Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vždy ho robím s nasekanými orechmi, celá rodina ho je a vždy si pýta ďalšie.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto). Vďaka svojej jedinečnej korenistej chuti, vlhkej štruktúre a zamatovej poleve je to pochúťka známa po celom svete. Dokonalé proporcie spôsobujú, že každý, kto ju ochutná, si žiada ďalšie. Pridaním jednej kľúčovej ingrediencie sa postaráte o to, že všetkým hladošom zostane dlho v pamäti. Vďaka svojej jedinečnej korenistej chuti, […]
Menej ako 1 min. min.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).

Vďaka svojej jedinečnej korenistej chuti, vlhkej štruktúre a zamatovej poleve je to pochúťka známa po celom svete. Dokonalé proporcie spôsobujú, že každý, kto ju ochutná, si žiada ďalšie. Pridaním jednej kľúčovej ingrediencie sa postaráte o to, že všetkým hladošom zostane dlho v pamäti.

Vďaka svojej jedinečnej korenistej chuti, vlhkej štruktúre a zamatovej poleve je to pochúťka známa po celom svete.
Foto: shutterstock/JeniFoto

Hlboko vlhký a plný pražených pekanových orechov príjemne uspokojí chuťové bunky. Je ideálny pre ľudí, ktorí ešte nikdy nič nepiekli. Tento skvelý dezert je ideálny na rodinné oslavy alebo ako netradičná narodeninová torta. Pridanie orechov do koláča dodáva jedinečnú, hlbokú chuť. Ak sa vám zbiehajú sliny pri tejto myšlienke, nemôžete urobiť chybu, ak si tento koláč pripravíte teraz.

História mrkvového koláča v náčrte

Predpokladá sa, že mrkvový koláč vznikol v Anglicku, kde ženy v domácnosti počas druhej svetovej vojny používali všetky dostupné sladké produkty, ako napríklad mrkvu, na prirodzené sladenie cukroviniek. V tom čase platil intenzívny prídelový režim potravín, v rámci ktorého boli prísne obmedzené takmer všetky prísady používané do koláčov. To viedlo ku kampani známej pod názvom „Dig for Victory“, v rámci ktorej boli ľudia vyzývaní, aby sa venovali záhradkárčeniu a pestovaniu čo najväčšieho množstva vlastných potravín. To viedlo k popularizácii mrkvového koláča, keďže mrkva sa dala ľahko zohnať a mohla nahradiť nedostatok prísad, ako je cukor a maslo. V polovici 20. storočia vydala spoločnosť Philadelphia Cream Cheese Co. recept na mrkvový koláč so smotanovým syrom a v 70. rokoch 20. storočia Američania uznali tento koláč ako zdravú alternatívu a začali ho masovo konzumovať.

Mrkva je zdrojom cenných živín a obsahuje aj betakarotény, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Okrem iného je považovaná za bohatý zdroj vitamínu K a C, ako aj vlákniny,
Foto: shutterstock.com/Nataliya Arzamasova

Prečo sa mrkvový koláč považuje za zdravú potravinu?

Mrkva je zdrojom cenných živín a obsahuje aj betakarotény, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Okrem iného je považovaná za bohatý zdroj vitamínu K a C, ako aj vlákniny, draslíka a mangánu. Okrem toho je mrkva nízkokalorická, pričom väčšina kalórií pochádza zo sacharidov. Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia mrkvy ako súčasti pestrej stravy zlepšuje našu pleť, znižuje riziko vzniku rakoviny a chráni pred srdcovými ochoreniami. Každodennou konzumáciou mrkvy možno predchádzať žalúdočným vredom a iným poruchám trávenia.

Lahodný mrkvový koláč s praženými pekanovými orechmi a syrom mascarpone

Ingrediencie:

250 g celozrnnej múky na koláč,

180 ml rastlinného oleja,

4 veľké vajcia,

300 g nahrubo nastrúhanej mrkvy,

150 g trstinového cukru,

2 čajové lyžičky prášku do pečiva,

1 čajová lyžička sódy bikarbóny,

1,5 čajovej lyžičky škorice,

0,5 čajovej lyžičky soli.

Zloženie krému:

250 g syra mascarpone,

150 g masla,

150 g práškového cukru,

1 čajová lyžička vanilkového extraktu.

Príprava krok za krokom:

Múku preosejte do jednej misy. Pridajte tiež 2 lyžičky prášku do pečiva, jednu lyžičku sódy bikarbóny a pol lyžičky soli. Pridajte aj škoricu z korenia. Celú zmes dôkladne premiešajte.

Do misy zašľahajte vajcia pri teplote, jedno po druhom, pričom cesto miešajte na nízkych otáčkach. Potom prisypte cukor a pokračujte v miešaní, nakoniec pridajte olej alebo olivový olej a miešajte, kým nevznikne ľahké súdržné cesto.

Ošúpte niekoľko mrkiev a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Potrebujete 300 gramov nastrúhanej mrkvy. Ak je mrkva príliš šťavnatá, vytlačte z nej extra šťavu. Pridáme mrkvu do cesta a tentoraz všetko premiešame lyžicou.

Predhrejte rúru na 150 stupňov. Veľký plech vyložte papierom na pečenie. Na plech rozložte nasekané pekanové orechy a niekoľko minút ich opekajte. Vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť. Keď vychladnú, pridajte ich do cesta a dobre premiešajte lyžicou.

Dno formy na pečenie vyložte papierom na pečenie a okraje vymažte maslom. Formu s cestom vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov alebo 160 stupňov s ventilátorom. Koláč je pomerne nízky, preto by sa nemal piecť dlhšie ako 30 až 35 minút. Približne po 30 minútach skontrolujte, či je koláč prepečený. Opatrne otvorte dvierka rúry a zapichnite do koláča drevenú špajdľu. Ak je špajdľa po vybratí suchá, znamená to, že mrkvový koláč je už upečený.

Kým mrkvový koláč chladne, pripravte si krém z mascarpone, ktorým koláč po vychladnutí potrieme. Tvaroh, maslo izbovej teploty, práškový cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte mixérom do nadýchanej a hladkej peny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Lahodný koláč pre každý rozpočet. Za celú vec miniete len 4 eura

Tento koláč prekoná všetky koláče z cukrárne. Je jemný ako obláčik a vždy sa vydarí

The post Vždy ho robím s nasekanými orechmi, celá rodina ho je a vždy si pýta ďalšie. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie