Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vzťahy medzi USA a Čínou sú na pokraji vážnej ekonomickej krízy

Vzťahy medzi USA a Čínou sú na pokraji vážnej ekonomickej krízy, pretože napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta neustále rastie. Jedným z hlavných zdrojov napätia je problém dlhu a menovej politiky. USA, ktoré sa už teraz potýkajú s vysokou infláciou, sa spoliehajú na Federálny rezervný systém, ktorý udržiava vysoké úrokové sadzby, aby pomohol kontrolovať infláciu […]
Menej ako 1 min. min.

Vzťahy medzi USA a Čínou sú na pokraji vážnej ekonomickej krízy, pretože napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta neustále rastie. Jedným z hlavných zdrojov napätia je problém dlhu a menovej politiky.

USA, ktoré sa už teraz potýkajú s vysokou infláciou, sa spoliehajú na Federálny rezervný systém, ktorý udržiava vysoké úrokové sadzby, aby pomohol kontrolovať infláciu a pritiahnuť kapitál do americkej ekonomiky. V tejto súvislosti sa ministerka financií Janet Yellenová pokúsila požiadať Čínu, aby kúpila americký dlh v hodnote 400 miliárd dolárov, čo by pomohlo USA znížiť svoj dlh a stabilizovať ekonomiku. Čína túto žiadosť odmietla, čo znamená, že USA budú musieť hľadať iné riešenia na zvládnutie svojho dlhu.

Odvetou na toto odmietnutie USA zvolili stratégiu ponechania úrokových sadzieb vysoko, čo poškodzuje čínsky akciový trh a zvyšuje tlak na čínsku ekonomiku. Navyše, minister zahraničných vecí USA Antony Blinken nedokázal presvedčiť Čínu, aby prerušila svoje obchodné vzťahy s Ruskom, čo je ďalší faktor zvyšujúci napätie medzi oboma krajinami.

Čína má aj svoje vlastné obavy. So slabnúcim ekonomickým výkonom a zvyšujúcimi sa výdavkami na energiu musí čeliť aj riziku oslabenia svojich bánk v dôsledku zmien v globálnom finančnom systéme. Navyše, USA naznačili, že môžu zvažovať drastické opatrenia, ako je odrezanie čínskych bánk od medzinárodného finančného systému, čo by mohlo výrazne poškodiť čínsku ekonomiku.

Vzhľadom na tieto hrozby obidve krajiny musia nájsť riešenie, ktoré zmierni napätie. Prezident Číny Si Ťin-pching sa stretol s Blinkenom a vyjadril záujem o zlepšenie bilaterálnych vzťahov, čo by mohlo byť krokom smerom k stabilizácii. Zatiaľ čo Blinken zdôraznil význam osobnej diplomacie, zlepšenie vzťahov nebude jednoduché. Existuje totiž mnoho sporných otázok, vrátane obchodných vojen, obvinení z špionáže a globálnej konkurencie o zdroje a technológie.

Výzvou pre obe strany je nájsť spôsob, ako vyriešiť tieto ekonomické a politické rozdiely bez toho, aby sa uchýlili k extrémnym opatreniam, ktoré by mohli mať ďalekosiahle dôsledky pre globálne hospodárstvo. Ako situácia eskaluje, svet čaká na výsledok, ktorý zabezpečí stabilitu a zabráni vážnym ekonomickým otrasom.

Zdroj: cryptopolitan

Príspevok Vzťahy medzi USA a Čínou sú na pokraji vážnej ekonomickej krízy je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie