Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vytlačte si ju a napite sa jej do sýtosti. Príjemné osvieženie nielen v horúcom počasí

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alina Kruk). Hoci sa citróny zaraďujú medzi exotické ovocie, v našich obchodoch a predajniach zeleniny sú už dlho stálicou. Ich všadeprítomnosť nás však nenúti jesť ich s chuťou. Je to hlavne kvôli ich kyslosti. Samozrejme, netreba sa nechať odradiť touto nepríjemnosťou. Prečo sa oplatí siahnuť po citrónovej šťave?Foto: shutterstock/Alina […]
Menej ako 1 min. min.

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alina Kruk).

Hoci sa citróny zaraďujú medzi exotické ovocie, v našich obchodoch a predajniach zeleniny sú už dlho stálicou. Ich všadeprítomnosť nás však nenúti jesť ich s chuťou. Je to hlavne kvôli ich kyslosti. Samozrejme, netreba sa nechať odradiť touto nepríjemnosťou.

Prečo sa oplatí siahnuť po citrónovej šťave?
Foto: shutterstock/Alina Kruk

Siahnite po citrónovej šťave vytlačenej z ovocia. Je známe, že ani jej chuť nie je vždy príjemná, ale s pridaním vody bude nášmu organizmu prospešná. Pozrime sa, čo nám konzumácia citrónovej šťavy dáva, ale aj na to, kde všade sa dá ešte využiť.

Príjemné osvieženie nielen v horúcom počasí

Hydratácia tela je kľúčová, pretože potom všetky systémy a orgány pracujú vzorne. Koľko vody by ste mali denne vypiť? Predpokladá sa, že dospelý človek by mal vypiť približne dva litre. Samozrejme, v horúcom počasí sa tento pomer môže zvýšiť v závislosti od potreby, ale napriek tomu je dobré pridať citrónovú šťavu. Prečo? Hlavne preto, že uhasí smäd a osvieži, čo je v horúcom počasí veľmi cenné.

Citrónovú šťavu s vodou by sme však nemali konzumovať len v lete.
Foto: shutterstock/Alter-ego

Citrónovú šťavu s vodou by sme však nemali konzumovať len v lete, ale aj pri intenzívnom fyzickom cvičení alebo po bujarých večierkoch. Voda, citrónová šťava a pridaná polievková lyžica medu so štipkou soli je prírodný, domáci izotonický nápoj. Nielenže zmierni nepríjemné príznaky, ako sú bolesti hlavy, ale dodá aj vyplavené vitamíny a minerály, ktoré unavené telo veľmi potrebuje.

Krásny a mladistvý vzhľad? Vďaka citrónovej šťave

Čo sa nachádza v citrónovej šťave? Najznámejšou látkou je samozrejme vitamín C. Ak si ho spájame s posilnením imunity, je to v poriadku, ale pre náš organizmus má ešte ďalšie zásluhy. Ukazuje sa, že kyselina askorbová, ako sa tiež nazýva, sa zaraďuje medzi prírodné antioxidanty, teda látky, ktoré redukujú voľné radikály. Tie sú zasa zodpovedné za rýchlejšie starnutie buniek organizmu, ale môžu spôsobovať aj civilizačné ochorenia.

Kyselina askorbová má tiež skutočný vplyv na náš vzhľad.
Foto: shutterstock/vk_st

Treba dodať, že prírodné antioxidanty tiež pomáhajú zbaviť telo prebytočných toxínov a to je prospešné pre naše obličky a pečeň. Vitamín C má aj ďalšie zásluhy. Nemožno zabudnúť, že robí cievy pružnejšími, vďaka čomu sú výkyvy krvného tlaku zvládnuteľnejšie. Kyselina askorbová má tiež skutočný vplyv na náš vzhľad. Stačí spomenúť skutočnosť, že pomáha telu syntetizovať kolagén, vďaka ktorému je naša pokožka pevnejšia a ťažšie sa na nej tvoria vrásky.

Citrónová šťava pre zdravé obličky

Je známe, že citrónová šťava pomáha zbaviť telo prebytočných toxínov, čo je prospešné pre pečeň a obličky. Ak nás ich stav znepokojuje, mali by sme vodu s citrónovou šťavou piť častejšie. Prečo? Nuž, všetko kvôli tomu, že bráni tvorbe obličkových kameňov, ktoré spôsobujú veľmi bolestivý stav a to obličkové kamene.

Je známe, že citrónová šťava pomáha zbaviť telo prebytočných toxínov, čo je prospešné pre pečeň a obličky.
Foto: shutterstock/Tattoboo

Obličkové kamene nielenže znižujú výkonnosť tohto orgánu, ale môžu tiež vytvárať upchávky, napríklad v močovodoch, zvyšovať tlak a upchávať ich, čo potom spôsobuje veľmi bolestivé záchvaty, ktoré nezmiernia ani lieky proti bolesti.

Črevá ako nové? Pomôže vám citrónová šťava

Ak trpíte zápchou, pite vodu s citrónovou šťavou. Ľahšie sa zbavíte ťažkostí, ale aj povzbudíte črevá k lepšej činnosti.
Foto: shutterstock/SewCreamStudio

Žalúdočné problémy sú častým javom, ktorému sa dá predchádzať. Ak trpíte príliš často zápchou a plynatosťou, môže to byť spôsobené nedostatkom vody v tele. Ak trpíte zápchou, pite vodu s citrónovou šťavou. Ľahšie sa zbavíte ťažkostí, ale aj povzbudíte črevá k lepšej činnosti. Nielenže sa očistia od pretrvávajúcich usadenín, ale urýchlia sa aj tráviace procesy, čo proces chudnutia len uľahčí.

Citrónová šťava nielen do vody

O tom, ako citrónová šťava pôsobí na naše telo, už vieme veľa, ale treba povedať, že jej využitie ďaleko presahuje kulinársku oblasť. Na čo všetko sa ešte dá použiť citrónová šťava? Poďme to zistiť.

Stačí namočiť textílie do vody s citrónovou šťavou a nechať ju pôsobiť niekoľko hodín.
Foto: shutterstock/Mr.Sompong Kantotong

Bielenie: Ak naše oblečenie alebo záclony stratili svoju belosť, citrónová šťava nám môže pomôcť. Stačí namočiť textílie do vody s citrónovou šťavou a nechať ju pôsobiť niekoľko hodín. Potom ich jednoducho vyperte ako zvyčajne. Citrónovú šťavu možno použiť aj na bielenie topánok, ale v tomto prípade ju naneste priamo na topánky a vydrhnite špongiou alebo kefkou.

Odvápňovanie: Tvrdá voda je postrachom kúpeľní a kuchýň a citrónová šťava vám pomôže zbaviť sa vodného kameňa. Batérie alebo obkladačky môžete ošetriť handričkou namočenou v citrónovej šťave a potom dôkladne vyčistiť. V prípade hrubej vrstvy vodného kameňa možno šťavu namočiť do papierových utierok a potom ju naniesť na zanesené povrchy a nechať niekoľko hodín pôsobiť. Nezabudnite, že citrónová šťava pomôže obnoviť aj vnútro našej kanvice.

Zalievanie: Už vieme, že tvrdá voda prispieva k tvorbe vodného kameňa, ale ak nám tečie v kohútikoch, problém môžu mať aj naše rastliny. Potom nám chradnú pred očami a nové stonky, listy alebo kvety sa objavujú sporadicky. Preto ak chceme zlepšiť stav našich exemplárov, mali by sme do vody pridať trochu citrónovej šťavy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepší zdroj vitamínu C. Citrón, brokolica alebo paprika?

Pôsobí ako metla pre črevá a dodáva vitamíny. Pridajte do smoothie

The post Vytlačte si ju a napite sa jej do sýtosti. Príjemné osvieženie nielen v horúcom počasí appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie