Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vyzerajú vaše ruže ako poprášené múkou? Potrebujú domáci postrek

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SrideeStudio). Biely povlak na listoch ruží znepokojuje záhradkárov, ktorí sa snažia udržať svoje okrasné kríky v čo najlepšom stave. Čo to znamená? Ak rastlina vyzerá, akoby bola poprášená múkou, s najväčšou pravdepodobnosťou máte do činenia s múčnatkou. Neignorujte prítomnosť tohto hubového ochorenia, pretože časom privedie vaše ruže do záhuby. […]
Menej ako 1 min. min.

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SrideeStudio).

Biely povlak na listoch ruží znepokojuje záhradkárov, ktorí sa snažia udržať svoje okrasné kríky v čo najlepšom stave. Čo to znamená? Ak rastlina vyzerá, akoby bola poprášená múkou, s najväčšou pravdepodobnosťou máte do činenia s múčnatkou. Neignorujte prítomnosť tohto hubového ochorenia, pretože časom privedie vaše ruže do záhuby. Ako zlikvidovať biely povlak na listoch? Domáci prostriedok je šikovným záchranným lanom.

Múčnatka často napáda ruže.
Foto: shutterstock/SrideeStudio

Kedy napadne múčnatka?

Záhradníci sa často stretávajú s problémom bieleho povlaku na listoch ruží už od mája. Rušivé príznaky sa prejavujú najmä v lete, ale ostražitosť je potrebná počas celej sezóny až do jesene. Najpriaznivejšia teplota pre múčnatku je 18 – 25 °C. Infikované môžu byť kríky vysadené v záhrade aj v skleníku. Medzi faktory podporujúce múčnatku patria:

prehnojenie ruží dusíkom,

nedostatočná cirkulácia vzduchu.

Biely povlak nie je všetko. Príznaky múčnatky na ružiach

Ako spoznáte múčnatku na ružiach? Do očí najviac udrie biely povlak na nadzemných častiach kríkov. „Prašný“ nános sa objavuje najmä na listoch, pričom sa vyskytuje na oboch stranách listovej čepele. Časom preberá aj výhonky, púčiky a dokonca aj kvety.

Spočiatku je biela, v ďalších fázach sa môže zmeniť na sivú alebo svetlohnedú. Spočiatku sú viditeľné len malé škvrny, ktoré sa postupne rozširujú a spájajú. Pri pozornom oku možno vidieť aj čierne škvrny. Nie sú to nič iné ako plodnice huby.

Biely povlak sa časom môže zmeniť na sivý alebo svetlohnedý.
Foto: shutterstock/Bunina Darya

Nikdy neignorujte. Inak kríky odumrú

Nie je možné zbaviť sa pochybností, že tento chorobný stav si vyžaduje záhradnícku reakciu. Múčnatka nielenže uberá ružiam na atraktívnom vzhľade. Predovšetkým spomaľuje rast, čo vedie k zakrpateniu kríkov. Listy sa deformujú a predčasne opadávajú. Púčiky sa nemusia vôbec otvoriť. Keď sa hubové ochorenie silno prejaví, výhonky kríkov začnú odumierať.

Čo na múčnatku? Domáce prostriedky pre núdzové opatrenia

Na odstránenie tohto problému je dôležitá rýchlosť a pravidelnosť. Profesionálne prípravky nie sú vždy po ruke a nie vždy chcete vaše rastliny ošetrovať extra dávkou chemikálií. V takom prípade bude dobrým nápadom domáce ošetrenie proti plesniam.

Pripravíte si účinný sprej na ruže s tromi zložkami. Zmiešajte ½ čajovej lyžičky jedlej sódy v 1 litri teplej vody. Pridajte 5 mililitrov sivého mydla, aby ste zvýšili „priľnavosť“ domáceho prípravku. Prelejte do fľaše s rozprašovačom, pretrepte a dôkladne aplikujte na napadnuté druhy. Ošetrenie vykonávajte denne počas jedného týždňa, aby ste zlikvidovali múčnatku ruží.

Vyrobte si domáci postrek zo sódy bikarbóny, teplej vody a sivého mydla, ktorý aplikujte denne počas jedného týždňa.
Foto: shutterstock/YuliaDerid

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ruže tieto rastliny neznášajú. Je lepšie nevysádzať ich do záhonu

Zalievajte ruže týmto kokteilom počas celého júna. Púčiky budú kvitnúť väčšie ako dlaň

The post Vyzerajú vaše ruže ako poprášené múkou? Potrebujú domáci postrek appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie