Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyžeňme liberálne stereotypy na naše dejiny

www.slovanskenoviny.sk/rss Pri príležitosti stého výročia narodenia Konštantína Čulena usporiadal Historický odbor Matice slovenskej v spolupráci s Ústavom pamäti národa seminár o jeho živote a diele. Pri počúvaní „vyrovnania sa s minulosťou“ v povojnovom období, keď sa iniciatívy chopili komunisti so sovietskou mocnosťou za chrbtom, vnucuje sa otázka, prečo sa naša spoločnosť v ponovembrovom období aspoň nestriasla  strereotypov v historických vedách, […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Pri príležitosti stého výročia narodenia Konštantína Čulena usporiadal Historický odbor Matice slovenskej v spolupráci s Ústavom pamäti národa seminár o jeho živote a diele.

Pri počúvaní „vyrovnania sa s minulosťou“ v povojnovom období, keď sa iniciatívy chopili komunisti so sovietskou mocnosťou za chrbtom, vnucuje sa otázka, prečo sa naša spoločnosť v ponovembrovom období aspoň nestriasla  strereotypov v historických vedách, vnucovaných obyvateľstvu cez školský systém.

To sa musí verejnosť iba cez náhodne organizované semináre dozvedať napríklad, že poslanci Slovenského snemu v období prvej Slovenskej republiky boli súdení podľa retribučných nariadení a s použitím paragrafu domáci zradcovia, odsúdení na drakonické tresty?

To dodnes uznávame? Dodnes uznávame zavedenie kolektívnej viny v povojnovom súdnictve? Ako sa z toho chceme dostať? Prijímame rozličné nariadenia EÚ a iných medzinárodných inštitúcií o ľudských právach a v našom spoločenstve zostáva v platnosti povojnové besnenie komunistov?

Vieme si predstaviť, že by sa po novembri ´89 udeľovali poslancom federálneho a národných parlamentov tresty za to, že pôsobili v nich počas totalitného režimu? Ako to, že dosiaľ sme nenašli dostatok síl, aby sme sa pozreli na naše dejiny zbavení nenávisti, ale aj s rešpektom pre ľudské práva!

Rozličné menšiny požadujú svoje práva, ale právo národa na svoj slobodný rozvoj ustavične zostáva potláčaný.

Kým pravdivo nevysvetlíme svoje dejiny, budeme sa nenávidieť

A netýka sa to len povojnového obdobia či našich najstarších dejín. Mnohí politici túto prax realizujú dodnes voči svojim oponentom na ceste k moci.

Len si spomeňme ako sa ujal pojem mečiarizmus na označenie všetkého, čo stálo v ceste oportunistom slovenskej štátnosti. Alebo jednoducho tým, čo tento štát nechceli.

Ako sa vytvára nový stereotyp na zakrytie zlyhania politikov. Na „vyrovnanie sa“ s érou vzniku štátnosti.

A znova treba pripomenúť KDH. Toto hnutie v istom čase navrhovalo znova založiť štát. Prečo? Lebo vtedy, keď nadišla chvíľa, zľakli sa zodpovednosti? A v podobných návrhoch pokračuje dodnes.

Najnovšie si pri pamätníku SNP v Bratislave pripomínalo výročie Barbarskej noci, pričom europoslanec za KDH Ivan Štefanec vyhlásil, že zakladajú novú tradíciu. To im trvalo vyše tridsať rokov, kým si spomenuli na zrušenie reholí a prenasledovanie kňazov i rehoľníkov?

A je pamätník SNP tým miestom, ktoré by pripomínalo zatváranie kláštorov a internáciu rehoľníkov? Ibaže je v centre hlavného mesta, takže akékoľvek aktivity v jeho blízkosti sa nedajú prehliadnuť.

Zrejme o to išlo kandidátovi do eurovolieb. Politické šafárenia s dejinami Slovenska prehlbujú nenávisť v spoločnosti a vedú k nedoziernym škodám na národnom povedomí.

Eva Zelenayová/skspravy.sk

Príspevok Vyžeňme liberálne stereotypy na naše dejiny je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie