Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Z finále Eurovize vyloučili nizozemského zpěváka. Údajně si na něj stěžovala žena z produkce

Nizozemská veřejnoprávní televize Avrotros vyloučení označila za „nepřiměřené“ a agentuře AFP sdělila, že ji „šokovalo“. Finále se tak zúčastní zpěváci z 25 zemí, zástupkyně Česka, zpěvačka Aiko se do finále nedostala. ČTĚTE TAKÉ: Rappery Kata a Resta pojí láska k hudbě. Představili první společné album A)tým Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž organizuje, v sobotu v […]
Menej ako 1 min. min.

Nizozemská veřejnoprávní televize Avrotros vyloučení označila za „nepřiměřené“ a agentuře AFP sdělila, že ji „šokovalo“. Finále se tak zúčastní zpěváci z 25 zemí, zástupkyně Česka, zpěvačka Aiko se do finále nedostala.

ČTĚTE TAKÉ: Rappery Kata a Resta pojí láska k hudbě. Představili první společné album A)tým

Evropská vysílací unie (EBU), která soutěž organizuje, v sobotu v prohlášení uvedla, že vyloučení se týká incidentu, v němž nefiguruje žádný jiný účastník soutěže, umělec ani člen jiné delegace. Podle AP se totiž objevily spekulace, že incident souvisí s izraelskou delegací. Klein měl v sobotu předvést píseň Europapa, díky níž patřil podle médií k favoritům na vítězství v soutěži.

Protiizraelské nálady

Letošní 68. ročník Eurovize poznamenaly protiizraelské protesty kvůli válce v palestinském Pásmu Gazy, která začala loni 7. října teroristickým útokem radikálně islamistického palestinského hnutí Hamás na Izrael. V předchozích měsících mnozí vyzývali k bojkotu této soutěže či k vyloučení izraelské zpěvačky Eden Golanové, která se nakonec dostala až do sobotního finále. K tomu jí pogratuloval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který uvedl, že postoupila navzdory „ošklivé vlně antisemitismu“.

Golanová nicméně musela na žádost organizátorů už dříve upravit svou skladbu, kterou původně nazvala October Rain (Říjnový déšť), což EBU odmítla jako politicky zabarvené. Izrael se stal terčem útoku Hamásu loni v říjnu, kdy palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí. Golanová nakonec vystoupila s písní Hurricane (Hurikán).

V posledních dnech se ve švédském Malmö, kde se Eurovize letos koná, uskutečnily protesty tisíců lidí. Ve čtvrtek demonstrovalo ve třetím největším švédském městě, kde žije i početná muslimská komunita, asi 10 tisíc lidí. Kritizovali účast Izraele v hudební soutěži kvůli jeho ofenzivě v Pásmu Gazy, při níž zemřelo podle palestinských úřadů ovládaných Hamásem na 35 tisíc Palestinců. „Nemyslím si, že by měl být Izrael součástí této akce, protože se dopouští zločinů proti lidskosti,“ citovala agentura AP jednoho z účastníků čtvrteční demonstrace.

Protesty v Malmö se konaly i v pátek a na sobotní odpoledne je tam plánována další demonstrace.

V sobotu ráno navíc asi 40 aktivistů vniklo do budovy finské veřejnoprávní stanice YLE v Helsinkách a požadovalo stažení finského zástupce z finálového klání. Přinesli mimo jiné kartony s nápisy „Bojkotujte Eurovizi“ či „Zastavte genocidu“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zpěvák Imrich před smrtí přišel o hlas. Mohlo mu to stačit k sebevraždě, míní kolega z kapely

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie