupitelský úřad je v těsném kontaktu s policií a je připraven poskytnout standardní konzulární asistenci. Zatím nemáme žádné potvrzené informace o tom, co výbuch způsobilo,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Chlapci se nedalo pomoci

„Slyšeli jsme obrovskou ránu. Náš soused přivolal záchrannou službu. Viděl i dítě, které se už nepodařilo zachránit,“ popsali svědci nehody pro 24sata. „Zavolal jsem pomoc a hned přijela i policie. Nedokážu vysvětlit, co se stalo. Auto je nepoškozené a dítě je pryč,“ sdělil muž, který na místo nehody dorazil jako první.

Chorvatský deník Novi list přišel ve čtvrtek odpoledne s informací, že měl tragédii zapříčinit neznámý výbušný systém, který dítěti údajně explodoval v rukou. Vedle chlapce v době výbuchu stála jeho matka, která utrpěla zranění v oblasti břicha. Ta v noci podle webu 24sata podstoupila operaci a nyní je ve stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče. O kousek dál postávala druhá žena, které výbuch poranil oko. I ta je podle informací 24sata ve stabilizovaném stavu v zadarské nemocnici.

Automobil byl podle listu Jutarnji list poškozen jen lehce. Není známo, zda neštěstí zasáhlo jednu nebo dvě rodiny, protože u incidentu byla dvě osobní vozidla. Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne a okresní silnice ŽC-6025 byla nadále uzavřena pro veškerou dopravu.

Výbušné zařízení mělo být přímo v autě

Podle oficiálního vyjádření zadarské policie se výbušné zařízení nacházelo přímo v autě. „Na základě dosavadního vyšetřování máme podezření, že k výbuchu došlo v důsledku aktivace dosud neznámého výbušného zařízení, které se dříve nacházelo ve voze,“ uvedla policie v prohlášení.

Co přesně výbuch způsobilo, zatím není jasné. Vyšetřovatelé ale vyloučili, že by dítě zemřelo v důsledku šlápnutí na minu z dob jugoslávské války, což byla podle médií jedna z teorií, uvádí web Index.hr.

Novi list rovněž vyvrátil fámy dalších tamních médií, že šlo o výbuch plynové lahve. Zranění, která čeští turisté utrpěli, to podle něj popírají. Nejde totiž o popáleniny, které výbuchy plynových lahví způsobují.

Policisté ve spolupráci s dalšími experty okamžitě zahájili rozsáhlé vyšetřování případu na místě. „Policie událost nadále vyšetřuje a provádí další úkony trestního řízení s cílem zjistit veškeré okolnosti jejího vzniku,“ píše zadarská policie. Podle neoficiálních informací, které získal Novi list, se v autě našlo více výbušných zařízení.

Ředitel konzulárního odboru českého ministerstva zahraničí Pavel Pešek ve čtvrtek uvedl, že česká strana komunikuje s chorvatskou policií, od které ví, s jakými vyšetřovacími verzemi pracuje. Zároveň ale zdůraznil, že žádná z variant nemusí být pravdivá.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útočník v Praze napadl nožem šest lidí. Policie zjišťuje motiv, na místo musely sanitky

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie