Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Za kyberútoky na politikov stáli Číňania, oznámil Cameron. Briti a USA uvalili sankcie

Británia a Spojené štáty v pondelok uvalili sankcie na čínsku firmu a dvoch Číňanov v súvislosti so sériou Pekingom podporovaných kybernetických útokov, ktoré dlhé roky cielili na politických činiteľov, zákonodarcov i britský volebný úrad. Peking obvinenia odmietol ako vykonštruované, uviedli agentúry AP a Reuters. Skupine podporovanej čínskym štátom pripisuje Nový Zéland aj kybernetický útok na […]
Menej ako 1 min. min.

Británia a Spojené štáty v pondelok uvalili sankcie na čínsku firmu a dvoch Číňanov v súvislosti so sériou Pekingom podporovaných kybernetických útokov, ktoré dlhé roky cielili na politických činiteľov, zákonodarcov i britský volebný úrad.

Peking obvinenia odmietol ako vykonštruované, uviedli agentúry AP a Reuters. Skupine podporovanej čínskym štátom pripisuje Nový Zéland aj kybernetický útok na svoj parlament z roku 2021.

Británia dnes hackerov blízkych čínskej vláde obvinila z útoku na britský volebný úrad a pokusu o preniknutie do e-mailových účtov britských zákonodarcov, ktorí boli kritickí voči Číne. Britský vicepremiér Oliver Dowden súčasne oznámil sankcie proti týmto hackerom a zámer predvolať si čínskeho veľvyslanca.

Preč s Indiou. Strategicky položené Maledivy sa otáčajú k Číne kvôli vojenskej pomoci a investíciám

“Spojené kráľovstvo s podporou spojencov z celého sveta dnes zistilo, že za dva škodlivé kybernetické útoky zamerané na demokratické inštitúcie a poslancov sú zodpovedné organizácie a jednotlivci napojení na čínsky štát,” uviedlo britské ministerstvo zahraničia k útokom z rokov 2021 a 2022.

Za nepodareným útokom na e-mailové účty poslancov, ktorí “významne upozorňovali na zhubnú činnosť Číny”, stojí podľa Londýna “takmer určite skupina APT31 napojená na čínsky štát”. Pri inom útoku bol britský volebný úrad “pravdepodobne kompromitovaný subjektom napojeným na čínsky štát”, uviedlo ministerstvo zahraničia.

Británia o tomto hackerskom útoku informovala už vlani, ale vtedy neuviedla, komu zaň pripisuje zodpovednosť, poznamenala agentúra Reuters.

Útok aj na novozélandský parlament 

Skupine podporovanej čínskym štátom pripisuje Nový Zéland aj kybernetický útok na svoj parlament z roku 2021. Podľa ministerky, ktorá má na starosť ochranu vládnych komunikácií, Judith Collinsovej sa podarilo útok odraziť. Premiér Christopher Luxon uviedol, že pre Nový Zéland je to prvýkrát, čo pripisuje zahraničnému štátu kybernetický útok na svoje demokratické inštitúcie. “Je to pre nás veľký krok,” uviedol Luxon s tým, že Nový Zéland má “významné vzťahy” s Čínou.

Nočná mora Spojených štátov. Čína stavia „neviditeľné“ ponorky a buduje podmorský múr

Britský minister zahraničia David Cameron uviedol, že o záležitosti hovoril so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom.

“Je absolútne neprijateľné, aby sa na naše demokratické inštitúcie a politické procesy zameriavali organizácie a jednotlivci napojení na čínsky štát. Napriek tomu, že tieto pokusy o narušenie demokracie v Spojenom kráľovstve neboli úspešné, budeme aj naďalej ostražití a odolní voči hrozbám, ktorým čelíme,” uviedol Cameron.

Čína obvinenia odmieta 

Hovorca čínskeho veľvyslanectva v Británii vo vyhlásení na internetových stránkach ambasády obvinenia odmietol ako “úplne vymyslené a zlovoľné ohováranie”, proti ktorým sa “dôrazne ohradil”.

“Čína vždy rozhodne bojovala proti všetkým formám kybernetických útokov v súlade so zákonom. Čína kybernetické útoky nepodnecuje, nepodporuje ani neschvaľuje,” dodal hovorca citovaný agentúrou Reuters.

Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku

Americké ministerstvo financií dnes podľa AP súbežne s tým uviedlo, že uvalilo sankcie na spoločnosť Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd., ktorú označilo za kryciu firmu čínskeho ministerstva štátnej bezpečnosti. Podľa neho firma vykonávala “početné škodlivé kybernetické operácie” proti rôznym sektorom v USA vrátane obrany, letectva a energetiky.

V súvislosti s kybernetickými útokmi spomínanej firmy sa na sankčnom zozname ocitli dvaja čínski štátni príslušníci Čao Kuang-cung a Ni Kao-pin. Obaja sa podľa nemenovaných amerických predstaviteľov podieľali na činnosti skupiny APT31, ktorej vyšetrovatelia pripisujú tiež útoky na fínsky parlament či účastníkov kampane pred prezidentskými voľbami v USA, dodala AP.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie