Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Využite v záhrade daždivé počasie: Pomôže vám s burinou, kyprením, ale uľahčí aj lov na slimáky

Po horúcom júli a auguste sa v septembri vracia dážď. Voda v záhrade je extrémne dôležitá a vďaka zachytávaniu dažďovej vody získavate najlepšiu možnú vodu na zalievanie zadarmo. Dážď a s ním spojená vlhkosť predstavujú ale pre časť záhrady aj riziko. Poďme sa pozrieť na to, ako dážď v záhrade múdro využiť. Pred dažďom v […]
Menej ako 1 min. min.

Po horúcom júli a auguste sa v septembri vracia dážď. Voda v záhrade je extrémne dôležitá a vďaka zachytávaniu dažďovej vody získavate najlepšiu možnú vodu na zalievanie zadarmo.

Dážď a s ním spojená vlhkosť predstavujú ale pre časť záhrady aj riziko. Poďme sa pozrieť na to, ako dážď v záhrade múdro využiť.

Pred dažďom v záhrade ešte urobte

Oberte všetky zrelé paradajky aj tie, ktoré sú pred dozretím. Ak nemáte paradajky vyviazané, vyviažte ich k tyčke. Pri daždi rovnako ako po výdatnej zálievke by paradajky popraskali a začali by sa rýchlo kaziť.

Vyberte zrelú cibuľu a cesnak. Musí byť pripravená na zber (cesnak so zaschnutými listami, cibuľa s vňaťou ležiaca na záhone). Pokiaľ ich vyberiete pred dažďom, budú sa vám lepšie dosušovať pre dlhodobé skladovanie.

Pokoste trávnik. Predovšetkým po dlhom suchu. Dážď dá trávniku impulz k rastu a trávnik sa lepšie obnoví keď ho zbavíte dlhších suchých stebiel.

Prehoďte kompost. Vlhkosť, ktorá je pre dobrý kompostovací proces dôležitá vám dodá dážď.

Vysejte kvetnaté lúky, trávniky. Obdobie pred dažďom je ideálne aj na pokládku trávnikového koberca. Semienka vysiate pred dažďom dostanú ten najprirodzenejší impulz na vyklíčenie.

Pred dažďom môžete siať aj semienka kvetín, alebo zeleniny.

Ak máte v nádrži vodu tak, že by vám pretiekla, zalejte s ňou stromy. Ku každému stromu aspoň 100 litrov (k väčším pokojne aj 200 až 300 litrov). Dážď im toľko nedá a vám nádrž zbytočne nepretečie.

V daždi a tesne po ňom sa vyhnite

Nestrihajte stromy ani kríky aj keď je pre to kalendárne vhodný termín. Počkajte si, kým priestor v korune uschne.

Nevyštipujte zálistky u paradajok, nezakracujte paradajkám hlavný výhon, nezaštipujte tekvice, melóny, uhorky a ďalších príbuzných. Rezné rany vo vlhkom počasí sú vstupnou bránou pre hubovité choroby a vyššie je aj riziko prenosu plesní.

Nezberajte ani bylinky vrátane levandule. Po daždi majú menej silíc a sú menej voňavé a aromatické. Výnimkou je mäta, pre ktorú je obdobie po daždi naopak na zber vhodné.

Po daždi sa pustite do nasledujúcich činností

Vyplevajte. Z vlhkej pôdy (predovšetkým ílovej) sa burina dobre vyťahuje. Nevynechajte zber jarnej cibuľky, zber a jednotenie koreňovej zeleniny…po daždi majú šalát, špenát a mangold jemnejšiu chuť.

Do vlhkej pôdy po daždi hnojte tekutými hnojivami. Ak je pôda veľmi podmáčaná, s hnojením deň až dva počkajte. Nikdy tekutými hnojivami nehnojte do suchej pôdy. Rastliny by dostali šok, prípadne by sa im popálili korienky.

Pri zahradničení bez ryľovania sa vyhýbajte chodeniu po záhonoch. To platí o to viac po daždi alebo výdatnej zálievke. Pôda by sa zhutnila a išli by ste sami proti sebe.

RG896716879SK

Choďte po uličkách, ak máte niekde potrebu do záhona vstúpiť, dajte si na to miesto na tú dobu dosku, nech sa vaša váha rozloží.

Zhruba dva dni po daždi (záleží na intenzite dažďa a typu pôdy) prekyprite zem v zeleninových a trvalkových záhonoch. Spomalíte odpar a pôdu prevzdušníte.

Po daždi prejdite záhradu a zozbierajte slimáky . Vo vlhku vyliezajú a pokiaľ ste pred dažďom zároveň pokosili, dobre sa hľadajú.

The post Využite v záhrade daždivé počasie: Pomôže vám s burinou, kyprením, ale uľahčí aj lov na slimáky appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie