Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vysoké clá na čínske elektroautá potešili automobilky, Čína hovorí o zvyšovaní napätia

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že ceny čínskych elektromobilov sú dotované čínskou štátnou podporou. Európska komisia sa preto na ne rozhodla uvaliť ďalšie clá. Čína sa vyhráža odvetou, ktorá by sa zamerala na poľnohospodárstvo a letectvo. Európska komisia v stredu (12. júna) oznámila, že na elektromobily vyrobené v Číne uvalí dodatočné clá vo výške 17,4 až 38,1 […]
3 min.

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že ceny čínskych elektromobilov sú dotované čínskou štátnou podporou. Európska komisia sa preto na ne rozhodla uvaliť ďalšie clá. Čína sa vyhráža odvetou, ktorá by sa zamerala na poľnohospodárstvo a letectvo.

Európska komisia v stredu (12. júna) oznámila, že na elektromobily vyrobené v Číne uvalí dodatočné clá vo výške 17,4 až 38,1 percenta. Komisia tak rozhodla po predbežných výsledkoch antisubvenčného vyšetrovania, ktoré ukázali, že ceny týchto áut sú ovplyvnené štátnou podporou v Číne. Vyšetrovanie začalo ešte minulý rok v októbri.

Čínske elektromobily sú výhodne podporované zo strany štátu, čo vytvára neprimerané konkurenčné prostredie pre európskych výrobcov batériových elektrických vozidiel, vyhlásil podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas. Táto podpora spôsobuje obavy medzi európskymi výrobcami, ktorí cítia ohrozenie narušením trhu zo strany čínskych konkurentov.

„Keď naši partneri porušujú pravidlá, budeme sa domáhať svojich práv,“ uviedol vo vyhlásení výkonný podpredseda Komisie Valdis Dombrovskis.

„Dnes sme dosiahli míľnik v našom antisubvenčnom vyšetrovaní,“ povedal a dodal, že „je to na základe jasných dôkazov nášho rozsiahleho vyšetrovania a pri plnom rešpektovaní pravidiel WTO“.

Obchodná vojna koňak verzus elektromobil je dočasne zažehnaná

Francúzsko podnietilo európske vyšetrovanie dotácií pre elektromobily z Číny, na čo Peking odpovedal zvýšením dovozných ciel na francúzsky koňak. Obchodná odveta bola spolu s čínskou podporou Rusku hlavnou témou stretnutia francúzskeho a čínskeho prezidenta. Genocíde na Ujguroch sa lídri nevenovali.

Clá sa budú líšiť podľa jednotlivých výrobcov automobilov. Čínsky štátny výrobca SAIC bude čeliť najvyššiemu clu vo výške 38,1 percent, Geely bude mať clo 20 percent a BYD 17,4 percenta. Západné značky vyrábajúce elektromobily v Číne, ako Tesla, Dacia a BMW, budú čeliť clu vo výške 21 percent.

Hoci by sa clá EÚ mali formálne zaviesť od 4. júla 2024, oznámenie obchodnej jednotky Európskej komisie, ktorú vedie komisár Valdis Dombrovskis, je zatiaľ predbežné.

„Teraz budeme spolupracovať s čínskymi orgánmi a všetkými stranami s cieľom ukončiť toto prešetrovanie,“ povedal Dombrovskis.

Snaha bude začať rokovania s Čínou a prípadne zmeniť konečnú sadzbu alebo ju úplne zrušiť vo finálnom rozhodnutí, ktoré sa musí prijať do novembra 2024.

O konečnej sadzbe vyrovnávacích ciel bude hlasovať Rada. Na jej zablokovanie bude potrebná „kvalifikovaná“ väčšina členských štátov, čo znamená najmenej 15 krajín zastupujúcich 65 percent celkového počtu obyvateľov EÚ.

Reakcia Číny

Predbežnému rozhodnutiu Komisie predchádzal silný lobing. Čínska vláda pohrozila odvetnými opatreniami, ktoré by sa zamerali na poľnohospodársky alebo letecký sektor EÚ. Európski výrobcovia automobilov sa zase obávajú, že by sa mohli stať terčom protiopatrení čínskej vlády.

Podľa mimovládnej organizácie Transport & Environment bolo v roku 2023 19,5 percent elektrických vozidiel predaných v Európe vyrobených v Číne. Mnohé z týchto vozidiel boli značiek západných automobiliek, ako sú Tesla, Dacia alebo BMW.

Čínske značky ako BYD a MG by podľa odhadov organizácie mohli v tomto roku dosiahnuť trhový podiel 11 percent.

Čínska stopka vývozu solárnych technológií môže spomaliť zelený prechod v Únii

Čína zvažuje zákaz vývozu niektorých kľúčových technológií potrebných na výrobu solárnych panelov. Stopka by mala pomôcť Číne udržať si dominanciu na svetovom trhu. Zákaz rozvoj solárnej energie v Únii nezastaví, môže ho však spomaliť.

Čínska obchodná komora pri EÚ, zastupujúca tisíce čínskych spoločností v celej EÚ, vyzvala k dialógu. Vyjadrila obavy z plánovaných odvetných opatrení, ktoré by mohli zhoršiť napätie medzi EÚ a Čínou.

Komora tiež odmietla obvinenia EÚ o nadmernej kapacite čínskych firiem, tvrdiac, že sú založené na nesprávnej interpretácii. Vzhľadom na veľký dopyt po ekologických technológiách tvrdí, že svet čelí skôr nedostatku kapacity.

Väčšina európskych obchodných zástupcov podporuje krok EÚ. Hovorca BusinessEurope zdôraznil potrebu riešiť nerovnováhu v obchodných vzťahoch a deformácie trhu. Netreba pri tom podľa neho zabúdať ani na konkurencieschopnosť európskeho priemyslu.

Čína vyváža svoje rastové nerovnováhy

„Reagujeme. Nie sme agresor; iba vyrovnávame podmienky,“ uviedol hlavný ekonóm Centra pre európsku reformu, Sander Tordoir.

Problém čínskych vládnych dotácií podľa neho zhoršuje nízka domáca spotreba v krajine, vďaka ktorej sú jej spoločnosti stále viac závislé od exportu.

„V podstate vyvážajú svoje domáce nerovnováhy rastu do zvyšku sveta,“ povedal Tordoir. Dodal, že je nepravdepodobné, že by ďalšie rokovania medzi EÚ a Čínou priesli nejaký pokrok.

Tordoir je veľmi kritický voči Číne, ktorá bola podľa neho „absolútne neochotná“ riešiť tieto nerovnováhy a zároveň odmietala „zrušiť dotácie“ napriek opakovaným prosbám lídrov EÚ.

„EÚ má veľmi legitímny dôvod povedať, že nie sme ochotní akceptovať tento obrovský šok z ich nárastu exportu, ktorý nemá nič spoločné s voľným obchodom,“ povedal Tordoir.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie