Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VÝSTRAHA: Českem se prožene orkán, hrozí i tornádo. Kde udeří extrémně silné bouřky?

V pátek, zhruba od 12 hodin, se v Česku budou tvořit silné až velmi silné bouřky. „Hlavně na východě Čech a na Vysočině nelze vyloučit tvorbu až extrémně silných bouřek,“ upozornil na svých facebookových stránkách spolek Meteo Včasné Varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v Evropské unii. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě […]
Menej ako 1 min. min.

V pátek, zhruba od 12 hodin, se v Česku budou tvořit silné až velmi silné bouřky. „Hlavně na východě Čech a na Vysočině nelze vyloučit tvorbu až extrémně silných bouřek,“ upozornil na svých facebookových stránkách spolek Meteo Včasné Varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v Evropské unii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

Bouřky se budou tvořit od pátečního poledne až do sobotních šesti hodin ráno. „Upozornění platí pro celou ČR na silné až velice silné bouřky. Východ Čech a Vysočina mohou zažít lokálně i extrémně silné bouřky,“ napsali meteorologové.

Bouřky podle nich mohou mít v různých lokalitách rozdílnou sílu. „Nezapomínejte na to, že bouřky většinou nikdy nezasáhnou celý kraj. Proto i zde platí, že v bodě A mohou nastat velice silné až extrémní bouřky a v bodě B o cca 15 km dál bouřka může mít slabší projevy,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Silné bouřky by měly zasáhnout zhruba 30 až 49 procent území. „Nelze ale určit přesně, kde se ukáží. Proto upozornění platí pro celou ČR. Ojediněle – spíše lokálně (v překladu na 5 až 29 procentech území) mohou být bouřky extrémně silné,“ vysvětlili meteorologové.

Nejvyšší stupeň upozornění prý vyhlašují proto, že předpokládají velmi vhodné podmínky pro tvorbu i silných bouří. „Lze také spatřit i několik supercel. Ojediněle nelze vyloučit tvorbu tornáda, podmínky na to budou velice vhodné,“ dodali meteorologové. Při bouřkách by mohlo spadnout až 90 milimetrů srážek, očekávají se také velké kroupy. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 120 kilometrů v hodině, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá orkánu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie