Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyzerajú, akoby pochádzali z trópov ale žijú na Slovensku. Vtáky, ktoré potešia svojimi farbami

27.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Piotr Krzeslak). Prekvapujú nádherným exotickým operením, sýtymi farbami a dokonca aj originálnym perím a chocholčekmi na hlave. Hoci vyzerajú ako návštevníci z ďalekých tropických krajín, možno ich nájsť aj na Slovensku, niekedy dokonca v neďalekom parku. Tu je sedem úžasných vtákov, ktoré trávia leto v našej krajine. Dudok chochlatýFoto: […]
Menej ako 1 min. min.

27.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Piotr Krzeslak).

Prekvapujú nádherným exotickým operením, sýtymi farbami a dokonca aj originálnym perím a chocholčekmi na hlave. Hoci vyzerajú ako návštevníci z ďalekých tropických krajín, možno ich nájsť aj na Slovensku, niekedy dokonca v neďalekom parku. Tu je sedem úžasných vtákov, ktoré trávia leto v našej krajine.

Dudok chochlatý
Foto: shutterstock/Piotr Krzeslak

Dudok chochlatý (Upupa epops)

Dudok je pôvabný a veľmi charakteristicky vyzerajúci stredne veľký vták. Jeho charakteristickým znakom je zvláštna, veľká, bočne sploštená špička a hnedo-oranžové operenie. Dudok má tiež krásne čiernobielo pruhované krídla, ktoré sú obzvlášť ohromujúce, keď vták v letí.

Chvost dudka je čierny s bielym priečnym pruhom a zobák je veľmi tenký, dlhý a zahnutý smerom nadol. Mladé vtáky sú takmer identické s rodičmi a líšia sa len menšou špičkou a aj farba ich operenia je slabšia. U dudka chochlatého neexistuje pohlavný dimorfizmus, hoci vzhľad samíc je menej nápadný.

Dudok lieta nízko nad zemou a pohybuje sa rýchlo, so špecifickými náletmi. Na juhu Slovenska sa vyskytoval pravidelne. V posledných rokoch vymizol, od roku 1975 ustupuje z nížin. Dôvodom bola zmena krajiny, úbytok biotopu a chemizácia. Hniezdi od 100 – 1 100 m n. m. Na Slovensko prilieta v apríli a našu krajinu opúšťa začiatkom jesene. Zimuje v Afrike.

Kde možno vidieť dudka chochlatého?

Najľahšie sa s dudkom stretnete v lesoch, na poliach a lúkach a v údoliach riek. Často sa usadzuje pozdĺž poľných ciest a vyhýba sa pevným budovám. Hniezdi v dutinách, norách alebo pod kameňmi.

Rybárik riečny
Foto: shutterstock/Piotr Krzeslak

Rybárik riečny (Alcedo atthis)

Samice rybárikov možno rozpoznať podľa červenooranžového sfarbenia spodnej časti čeľuste, zobáky samcov sú čierne. Mladé rybáriky majú rozhodne bledšie operenie a tmavé nohy.

Rybárik je samotár, ktorý je mimo obdobie hniezdenia prekvapivo nespoločenský. V období párenia sa to však dramaticky mení – samec sa prehýba a prináša samičke rybky, jeho vyvolená sa nemusí namáhať a trpezlivo čaká na ďalšie dary. Rybárik kráľovský čiastočne zimuje na Slovensku, ale veľká skupina týchto vtákov odlieta na zimu do južnej Európy.

Kde môžete vidieť rybárika kráľovského?

Rybárika možno nájsť na celom území Slovenska, najmä v blízkosti vodných nádrží.

Krakľa belasá
Foto: shutterstock/Golore1955

Krakľa belasá (Coracias garrulus)

Krakľa je stredne veľký vták s krásnym, na prvý pohľad až exotickým operením. Prevláda modré sfarbenie, ale pôsobivý je aj jeho červenohnedý plášť a nádherné krídla s tmavomodro zafírovým vrchom a tmavými krídlami. Krakľa má modrý chvost so svetlejším pásom s čiernymi škvrnami.

U krakle, rovnako ako u dudka chochlatého, neexistuje pohlavný dimorfizmus. Malé vtáky sú svetlejšie a bledšie.

Krakľa sa zvyčajne pohybuje priamym letom, ale počas párenia môže vykonávať zložitú akrobaciu. K nám prilieta neskoro na jar, koncom apríla a začiatkom mája. Začiatkom septembra nás opúšťa a zimuje v Afrike.

Kde môžete vidieť krakle?

S krakľou sa najľahšie stretnete v lesoch, na poliach a lúkach. Uprednostňuje suché a teplé podnebie a má rada dospelé lesy bohaté na háje. Na Slovensku bola kedysi pomerne bežná, dnes už vieme len o zopár hniezdiskách (južné a východné Slovensko).

Včelárik zlatý
Foto: shutterstock/aaltair

Včelárik zlatý (Merops apiaster)

Včelárik je málo známy, krásny vták veľkosti kosa, s dlhým chvostom a výrazne špicatými krídlami. Najpôsobivejšie je jeho operenie – vrch hlavy a chrbta je červenohnedý, zadok žltočervený a brucho a krídla modrozelené. Včelárik má aj krásne žlté hrdlo, odrezané od hrude čiernym golierom a úžasné tmavočervené oči. Neexistuje u neho žiadny pohlavný dimorfizmus.

Včelárik je sťahovavý druh – na Slovensko prilieta v máji a v auguste odlieta prezimovať do Afriky.

Kde možno včelárika vidieť?

Najjednoduchšie sa s včelárikom stretnete na poliach a lúkach. Tento vták má rád otvorené alebo polootvorené plochy s rôznorodým reliéfom, s pasienkami a úhorom. Ochotne sa usadzuje v blízkosti vodných plôch, ale dokáže si vyhĺbiť hniezda aj na skalných stenách a útesoch. Hniezdi na južnom Slovensku. Je to prísne sťahovavý druh. Tiahne v kŕdľoch. Na hniezdiská prilieta v máji a odlieta v auguste a na začiatku septembra. V období ťahu sa vyskytuje na celom území Slovenska.

Hýľ obyčajný
Foto: shutterstock/gergosz

Hýľ obyčajný (Pyrrhula pyrrhula)

Hýľ je malý, zavalitý vták, len o niečo väčší ako vrabec. Vyznačuje sa silným, tvrdým zobákom a krásnym operením. Hýľ má krásnu čiernu čiapočku a hrdlo, sivosivý chrbát a čierne krídla prerušované bielym pásom. Samček hýľa je rozhodne krajší ako samička – vyznačuje sa červenými lícami, malinovou hruďou a bruchom. Mladé hýle sú sivobéžové.

Na Slovensku je hýľ usadeným vtákom a je zaujímavé, že sa s ním oveľa ľahšie stretnete v zime – okrem jedincov, ktorí tu trávia celý rok, prilietajú vtedy aj hýle zo severu.

Kde môžete hýľa vidieť?

Najjednoduchšie sa s hýľami stretnete v lesoch a parkoch. Uprednostňuje smrekové lesy, ale darí sa mu aj v starých záhradách. V zime ochotne zalieta na domáce kŕmidlá.
Hýľ sa vyskytuje na celom území Slovenska, ale najľahšie ho stretnete na strednom a východnom Slovensku.

Cíbik chochlatý
Foto: shutterstock/Rudmer Zwerver

Cíbik chochlatý (Vanellus vanellus)

Cíbik je stredne veľký vták veľkosti holuba, ktorý sa vyznačuje dlhými červenými nohami. Vrchná časť tela je čierna so zeleným leskom, kým prsia, brucho a boky hlavy sú biele. Charakteristickým znakom cibíkov je dlhé perie na hlave, ktoré tvorí špecifickú špičku. Cibík má tiež biely, zaoblený chvost s čiernou škvrnou na konci.

Samce, najmä v období párenia, sú krajšie ako samice – predná časť hlavy a krku sú vtedy silne čierne a výrazne odstávajú. U cibíkov však pohlavný dimorfizmus neexistuje. Mladé vtáky sú plavohnedé.
Cibík zaujme svojím operením hlavne v zime – vtedy sa na zadnej strane hlavy a okolo zobáka objavujú červené perá. Charakteristická je aj jeho letová silueta – krídla, na koncoch zaoblené, majú tvar písmena M.
Cibík prilieta na Slovensko veľmi skoro, preto sa považuje za predzvesť jari. Na zimu odlieta do severnej Afriky, Stredomoria a na Ďaleký a Stredný východ.

Kde je možné vidieť cibíka?

Cibík sa najčastejšie vyskytuje nad vodou, na poliach, lúkach a v močaristých oblastiach. Miluje otvorené plochy bez kríkov a stromov a rád sa presúva z miesta na miesto, kým nenájde ideálne podmienky.

Belaňa tundrová
Foto: shutterstock/Vaclav Sebek

Belaňa tundrová (Bubo scandiacus)

Belaňa tundrová je impozantne veľká a majestátna sova, ktorá sa vyrovná aj výrovi. Je to dravec s intenzívnymi žltými očami a dlhým perím okolo zobáka. Belaňa tundrová má silne operené nohy a chodidlá, ktoré jej umožňujú pohybovať sa po snehu takmer nepozorovane. Vyznačuje sa pohlavným a dokonca aj vekovým dimorfizmom – existujú rozdiely vo vzhľade medzi mladým a starým jedincom tohto druhu.

Samice sú biele s tmavými škvrnami a samce sú snehobiele, zvyčajne bez škvŕn. Mladé belane sú špinavo biele a veľmi husto škvrnité.

Kde môžete vidieť belaňu tundrovú?

Najjednoduchšie sa s belaňou stretnete v lesoch, na poliach a lúkach. Obľubuje oblasti bohaté na skaly a malé kopce. Pohybuje sa v malých skupinách a často mení stanovištia v závislosti od dostupnosti potravy. Na Slovensku ju však možno pozorovať len veľmi zriedkavo, zvyčajne na severe našej krajiny. Je zákonom chránená.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Počas teplej zimy spieva v záhrade. Ako prilákam červienku a čím ju môžem kŕmiť?

Veterinárny lekár neodporúča 5 plemien psov. Nie je to len o vzhľade. „Budú si vyžadovať pravidelné prehliadky“

The post Vyzerajú, akoby pochádzali z trópov ale žijú na Slovensku. Vtáky, ktoré potešia svojimi farbami appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie