Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysiela vám vaše telo tieto signály? Tu je 10 príznakov, že nepijete dostatok vody

Naše telo sa skladá približne zo 70 % z vody. Keď je vody málo, zdravie je ohrozené. Pre správne fungovanie organizmu je nevyhnutná dostatočná hydratácia. Ako spoznáte, že ste dehydratovaní? Tu sú nenápadné znaky, ktoré vám vaše telo posiela, keď potrebuje viac vody. Keď si ich všimnete, konajte. Ako zistím, že nepijem dostatok vody? Takto […]
Menej ako 1 min. min.

Naše telo sa skladá približne zo 70 % z vody. Keď je vody málo, zdravie je ohrozené. Pre správne fungovanie organizmu je nevyhnutná dostatočná hydratácia. Ako spoznáte, že ste dehydratovaní? Tu sú nenápadné znaky, ktoré vám vaše telo posiela, keď potrebuje viac vody. Keď si ich všimnete, konajte.

Ako zistím, že nepijem dostatok vody? Takto vám vaše telo posiela signály

Voda je nevyhnutná pre správne fungovanie všetkých buniek v našom tele, pripomína webová stránka patient.gov.pl. Bez nej je náš organizmus schopný prežiť len niekoľko dní. Preto je také dôležité piť ju pravidelne.

Voda úzko súvisí s procesom trávenia, transportom živín do buniek a vylučovaním škodlivých látok. Reguluje tiež telesnú teplotu, podporuje funkciu kĺbov a poskytuje ochranu očiam, mozgu a mieche.

Predpokladá sa, že na kilogram telesnej hmotnosti by sme mali vypiť približne 0,02 litra vody. Zdravý dospelý človek by teda mal denne dodať telu 1,5 až 2 litre vody – v závislosti od pohlavia, teploty okolia a fyzickej aktivity. Ak sa tak nestane, telo začne rýchlo vysielať varovné signály. Tie by sa nemali podceňovať.

Aké sú dôsledky pitia príliš malého množstva vody? Spozorujete to na svojom tele aj mimo neho

Keď sa telo dožaduje vody, rýchlo vyšle signály, ktoré by sa pre nás mali stať výstražným svetlom. Ich ignorovanie totiž môže viesť k vážnym následkom na zdravie a život. Príznaky nedostatku vody v tele sú viditeľné už po niekoľkých hodinách.

Prvým je sucho v hrdle sprevádzané zvýšeným smädom a pocitom únavy. Ak ich teda spozorujete, nenechajte to zhoršiť. Okamžite siahnite po fľaši vody a dodajte svojmu telu to, čo si žiada.

Ak to naopak neurobíte, môže sa u vás objaviť zápcha, ako aj závraty a bolesti hlavy. Strata vody totiž spôsobuje zníženie množstva mozgovej tekutiny, čím sa znižuje prietok krvi do mozgu. Takže keď vás nabudúce bude bolieť hlava, namiesto tabletky proti bolesti siahnite po pohári vody. Dehydratácia organizmu sa prejavuje aj suchou pokožkou a nechutenstvom. V takýchto prípadoch reagujte okamžite.

Jedným z prvých príznakov dehydratácie je zápach z úst. Telo totiž v dôsledku nedostatku vody neprodukuje dostatok slín – a bez slín sa v ústach množia baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst.

Aké sú príznaky nedostatku vody v tele?

Pri nedostatku vody v tele sa zhoršuje prekrvenie mozgu. Okrem straty koncentrácie sa môžu objaviť problémy s koordináciou a pamäťou. Môžu sa vyskytnúť aj problémy so srdcom. V celom tele vysychajú sliznice, ktoré sú prirodzenou bariérou proti baktériám a vírusom. V dôsledku toho sa výrazne zníži odolnosť voči chorobám.

V dôsledku nedostatku vody v tele sa zníži aj množstvo vyprodukovaných sĺz a moču. V dôsledku podobného poklesu – keď sa moč a produkty látkovej výmeny pravidelne neodvádzajú z tela – môže dôjsť k otravám.

Zároveň si treba uvedomiť, že naše telo nie je schopné držať vodu „v rezerve“ a skladovať ju, kým ju naozaj nepotrebuje. Preto je potrebné piť ju pravidelne, v malých dávkach, ale počas celého dňa. Preto je vhodné vziať si k srdcu niekoľko dôležitých zásad, ktoré diktuje webová stránka patient.gov.pl.

Začnite deň pohárom vody a vezmite si ju všade so sebou – do práce, na prechádzku, na tréning.

Stanovte si jednoduché ciele – rozdeľte si deň na poháre alebo si na fľašu označte množstvo vody, ktoré by malo za hodinu zmiznúť.

Vodu si ochuťte pridaním lístkov mäty alebo obľúbeného ovocia.

Doplňte svoju stravu bylinkovými odvarmi, čajmi, polievkami, ovocím a zeleninou.

Deň ukončite pohárom vody.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie