Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vzostup ťažby Kaspa a Alephium uprostred nízkej ceny Bitcoinu

V dynamickom svete ťažby kryptomien môže ziskovosť rôznych aktív výrazne kolísať, čo často vedie ťažiarov k hľadaniu lukratívnejších príležitostí. Od konca roka 2023 došlo v ťažobnom prostredí k výraznému posunu pozornosti od Bitcoinu, priekopníka siete proof-of-work (PoW), k alternatívnym digitálnym menám, ako sú Kaspa (KAS) a Alephium (ALPH). Tento posun sa pripisuje predovšetkým relatívne nízkej […]
Menej ako 1 min. min.

V dynamickom svete ťažby kryptomien môže ziskovosť rôznych aktív výrazne kolísať, čo často vedie ťažiarov k hľadaniu lukratívnejších príležitostí. Od konca roka 2023 došlo v ťažobnom prostredí k výraznému posunu pozornosti od Bitcoinu, priekopníka siete proof-of-work (PoW), k alternatívnym digitálnym menám, ako sú Kaspa (KAS) a Alephium (ALPH). Tento posun sa pripisuje predovšetkým relatívne nízkej hash cene Bitcoinu, čo podnietilo ťažiarov, aby preskúmali tieto nové kryptomeny, ktoré v súčasnosti ponúkajú vyššie ziskové marže.

Konsenzuálny algoritmus SHA256 Bitcoinu, ktorý bol kedysi základným kameňom ťažby PoW, klesol z hľadiska ziskovosti na štvrtú pozíciu. Dňa 21. augusta 2024 sa uvádza, že najziskovejším zariadením na ťažbu Bitcoinu je zariadenie Whatsminer M63S od spoločnosti Microbt, ktoré so svojím výkonom 390 terahashov za sekundu (TH/s) generuje 9,08 USD za deň. To však bledne v porovnaní so zárobkami z ťažobných zariadení určených pre iné algoritmy, ako sú Blake3, Kheavyhash a Scrypt, ktoré prekonávajú SHA256.

Ťažobný stroj Bitmain ALPH AL1, poháňaný Blake3, je najlepším príkladom lukratívnosti ťažby týchto alternatívnych aktív. S účinnosťou 225 joulov na terahash (J/T) dokáže táto ťažobná platforma po zohľadnení nákladov na elektrinu vyťažiť 308 dolárov denne, čo je výrazný nárast oproti výnosom z ťažby Bitcoinu. Algoritmus Blake3 podporuje aj sieť Decred, ale podstatná časť jeho hašovacieho výkonu smeruje do Alefia.

Alephium vyniká ako blockchain prvej vrstvy (L1), ktorý zavádza jedinečný mechanizmus konsenzu známy ako proof-of-less-work (PoLW), čo je adaptácia tradičného modelu PoW. Hashrate Alephium sa vo februári 2024 prudko zvýšila z 500,8 TH/s na solídnych 2 850 TH/s, čo v prepočte znamená 2,85 petahash za sekundu (PH/s). Tento rast odráža rastúci záujem a investície do siete Alephium zo strany ťažobnej komunity.

Finančné výsledky spoločnosti ALPH sú pôsobivé, pričom za posledný rok vzrástli voči americkému doláru o 586 % a 27. februára 2024 dosiahli historické maximum (ATH) 3,86 USD. Napriek tomu, že sa k 21. augustu obchodovala približne 59 % pod svojím maximom na úrovni 1,53 USD za mincu, potenciál budúceho rastu zostáva predmetom záujmu investorov aj ťažiarov.

Očakáva sa, že nadchádzajúce septembrové vydanie ťažobného zariadenia AL1 Pro spoločnosti Bitmain, ktoré sa môže pochváliť hashpower 16,6 TH/s, ešte viac zvýši ziskovosť ťažby Alefia. Hoci sa počiatočný model série AL1 dodáva s vysokou cenovkou 41 800 USD za kus, predpokladané denné zisky 327 USD naznačujú, že investícia by mohla byť dobre odôvodnená pre tých, ktorí chcú využiť súčasné trendy v ťažbe.

Spoločnosť Kaspa, využívajúca protokol Ghostdag, ponúka jedinečný prístup k technológii blockchain tým, že umožňuje paralelnú tvorbu blokov, ktoré sa v rámci konsenzu vyrovnávajú. Táto funkcia spolu s pôsobivou rýchlosťou hashrate približne 824 PH/s prispela k tomu, že Kaspa za posledný rok stúpla o 283 %. O ziskovosti ťažby Kaspa svedčí aj výkon zariadenia KS5 Pro spoločnosti Bitmain, ktoré dokáže vygenerovať približne 26,48 USD za deň za predpokladu nákladov na elektrinu vo výške 0,04 USD za kWh.

Meniace sa prílivy a odlivy v ziskovosti ťažby kryptomien podčiarkujú dôležitosť udržiavania informovanosti a prispôsobivosti na tomto neustále sa vyvíjajúcom trhu. Keďže baníci pokračujú v objavovaní nových hraníc, vzostup spoločností Kaspa a Alephium slúži ako dôkaz dynamickej povahy tohto odvetvia a pokračujúceho hľadania najvýhodnejších ťažobných príležitostí.

Príspevok Vzostup ťažby Kaspa a Alephium uprostred nízkej ceny Bitcoinu je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie