Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vytoužená zbraň z USA na Ukrajině selhala. Rusové našli slabiny a moderní tank zesměšňují

Vedle raketového systému HIMARS nebo stíhaček F-16 patřily tanky Abrams mezi nejvíce vymodlené zbraně, které Ukrajina poptávala od začátku války. Americká administrativa se transferu dlouho bála, argumentovala tím, že jde o složité stroje, které potřebují komplexní vojenskou infrastrukturu. Na začátku minulého roku ale Washington povolil. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina může používat německé zbraně proti cílům […]
Menej ako 1 min. min.

Vedle raketového systému HIMARS nebo stíhaček F-16 patřily tanky Abrams mezi nejvíce vymodlené zbraně, které Ukrajina poptávala od začátku války. Americká administrativa se transferu dlouho bála, argumentovala tím, že jde o složité stroje, které potřebují komplexní vojenskou infrastrukturu. Na začátku minulého roku ale Washington povolil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina může používat německé zbraně proti cílům v Rusku. Nepřímo to potvrdil mluvčí vlády

Na Ukrajinu se tak dostalo 31 Abramsů, které tam Spojené státy poslaly za pomoci evropských partnerů. Hlavní bitevní tanky, které zářily už ve válce v Zálivu, měly pomoct překreslit frontu a přispět k ukrajinskému triumfu. K tomu ale nedošlo. Tanky se sice zapojily do ukrajinské protiofenzivy, jejich role ve válce ale neustále slábne. Vinu podle Kyjeva nesou i spojenci.

Slabý pancíř je terčem dronů

Ukrajinští vojáci pro CNN uvedli, že opěvované americké tanky Abrams mají slabinu v podobě útlého pancíře, který nedokáže obstát proti moderním zbraním. Pro ruskou armádu jsou Abramsy na Ukrajině jako magnet, na který se soustředí její drony. Proti nim jsou tanky v podstatě bezbranné. V dubnu proto ukrajinská armáda některé ze zbývajících strojů z fronty stáhla.

„Jeho pancíř není pro tuto chvíli dostatečný. Nechrání posádku. Dnes je to válka bezpilotních letounů. Kdykoli tanky vyjedou, vždycky se je snaží zasáhnout,“ řekl pro CNN jeden z ukrajinských tankistů s volacím znakem Joker.

Ukrajinci si stěžují i na těžkou opravitelnost tanků a také na to, že dostali různé typy Abramsů, do kterých pasuje různá munice. Už tak je nedostatek střel pro Kyjev významný problém.

„Co máme k dispozici, je určeno spíše pro přímé boje tanků proti tankům, ke kterým dochází jen velmi zřídka. Mnohem častěji fungujeme jako dělostřelectvo, když potřebujete rozbít stromořadí nebo budovu. Měli jsme případ, kdy jsme vypálili 17 střel do domu a ten ještě stál,“ popsal ukrajinský voják.

Taktika, která nelze realizovat

Slabé výkony tanku zesměšňují i ruští analytici a označují stroje za „prázdné konzervy“. Jeden model byl ukořistěn ruskými silami a byl později vystaven na Rudém náměstí v Moskvě.

Ukrajinští vojáci se domnívají, že tanky mohou být účinné, ale za naprosto jiných bojových podmínek. Západní armády vyznávají strategii kombinovaného boje, kdy pěchotu doplňuje letectvo, artilerie a právě tanky. Na Ukrajině se ale bojuje úplně jinak.

„Nemáme letectvo ani dělostřelectvo. Máme pouze tank. A to je problém,“ postěžoval si voják.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany pro CNN ale upozornil, že armáda postupně upravuje a vylepšuje dodávané zbraně, aby byly vhodné pro domácí vedení boje. Kyjev prý poptává jakoukoli techniku.

Vzdušné síly Ukrajiny mají alespoň trochu vyztužit stíhačky F-16. První ukrajinští piloti už na těchto legendárních strojích ukončili trénink a brzy tak zřejmě Kyjev nasadí letadla do akce. Pak se možná Abramsy na frontu znovu vrátí.

VIDEO: Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny. Štáb CNN přihlížel noční akci

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie