Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

WHO potvrdila prvý smrteľný prípad vtáčej chrípky H5N2 u človeka

„Obyvateľ bol hospitalizovaný v meste Mexiko a v ten istý deň zomrel,“​ uvádza sa vo vyhlásení. Išlo o prvý laboratórne potvrdený prípad nákazy vírusom chrípky A(H5N2) na svete, dodala WHO. Mexické zdravotnícke orgány po vykonaní laboratórnych testov oznámili 23. mája potvrdený prípad zdravotníckemu orgánu OSN. Čo spôsobí ďalšiu pandémiu? Poprední vedci sa zhodli na jednom […]
Menej ako 1 min. min.

„Obyvateľ bol hospitalizovaný v meste Mexiko a v ten istý deň zomrel,“​ uvádza sa vo vyhlásení. Išlo o prvý laboratórne potvrdený prípad nákazy vírusom chrípky A(H5N2) na svete, dodala WHO. Mexické zdravotnícke orgány po vykonaní laboratórnych testov oznámili 23. mája potvrdený prípad zdravotníckemu orgánu OSN.

Čo spôsobí ďalšiu pandémiu? Poprední vedci sa zhodli na jednom víruse

WHO uviedla, že zdroj nákazy vírusom nebol známy, hoci prípady H5N2 boli zaznamenané u hydiny v Mexiku. Podľa WHO boli prípady H5N2 zistené v marci na dvore hydinovej farmy v štáte Michoacán, pričom ďalšie ohniská boli identifikované v štáte Mexiko.

WHO však ďalej oznámila, že zatiaľ nie je možné preukázať súvislosť medzi prípadom u ľudí a nákazou hydiny, pričom riziko pre ľudí odhadla ako nízke.

Mexické ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že zomrel 59-ročný muž s chronickým ochorením obličiek, cukrovkou 2. typu a dlhodobou systémovou artériovou hypertenziou. „Neexistuje žiadne riziko nákazy pre obyvateľstvo,“​ uvádza sa vo vyhlásení rezortu s tým, že všetky vzorky od identifikovaných kontaktov pacienta boli negatívne.

Úrady sledujú farmy v blízkosti domu obete a zriadili stály monitorovací systém na odhalenie ďalších prípadov vo voľnej prírode v tejto oblasti, dodáva sa vo vyhlásení.

Iný variant vtáčej chrípky, H5N1, sa už niekoľko týždňov šíri medzi stádami dojníc v USA, pričom bol zaznamenaný aj malý počet prípadov u ľudí. Podľa úradov však v žiadnom z prípadov nejde o nákazu z človeka na človeka, ale o prenos choroby z dobytka na ľudí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie