Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Výstup na Veľký Choč

Pripomienka M. Kukučina a Š. Krčméryho Výstup, ktorý sa zapíše do slovenských dejín. Tak by sme mohli nazvať jesenný nedeľný výstup na dolnooravský vrchol Veľký Choč, ktorý organizovala aj Matica slovenská. Hlavní organizátori obec Jasenová, Klub slovenských Turistov Orava výstup pripravili v spolupráci s mestom Dolný Kubín, obcami Valaská Dubová, Vyšný Kubín a MS. Podujatie sa uskutočnilo na […]
Menej ako 1 min. min.

Pripomienka M. Kukučina a Š. Krčméryho

Výstup, ktorý sa zapíše do slovenských dejín. Tak by sme mohli nazvať jesenný nedeľný výstup na dolnooravský vrchol Veľký Choč, ktorý organizovala aj Matica slovenská. Hlavní organizátori obec Jasenová, Klub slovenských Turistov Orava výstup pripravili v spolupráci s mestom Dolný Kubín, obcami Valaská Dubová, Vyšný Kubín a MS.

Podujatie sa uskutočnilo na storočnicu výstupu na Veľký Choč, kedy naň spoločne vystúpili významný slovenský spisovateľ, lekára a národovec MUDr. Matej Bencúr, asi viac známy pod spisovateľským menom Martin Kukučin (nesprávne a nikdy s tým nesúhlasil, aj v knihách ho písali Kukučín, teda s dlhým í, preto zámerne píšeme i), a tajomník Matice slovenskej, básnik, publicista, prekladateľ, literárny kritik a historik PhDr. Štefan Krčméry s manželkou Helenou.

Na vrchole Veľkého Choča prítomných pozdravila starostka obce Jasenová Mgr. Paulína Škradová, ktorá priblížila práve ten historický výstup spred sto rokov, ako aj osobnosť Martina Kukučína, ktorý bol Jasenovský rodák. Tajomník MS ThLic. Mgr. Viliam Komora, PhD. pozdravil prítomných za Maticu slovenskú, priblížil osobnosť PhDr. Š. Krčméryho, pripomenul, aký význam majú takéto národné podujatia, keď sa stretávajú Slováci, ako aj to, že je potrebné v tom pokračovať, aby sa udržiavali vzťahy Slovákov a budovalo sa národné povedomie. Spomenul, že akoby symbolicky tu bol dnes za Maticu slovenskú a za spisovateľskú obec tu je prítomný prof. Ing. Milan Remko, DrSc., ktorý pochádza z obce Jasenová, výstupu sa zúčastnil aj s manželkou prof. MUDr. Annou Remkovou, DrSc. Prof. M. Remkoje vedec, chemik, vysokoškolský pedagóg, ale aj spisovateľ, ten v slávnostnom príhovore okrem iného zvýraznil dôležitosť času, potrebu zastaviť sa, uvedomiť si prítomnosť, ako aj vyslovil viaceré cenné národné a kultúrne myšlienky. Výstupu sa zúčastnili aj poslanci dolnooravskej obce Jasenová, ďalší občania a to nielen z obce, ale aj turisti.

Jesenné počasie účastníkom pripomenulo výstup pred sto rokmi, o ktorom sa dochovalo, že pred silným či hustým dažďom vystupujúcich ochránil samotný Martin Kukučín, ktorý v priebehu niekoľkých minút spravil provizórny prístrešok z nasekanej hustej svrčiny. Spoločne si Krčméryovci s Kukučinom zaspievali aj slovenské pesničky. Práve Krčméryho manželka Helena pre nás uchovala písomne vlastné spomienky z onoho výstupu, ktoré približuje „Kukučinologička“, odborníčka na život a dielo Martina Kukučina PhDr. Mária Rapošová. Taktiež o tom už písala na stránkach matičných Slovenských národných novín.

Tajomník MS V. Komora pripomenul, že hlavnou organizátorkou a iniciátorkou tohtoročného výstupu bola práve starostka obce Jasenová P. Škradová, za čo jej oprávnene patrí vďaka. Poďakoval sa taktiež novej riaditeľke Vydavateľstva Matice slovenskej Mgr. Ingrid Majerikovej za vytvorenie pamätných pohľadníc na 100. výročie spoločného výstupu na Choč Martina Kukučina a Štefana Krčméryho. Bezplatne ich vytlačil Spolok Slovákov v Poľsku, za čo aj im patrí nesmierna vďaka. Účastníci si s radosťou vzali pohľadnice, ako aj Slovenské národné noviny.

Súčasťou podujatia bolo aj stretnutie na Zadnej Poľane Choča pri ruine Hviezdoslavovej útulne, kde sa verejnosť mohla oboznámiť s históriou, budovaním a prevádzkou útulne. Táto časť podujatia bola pripravená vďaka Klubu slovenských turistov ORAVA Dolný Kubín v spolupráci s obcou Jasenová. Účastníci si vypočuli odborné prednášky od Ing. Michala Šuliča, Ing. Miroslava Benku, Ing. Ernest Rusnák, ako aj ďalších členov z ich turistického oddielu, dozvedeli sa o útulni, výstupoch, histórii, ako aj o súčasnosti a diskutovali s prítomnými turistami. Účastníci podujatia sa dozvedeli takmer všetko o bývalej útulni, o jej budovateľoch, ako aj o jej okolí a aj o pohorí Chočských vrchov. Taktiež to, že pred tými sto rokmi bolo taktiež daždivé počasie.

Vďaka všetkým organizátorom za krásne, vydarené a príjemné podujatie. Rodná obec Martina Kukučina Jasenová, jej starostka P. Škradová, ako aj Klub slovenských Turistov ORAVA, taktiež Matica slovenská si takto uctili slovenských predkov. Pripomenuli časť národnej histórie, ale pre slovenských občanov odovzdali aj významný vlastenecký odkaz, ktorý akiste posilní slovenského ducha aj to aj v prítomných mladých účastníkoch.

Viliam Komora, Foto: autor a a. a.

  

 

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie