Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

World Aquatics zakázala Američanovi účast na Olympiádě v ženském plavání

Již asi tři roky je největší americkou plaveckou šampionkou biologický muž, který se poté, co zjistil, že v mužské kategorii zlato nezíská, prohlásil za lesbickou ženu. Od té doby neustále trhá jeden americký rekord za druhým a aktuálně je americkou šampionkou. Mnohé skutečné ženy – šampionky – již na protest sport opustily a ty, které […]
2 min.

Již asi tři roky je největší americkou plaveckou šampionkou biologický muž, který se poté, co zjistil, že v mužské kategorii zlato nezíská, prohlásil za lesbickou ženu.

Od té doby neustále trhá jeden americký rekord za druhým a aktuálně je americkou šampionkou. Mnohé skutečné ženy – šampionky – již na protest sport opustily a ty, které zůstaly, nemají v konkurenci s Liou Thomas, jak si tento jedinec říká, žádnou šanci.

Tak jako všechny země světa i USA vysílají do Paříže ty nejlepší sportovce. V případě ženských sportů pak USA nominovaly v různých sportech i biologické muže.

Nicméně na Olympiádě záleží na dané zastřešující mezinárodní organizaci a ne na tom, jaká jsou pravidla v té které domovské zemi. Situace je tak aktuálně taková, že asi  2/3 těchto organizací muže v ženských sportech akceptují, třetina je odmítá.

Podle všeho k této rozumné menšině patří i World Aquatics, zastřešující plavce z celého světa. Muži, který je v USA prezentován jako národní šampionka v ženském plavání, totiž ani poté, co podal stížnost, účast povolena nebyla.

Mužský plavec Lia Thomas nebude moci soutěžit na olympijských hrách poté, co prohrál právní spor proti trans politice World Aquatics.

Lia Thomas, transgender plavec, který během sezóny 2022 vyvolal kontroverzi vítězstvím na šampionátu NCAA, prohrál právní bitvu o pravidla, která brání trans plavcům, kteří prošli mužskou pubertou, soutěžit v elitních ženských disciplínách.

Soud pro sportovní arbitráž zamítl Thomasovu žádost o arbitráž s World Aquatics, podle rozhodnutí zveřejněného ve středu. Řídící orgán v plavání vydal v roce 2022 rozhodnutí, které v podstatě zakázalo transgender plavcům soutěžit v ženských disciplínách.

World Aquatics také vytvořila „otevřenou“ kategorii pro transgender sportovce.

Thomas požádal soud ve Švýcarsku, aby tato pravidla zrušil s tím, že jsou neplatná, nezákonná a diskriminační.

„Porota dospěla k závěru, že žalobkyně nemá legitimitu k tomu, aby v rámci tohoto řízení zpochybnila politiku a provozní požadavky,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Tříčlenná porota uvedla, že USA Swimming nemá pravomoc měnit takový rozsah použití svých pravidel. Pravidla USA Swimming mohou platit jen na úrovni domácích závodů, ne na mezinárodním poli.

Lia Thomas, transgender plavec UPenn, který soutěžil celé dvě sezóny jako muž, než se „proměnil“ v ženu, v roce 2021 v Akronu v Ohiu překonal všechny ženské rekordy.

Thomas také dokončil jeden ze závodů s náskokem 38 sekund před ženou, která skončila na druhém místě.

Zde je Thomas předtím, než se „proměnil“ v ženu, aby mohl porážet ženy na plaveckých závodech:

Na tomto obrázku je aktuální vzhled:

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie