Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výstava ručných prác a výrobkov

MO MS v Štítniku, v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave a obcou Štítnik, usporiadal v pondelok 27.mája 2024, v obecnej knižnici Ctibora Štítnického v Štítniku, výstavu ručných prác a výrobkov. Výstava bola spojená s ukážkou základnej techniky háčkovania a šitia výrobkov  v podaní členiek Klubu dôchodcov v obci. V úvodnom slove sme si v krátkosti priblížili históriu háčkovania, dozvedeli sme sa zaujímavosti o štítnickej čipke, ba dokonca […]
Menej ako 1 min. min.

MO MS v Štítniku, v spolupráci s Domom Matice slovenskej v Rožňave a obcou Štítnik, usporiadal v pondelok 27.mája 2024, v obecnej knižnici Ctibora Štítnického v Štítniku, výstavu ručných prác a výrobkov. Výstava bola spojená s ukážkou základnej techniky háčkovania a šitia výrobkov  v podaní členiek Klubu dôchodcov v obci.

V úvodnom slove sme si v krátkosti priblížili históriu háčkovania, dozvedeli sme sa zaujímavosti o štítnickej čipke, ba dokonca i to, že v minulosti dcéry Pavla Szontágha – bývalého majiteľa medeného hámra Ažbeta a Aranka, na návrh svojej matky, založili v rodinnom dome v Štítniku školu, kde sa dievčatá a ženy zaúčali do háčkovania štítnickej čipky a v roku 1905 bol v Štítniku zorganizovaný prvý kurz háčkovania a mnohé ďalšie nielen v Štítniku a v Rožňave, ale aj na okolí, sa konali až do roku 1912.

Na otvorení výstavy sa prítomní okrem krásnych háčkovaných a vyšívaných vzorov mali možnosť oboznámiť aj s jednotlivými postupmi ich zhotovenia a ani si neuvedomili ako rýchlo prešiel čas pri obdivovaní vyšívaných obrazov, prestieraní, dekorácií na rôzne príležitosti, háčkovaných dečiek, hračiek a krásnych módnych doplnkov.

Výstava je pre verejnosť sprístupnená do 10.6.2024 v čase prevádzky knižnice.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí ochotne prispeli svojimi ručnými prácami a výrobkami k usporiadaniu výstavy, členom MO MS v Štítniku a členkám Klubu dôchodcov v obci, ktoré veľmi ochotne predviedli šikovnosť svojich rúk.

Bc. M. Liptáková, MO MS Štítnik

Foto: M. Belányiová, Bc. M. Liptáková

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie