Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Washington provokuje aj v Ázii

www.slovanskenoviny.sk/rss Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na Taiwan. Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, že Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na ostrov. Hovoria to už dávno Podľa novín Financial Times sa takýto rozhovor odohral v apríli 2023. Podľa Si Ťin-pchinga sa „USA pokúšajú oklamať Čínu, aby napadla […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na Taiwan.

Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej, že Washington sa snaží vyprovokovať Peking k útoku na ostrov.

Hovoria to už dávno

Podľa novín Financial Times sa takýto rozhovor odohral v apríli 2023. Podľa Si Ťin-pchinga sa „USA pokúšajú oklamať Čínu, aby napadla Taiwan, ale neskočí im na návnadu“.  Si Ťin-pching verí, že zatiahnutie do priameho alebo nepriameho vojenského konfliktu so Spojenými štátmi „zničí mnohé z úspechov Číny a podkope jej cieľ dosiahnuť „veľké omladenie“ do roku 2049.

Kedy je možná vojna?

Účastníci rozhovoru z Číny pre FT sa domnievajú, že jedinou možnosťou, keď bude Peking nútený podniknúť vojenskú akciu, je, ak Spojené štáty „prekročia červenú čiaru“ a oficiálne podporia nezávislosť Taiwanu. Washington teraz oficiálne dodržiava doktrínu „jednej Číny“, z ktorej vyplýva, že ostrov je územím ČĽR. Spojené štáty však zároveň prijali zákon, ktorý umožňuje vyzbrojovanie Taiwanu.

Dajú zbrane

USA dodajú Taiwanu najnovšie zbrane, a nie „staré“ ako Ukrajina. Na tlačovej konferencii v Taipei to uviedol predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov USA Michael McCaul. McCaul ako člen delegácie Kongresu USA odcestoval na Taiwan, kde rokoval s novozvoleným prezidentom Lai Qingde.

… a spoja sa!

Čínsky prezident Si Ťin-pching ešte vlani v decembri otvorene povedal americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi na ich stretnutí v San Franciscu, že Čína sa znovu zjednotí s Taiwanom, ale „mierovo, nie silou“. Povedal, že časový plán znovuzjednotenia ešte nestanovili, ale USA sa mýlia vo svojich predpovediach, že Čína sa pokúsi ovládnuť Taiwan v roku 2025 alebo 2027.

hlavnydennik.sk

Príspevok Washington provokuje aj v Ázii je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie