Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vytvára aromatické kvety a jedlé plody. Málokto vie, že posilňuje zdravie

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/U. J. Alexander). Mandľovník obyčajný je pôvabná rastlina, ktorá produkuje krásne voňajúce kvety a charakteristické plody, známe ako mandle. Nie každý vie, že tento originálny strom sa dá úspešne pestovať aj na Slovensku, vo vlastnej záhrade. Poradíme vám, ako sa o ne starať. Mandľovník obyčajný – prečo sa ho […]
2 min.

19.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/U. J. Alexander).

Mandľovník obyčajný je pôvabná rastlina, ktorá produkuje krásne voňajúce kvety a charakteristické plody, známe ako mandle. Nie každý vie, že tento originálny strom sa dá úspešne pestovať aj na Slovensku, vo vlastnej záhrade. Poradíme vám, ako sa o ne starať.

Mandľovník obyčajný – prečo sa ho oplatí mať na pozemku?
Foto: shutterstock/U. J. Alexander

Mandľovník obyčajný je obľúbená trváca rastlina z čeľade ružovité. Je to ker alebo malý strom, vysoký až 10 metrov. Na Slovensku sa pestuje najmä ako okrasná rastlina a patrí do rovnakej čeľade ako čerešne, slivky a broskyne. Krásna rastlina môže byť pridaná do každej záhrady. Ako sa oň starať?

Mandľovník obyčajný – prečo sa ho oplatí mať na pozemku?

Mandľovník obyčajný môže mať podobu kríka alebo malého stromčeka v závislosti od podnebia, v ktorom rastie. V zime zhadzuje listy a kvety sa objavujú ešte skôr, ako sa rozvinú. Sú dosť veľké a majú peknú ružovo-bielu farbu.

Mandľovník obyčajný je známy predovšetkým svojimi plodmi, ktorými sú zelenkasté kôstkovice. Majú podlhovastý, sploštený tvar a keď sú vylúpané, sú známe ako mandle. Je potrebné pripomenúť, že semená horkej odrody sú zvyčajne jedovaté, pretože obsahujú kyselinu prusovú. Ostatné mandle sú široko používané vo varení, farmácii a kozmetike.

Mandle sú bohatým zdrojom zdravých tukov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Obsahujú tiež veľa vlákniny. Mandľové kvety majú sladkú, príjemnú vôňu. Niet divu, že rastlina sa horlivo pestuje v záhradách.

Mandľovník – pestovanie v záhrade. Ako sa starať o rastlinu?

Pestovanie mandľovníka obyčajného nie je nijak zvlášť náročné a rastlina v záhrade vyzerá nádherne. Najlepšie jej vyhovujú teplé a slnečné polohy, hoci sa dá použiť aj v polotieni. Miesto pre mandľu by malo byť chránené aj pred vetrom.

Rastlina preferuje úrodnú, dobre odvodnenú pôdu. Najlepšie bude mierne zásadité alebo neutrálne pH. Substrát by mal mať miernu vlhkosť, preto mandľu neprelievajte. Mandle dozrievajú do konca júna, v júli praskajú a odhaľujú škrupinu, takže sa dajú sušiť. Zbierajú sa na prelome augusta a septembra.

Oplatí sa pamätať na to, aby sme mladú rastlinu na jeseň prikryli agrotextíliou a staršiu rastlinu chránili slamou. Kompostovanú kôru je najlepšie rozsypať okolo kmeňa.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto zelenina sa vysieva v júni. Je tiež potrebné vykonať práce v ovocnom sade

Mravce a vošky Vám napádajú ovocné stromy. Tieto tri zložky sú záchranou

The post Vytvára aromatické kvety a jedlé plody. Málokto vie, že posilňuje zdravie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie