Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyzerá ako levanduľa a lieči plynatosť a bolesti brucha. Yzop má úžasné vlastnosti

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JPC-PROD). Lieči plynatosť, bolesti brucha, pôsobí proti plynatosti a páleniu záhy a pomáha v boji proti infekciám. Yzop, ktorý sa niekedy zamieňa s levanduľou, je krásna rastlina s vynikajúcimi vlastnosťami, ktorej pravidelná konzumácia, napr. vo forme nálevu, prinesie nášmu zdraviu mnoho výhod. Čo je to za rastlinu a prečo […]
Menej ako 1 min. min.

20.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JPC-PROD).

Lieči plynatosť, bolesti brucha, pôsobí proti plynatosti a páleniu záhy a pomáha v boji proti infekciám. Yzop, ktorý sa niekedy zamieňa s levanduľou, je krásna rastlina s vynikajúcimi vlastnosťami, ktorej pravidelná konzumácia, napr. vo forme nálevu, prinesie nášmu zdraviu mnoho výhod. Čo je to za rastlinu a prečo sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička?

Yzop lekársky nielen krásne vyzerá, ale je tiež zaradený medzi medonosné rastliny.
Foto: shutterstock/JPC-PROD

Yzop má neoceniteľné vlastnosti

Yzop lekársky, známy medzi našimi babičkami a mamami ako józefek, je krásna rastlina s úžasnými vlastnosťami. Navonok sa podobá levanduli, ale v mnohom sa od nej líši.

Yzop dorastá do výšky 20 až 70 centimetrov a vyznačuje sa úzkymi kopijovitými listami. Kvety, ktoré kvitnú v lete, môžu byť od bielych cez ružové až po modrofialové.

Táto rastlina vyzerá veľmi pekne v záhrade, kde sa ju oplatí mať vďaka mnohým zdraviu prospešným vlastnostiam, ktoré má. Pre našich predkov, najmä pre naše babičky, bol yzop prírodným liekom na tráviace ťažkosti, ako je napríklad plynatosť. Vďaka svojej charakteristickej aróme sa môže používať v kuchyni ako korenie.

Konzumácia yzopu lekárskeho. Podporuje tráviaci systém, bojuje proti infekciám a zápalom

Yzop lekársky je bohatý na éterické oleje, triesloviny a antioxidanty, ktoré mu dodávajú mnohé zdravotné vlastnosti. Triesloviny sú rastlinné zlúčeniny, ktoré vykazujú protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce vlastnosti, vďaka čomu sa používajú na liečbu rôznych ochorení. Vďaka tomu je účinným prostriedkom v boji proti infekciám.

Pomáha chrániť telo pred vírusmi a baktériami, a preto sa môže používať na liečbu prechladnutia, chrípky, zápalu pľúc, astmy, angíny a bolesti v krku. Má tiež priaznivý vplyv na črevnú bakteriálnu flóru. Yzopový čaj, najmä s prídavkom medu, sa odporúča ľuďom, ktorí bojujú s vlhkým kašľom. Rastlina môže tiež pomôcť regulovať krvný tlak a liečiť príznaky reumatizmu. Zvonka sa yzop lekársky používa ako prostriedok na urýchlenie hojenia rán a poranení.

Yzop má mnoho zdraviu prospešných vlastností.
Foto: shutterstock/Ga_Na

Vďaka vysokému obsahu éterických olejov zasa rastlina reguluje peristaltiku čriev, pomáha odstraňovať bolesti brucha a plynatosť a pôsobí proti páleniu záhy, poruchám trávenia, zápche a kolike.

Zaujímavosťou je, že yzop lekársky je cenené korenie, ktoré sa môže používať čerstvé aj sušené. Jeho intenzívna chuť veľmi spestruje jedlá, ako sú polievky, šaláty, mäso, ryby a omáčky.

Zber, sušenie a varenie yzopu. Tu je návod na prípravu chutného nálevu

Najlepší čas na zber yzopu lekárskeho je na začiatku alebo v plnom kvete, teda od júna do septembra. Rastlinu treba odrezať asi 15 cm nad zemou, aby zostali púčiky, z ktorých vyrastú nové výhonky. Yzop sa potom suší na vzdušnom mieste pri teplote do 35 stupňov Celzia.

Sušená bylina sa môže použiť na prípravu bylinného nálevu. Stačí nasypať 1,5 čajovej lyžičky sušeného yzopu do pohára a zaliať 250 ml vriacej vody, potom prikryté lúhovať asi 15 minút.

Musíte však byť opatrní. Kto by nemal konzumovať yzop?

Je dôležité pamätať na to, aby ste yzop nekonzumovali v nadmernom množstve. Požívatelia yzopového oleja by mali obmedziť dennú dávku na 15-20 kvapiek. Predávkovanie zlúčeninami v yzope, ako sú pinokamfon a izopinokamfon, môže viesť k závažným vedľajším účinkom vrátane kŕčov, krvácania z pohlavných orgánov a dokonca potratu. Tehotné ženy by sa mali používaniu yzopu vyhnúť.

Yzop sa môže konzumovať ako chutný čaj.
Foto: shutterstock/Madeleine Steinbach

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zasejte do zeme. Bujný rast a kvitnutie budú priťahovať pohľady vašich susedov

Odtrhnem ho a zapichnem do zeme. Robím to každý večer. Rastliny prežijú do jari bez ujmy

The post Vyzerá ako levanduľa a lieči plynatosť a bolesti brucha. Yzop má úžasné vlastnosti appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie