Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Za „buzeráciu“ pasažierov musia Ryanair a easyJet zaplatiť pokutu až 150 miliónov eur

Takmer každému, kto niekedy letel nízkonáladovou leteckou spoločnosťou, sa stalo, že mal pri kontrole problém s veľkosťou batožiny. Španielska vláda preto nedávno udelila pokuty leteckým spoločnostiam ako easyJet a Ryanair, informuje The Guardian. Mastná pokuta Celková suma pokút dosiahla výšku 150 miliónov eur. Ryanair a easyJet čelili poddrobnému vyšetrovaniu Tieto pokuty sú reakciou na poplatky, […]
Menej ako 1 min. min.

Takmer každému, kto niekedy letel nízkonáladovou leteckou spoločnosťou, sa stalo, že mal pri kontrole problém s veľkosťou batožiny. Španielska vláda preto nedávno udelila pokuty leteckým spoločnostiam ako easyJet a Ryanair, informuje The Guardian.

Mastná pokuta

Celková suma pokút dosiahla výšku 150 miliónov eur.

Ryanair a easyJet čelili poddrobnému vyšetrovaniu

Tieto pokuty sú reakciou na poplatky, ktoré spoločnosti účtovali za palubnú batožinu a výber sedadiel v lietadle. Ministerstvo sociálnych práv a spotrebiteľských záležitostí začalo vyšetrovanie už minulé leto. Vyšetrovanie sa zameralo na príplatky, ktoré boli považované za zneužívajúce.

Vyšetrovanie tiež odhalilo problémy s transparentnosťou cien pri online rezerváciách. Okrem toho kritizovali aj zákaz platieb v hotovosti na letisku za dodatočné služby. Teraz tieto spoločnosti môžu čeliť zákazu účtovania poplatkov za palubnú batožinu do budúcnosti.

Španielska asociácia leteckých spoločností, ktorá tieto aerolínie zastupuje, rozhodnutie odsúdila. Označila pokuty za prísne a poukázala na možnosť odvolania. Asociácia zdôrazňuje, že ich postupy sú v súlade s európskymi zákonmi.

Note: There is a poll embedded within this post, please visit the site to participate in this post’s poll.

Tieto zákony umožňujú leteckým spoločnostiam stanovovať vlastné ceny. Tvrdí, že spotrebitelia by mohli byť hlavnými obeťami zásahu do jednotného trhu a slobody cenotvorby. Asociácia tvrdí, že diskusia okolo tohto rozhodnutia ešte zďaleka nie je na konci.

Vypýtali od pasažierok 1 750 eur

Incident, ktorý spadá do praktík, za ktoré sú spoločnosti easyJet a Ryanair pokutované, sa stal aj v apríli 2024.

Ako píše The Independent, Jacqueline McGeough so svojou dcérou cestovali z Edinburghu do Neapola na štvordňovú dovolenku v Taliansku. Jej britský pas bol vydaný 12. mája 2014 a platil do 12. augusta 2024. Tým pádom bol platný na cestu do Európskej únie a do Schengenského priestoru až do 12. mája 2024.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Pri bráne sa však pri skenovaní jej palubného lístka zobrazilo červené svetlo a zamestnanec easyJetu sa opýtal, kedy sa plánujú vrátiť. Keď im oznámila, že 12. apríla, zamestnanec sa odobral bokom a niekam zavolal. Následne jej oznámil, že jej pas nie je platný.

Jacqueline im vysvetlila, že pred rezerváciou letenky pozorne preskúmala platné pravidlá, ale zamestnanec trval na tom, že pas je platný len desať rokov od dátumu vydania, a preto na cestu nepostačuje.

Vyhostili ich z letiska

Aj keď Jacqueline túto situáciu vysvetlila svojmu nadriadenému, ten len potvrdil rozhodnutie o zamietnutí nástupu na palubu. Obe museli opustiť letisko a prišli takmer o 1 750 eur.

Pasažierke to nešlo do hlavy

Jacqueline strávila dva dni overovaním, že jej pas bol skutočne platný na cestu. Taliansky konzulát v Edinburghu potvrdil, že dátumy na jej pase sú v poriadku. Následne podala sťažnosť na easyJet.

O šesť týždňov neskôr jej zákaznícka služba easyJetu oznámila, že jej pas vyprší 12. mája 2024, čo však bolo nesprávne. Jacqueline sa obrátila priamo na generálneho riaditeľa, Johana Lundgrena.

EasyJet údajne naďalej trval na svojom, tvrdiac, že po brexite krajiny EÚ už neakceptujú pasy vydané pred viac ako desiatimi rokmi, aj keď majú ešte mesačnú platnosť. Podľa portálu však britský občan môže byť v Európskej únii viac ako desať rokov po vydaní pasu, ak vstúpi do oblasti pred desiatym výročím vydania pasu, a má ešte tri mesiace pas platný.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

EasyJet sa nakoniec ospravedlnil Jacqueline a jej dcére, že nemohli nastúpiť na let do Neapola kvôli nedorozumeniu pri kontrole platnosti pasov. Sľúbili vyšetriť, prečo dostali nesprávne informácie a vrátenie peňazí za letenky a ďalšie výdavky, ako aj poskytnutie patričného odškodnenia.

The post Za „buzeráciu“ pasažierov musia Ryanair a easyJet zaplatiť pokutu až 150 miliónov eur appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie